kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk: Üniter Devlet yapısı içinde çözüm arıyoruz

Yeni Haber
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, ''Türkiye'nin bütünlüğünü tartışmaya açmadan, üniter devlet yapısı içinde, birlik, beraberlik ve kardeşliği esas alan bir anlayışla çözüm arıyoruz. Yaşananların herkesin, hepimizin ortak acısı olduğu gerçeğinden hareket ediyoruz'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen 60. Hükümet Programı üzerinde DTP Grubu adına söz alan Türk, 23. Dönem Parlamentosunun barışa, özgürlüklere, demokrasiye ve toplumsal refaha katkı sağlaması temennisinde bulundu.Bazı düşüncelerinin şimdiye kadar ''genel doğru'' gibi kabul edilen bazı söylemlerle çelişebileceğini ifade eden Türk, sorunlara farklı bir perspektiften bakarak, şimdiye kadar denenmemiş çözüm önerileri getirebileceklerini söyledi.

Düşünce zenginliği yaratılmadan gelişme, değişim ve dönüşümün olmayacağını belirten Türk, ''Farklılıkların, çeşitliliğin bir arada yaşayabileceği bir kültürü geliştirmek, sağlıklı bir demokrasi tesis etmenin koşuludur. Karşılıklı sevgi ve saygı içinde hoşgörü, tolerans ve empati duygularımızı geliştirmek zorundayız. Biz buna hazırız'' diye konuştu.

60. Hükümet Programının, ''bir hükümet programından çok 59. Hükümetin yaptıkları üzerinde kurgulanmış bir faaliyet raporu'' olduğunu savunan Türk, AB üyelik sürecinde ivme kazanan demokratikleşme yolundaki reformların askıya alındığını, gelir dağılımında adaletin sağlanması konusunda yol katedilemediğini, ekonomide büyüme iddialarına rağmen vatandaşın yaşam koşullarında hiçbir şeyin değişmediği ve işsizliğin, yoksulluğun daha da arttığını ileri sürdü.

Sivil bir Anayasa yapma sözünün tutulmadığını, demokratik hak ve özgürlüklerin sınırının genişletilmediğine dikkati çeken Türk, ''60. Hükümet Programında, AKP'nin 58 ve 59. hükümetlerin programına kıyasla, özellikle demokratikleşme ve sosyal politikalar alanındaki tespit, öngörü ve taahhütlerinden geri dönüş yaptığı görülmektedir. AKP Hükümeti, 60. Hükümet Programında iddia ettiği gibi ülkeyi kalkışa geçirmek yerine; yerinde saydırmaya adaydır. Renksiz, heyecansız, iddiasız, ülkenin temel sorunlarını görmezden gelen bu program ile ülkenin yönetilmesi kabul edilemez'' diye konuştu.

''ÖZGÜRLÜKLERE DEĞİNİLME GEREĞİ DUYULMAMIŞ''

Düşünce ve ifade özgürlüğünün, temel bütün hakların vazgeçilmezi olduğunu savunan Türk, Hükümetin bu konuda başarısız olduğunu ileri sürdü.

Programda, başta TCK'nın 301. maddesi olmak üzere çeşitli yasalardaki düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleyen maddelerin değiştirilmesine yönelik somut hiçbir öneri bulunmadığını iddia eden Türk, şöyle devam etti:

''Sorunlarımızı demokratik usuller çerçevesinde konuşarak çözmeyi beceremeyeceksek, farklı düşüncelere tahammülsüzlüğü yasal güvencelere bağlamayacaksak demokrasi adına diğer konuları konuşmanın zaten hiçbir anlamı kalmayacaktır. Hiçbir vatandaşın dini inançlarından ya da felsefik görüşlerinden dolayı ayrımcılığa tabi tutulmadığı, horlanmadığı bir sistemi yaratmaya dönük anlayış, Hükümet Programında somut ifadelerle tarif edilmemiştir. İnançları gereği başörtüsü takan vatandaşlarımızın karşılaştığı insan hakları ihlallerinden tutalım da Alevi yurttaşlarımızın ya da gayrimüslim yurttaşlarımızın inanç özgürlüklerinin nasıl garanti altına alınacağına değinilme gereği dahi duyulmamıştır.''

''ADALETE AYRILAN BÜTÇE ARTIRILMALIDIR''

DTP'li Türk, F tipi cezaevleri başta olmak üzere cezaevlerinde tecrit ve izolasyon uygulamalarının halen devam ettiğini ileri sürerek, ''Cezaevlerinde isyanların yaşanmıyor olması, sorunların bittiği anlamına gelmez'' dedi.

Bağımsız yargı için yeni adliye binalarının gerekliliğine dikkati çeken Türk, araç ve gereçlerin, teknolojik olanakların sağlanmasının yanı sıra bağımsız yargının vazgeçilmez koşulu olan ''yargıç teminatını'' ve ''bağımsızlığını'' sağlamanın gerektiğine dikkati çekti.

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun demokratik bir yapıya kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Türk, adalete ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini, eksik yargıç ve savcı kadrolarının tamamlanması, ihtiyaca göre yeni personel alınarak adliyelerin iş yükünün azaltılması gerektiğini söyledi.

Hükümet programında rakamlarla oynanarak yanıltıcı bilgilerle ekonomide toz pembe bir tablonun çizildiğini ileri süren Türk, 2013 yılında milli gelirin 10 bin dolara çıkması halinde bile AB standartlarına ulaşılamayacağını söyledi.

''HERKESİN BİR ROLÜ VARDIR''

Ahmet Türk, etnisiteye dayalı siyasetin halklar için getirdiği felaketi çok iyi anladıklarını; Kafkaslar'da, Ortadoğu'da yaşananların kendilerini cesurca düşünmeye sevk ettiğini söyledi.Türk, şöyle devam etti:

''Irak'ta etnik kökeni aynı olan Sünni ve Şii Araplar arasında yüzyıla yayılan kan davasını, bugün Türkler ve Kürtler arasında etnik milliyetçiliği tahrik ederek, ayrımcılık uygulayarak, provokasyonlar yaratarak, bir çatışmaya dönüştürmek isteyen tehlikeli yaklaşımlar karşısında Meclisimiz tek vücut olmak zorundadır. Bu nedenle Irak'a yönelik dış politikamızda barış dilini geliştirmeliyiz. Ötekileştirici, düşmanlaştırıcı, yabancılaştırıcı tüm söylemler terk edilmeli, siyasetin dili şiddete yol açan ayrımcılıktan ve ırka dayalı milliyetçilikten arındırılmalıdır.

Bu yüce çatı altında herkesin bir rolü ve gereği vardır. Bizim rolümüz ve varlık nedenimiz de Kürt sorununu çözmüş, insan haklarından yana, demokrasisini geliştirmiş, ekonomisi güçlü, bölgede barışın ve özgürlüğün modelini oluşturmuş aydınlık bir Türkiye yaratma hedefine katkı sunmaktır.

Çağdaş dünyada olduğu gibi çok kültürlü ve çok dilli bir toplumu bir arada tutabilecek yegane güvence anayasal demokratik vatandaşlıktır. Egemenliği yeniden üreten alt-üst kimlik yaklaşımlarıyla etnik, dilsel ve dinsel vurgularla değil, özgür-eşit vatandaşlıkla tarif edilmiş, kurucu ve düzenleyici rolünün ortak etnik kimliğe değil, farklılıklara verildiği bir anayasanın oluşturulması önemli bir adım olacaktır.''

''YAŞANANLAR, HEPİMİZİN ORTAK ACISI...''

Farklılıklar zenginlik olarak kabul edildiğinde, bunun yaşamda karşılığının bulunması gerektiğini, aksi halde demagoji ve yanıltmadan öte bir söylem olmayacağına ifade eden Türk, şöyle konuştu:

''Adını ne koyarsak koyalım, hepimizi ilgilendiren önemli bir sorunumuz var. Sayın Baykal'ın da Sayın Erdoğan'ın da geçmişte adını koydukları Kürt sorunundan söz ediyorum. Genelkurmay aslında askeri olarak yapılacak her şeyin zaten yapıldığını, asıl görevin siyasilerde olduğunu defalarca tekrarladı. Ancak siyaseten gösterilen yetmezlikler ve cesaretten uzak yaklaşımlar nedeniyle maalesef ki bu sorundan kaynaklı acı sonuçlar yüzünden halen yüreklerimiz yanıyor, içimiz acımaya devam ediyor. Yeni hükümet programında bu konuya hiç değinilmemiş, sorunun adını ne koyarsak koyalım sadece güvenlik penceresinden bakılmış olması, partimizin bir grupla Mecliste temsil ediliyor olmasının da yarattığı fırsatın görmezden gelinmesi büyük bir talihsizlik olur.

Türkiye'nin bütünlüğünü tartışmaya açmadan, üniter devlet yapısı içinde, birlik, beraberlik ve kardeşliği esas alan bir anlayışla çözüm arıyoruz. Yaşananların herkesin, hepimizin ortak acısı olduğu gerçeğinden hareket ediyoruz. Ancak Hükümet, Doğu ve Güneydoğu'dan aldığı emanet oyların ne anlama geldiğini idrak edememiş gibi görünüyor, en azından mevcut Hükümet Programından bu açıkça anlaşılmaktadır.''

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün konuşmasının ardından CHP Grubu adına Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu söz aldı.

(AA)