kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hükümetten memura 2 ayrı teklif

Yeni Haber
Hükümet, gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak zam konusunda memur sendikalarına iki yeni teklif sundu.

Sendika yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hükümet ilk teklifinde, gelecek yıl tüm memurlara iki dönem halinde yüzde 2'şerlik zam yapmayı teklif etti. Hükümet, ayrıca yaklaşık 1,5 milyon memurun yararlandığı denge tazminatını da gelecek yıl iki dönem halinde 25'er YTL olarak ödemeyi önerdi. Hükümet'in teklifinde, Kamu Personel Rejimi'nde yapılacak değişiklikle yeni bir iyileştirme de yapılabileceği belirtildi.

Hükümetin bu teklifiyle en düşük memur maaşının 735 YTL'den 816 YTL'ye çıkacağı belirtiliyor.

Hükümet ikinci teklifinde ise tüm memurlara gelecek yıl iki dönem halinde yüzde 2'şerlik maaş artışı ile denge tazminatı alanlara yine iki dönem halinde 20'şer YTL ödenmesi önerisinde bulundu. Hükümet, bu teklifinde ayrıca taban aylığında 10 YTL artışa gitmeyi teklif etti.Hükümet'in ikinci teklifiyle en düşük memur maaşının 813 YTL'ye çıkarılacağı kaydedildi.

Hükümet, her iki teklifinde de halen 5 YTL olan sendika aidatının 10 YTL'ye çıkarılmasını önerdi.

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yetkililerinin, Başbakanlık Merkez Binası'nda kendi aralarında yaptıkları değerlendirmeden sonra nihai kararlarını bildirecekleri kaydedildi.

AKYILDIZ: ''DEVLET ADINA ÇALIŞANLAR FARKLI MUAMELEYE TABİ TUTULMAMALI''

Akyıldız, gerçekleşen enflasyonun memurlara verilen zammın üzerinde çıkması durumunda, farkın memurlara verileceğinin beyan edildiğini açıkladı.

Maliye Bakanlığı yetkililerinin, Türkiye Kamu-Sen'in bütün taleplerinin karşılanması halinde bunun 7 milyar 235 milyon YTL'lik bir yük getirdiğini açıkladığını anlatan Akyıldız, bazı kalemlerin aradan çıkartılması durumunda bütçeye bu miktarın 5,3 milyar YTL olarak yansıyacağını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Şahin ile yaptıkları görüşmelerde, memurlara yapılacak zam konusunda bir ''yöntemin'' ortaya konulduğunu söyleyen Akyıldız, bu yöntemin Kamu Personel Rejimi'nin değiştirilmesine bağlı olduğunu ifade etti.

Akyıldız, görüşmede, Kamu İşveren Kurulundan zam teklifi istediklerini bildirerek, teklifin, gelecek yıl tüm memurların maaşlarına 2 dönem halinde yüzde 2'şer zam yapılmasını ve yaklaşık 1,5 milyon memurun aldığı denge tazminatında da bir miktar artışa gidilmesi yönünde olduğunu belirtti.

Akyıldız, hükümetin zam teklifinin hedef enflasyonla paralellik gösterdiğinin anımsatılarak, ''Enflasyon zammın üzerinde gerçekleşirse fark verilecek mi?'' diye sorulması üzerine, ''Enflasyon farkının verileceğini beyan ettiler'' karşılığını verdi.

Akyıldız, hükümetin teklifinin kendi taleplerinin ''yanından dahi geçmediğini'' kaydetti.

Teklifi değerlendirmek üzere görüşmeye saat 14.30'a kadar ara verildiğini ifade eden Akyıldız, ''Uçuk taleplerle siyasi iradenin karşısına çıkmadık. Mümkün olduğunca makul, mantıklı ve samimi bir yaklaşımla taleplerimizi dile getirdik'' dedi.

KAMU İŞÇİLERİYLE KARŞILAŞTIRMA

Akyıldız, bu yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan zammın yüzde 4 artı 4'ten öteye geçmediğini belirterek, ancak Türk-İş'in kamu kesimindeki işçiler adına imzaladığı toplu iş sözleşmesi protokolünde düşük ücret alanlara 190 YTL verildiğini hatırlattı. Akyıldız, Türk-İş'in protokolünün ve Hava-İş Sendikası'nın toplu iş sözleşmelerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Akyıldız, ''2007'de kamu çalışanlarına, 800 YTL'yi baz alırsak, aylık ortalama 48 YTL zam yapan bir anlayışın, toplu iş sözleşmelerinde ortaya koyduğu tavrı kamu çalışanlarına da yansıtmasının zorunlu hale geldiğini görmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Akyıldız, kendi zam taleplerinin yüzde 36.5'i bulduğunun söylenmesi üzerine, ''Yüzde 36.5 bütün unsurları bir araya getirdiğinizde ifade edilebilecek bir rakam. Bunun tabii herkese yaklaşması mümkün değil. Şimdi gelecek zamlarla da bu rakam yüzde 2 olarak kalmaz. Denge tazminatındaki artış bu rakamı yüzde 15'e, yüzde 18'e çekebilir. Ama, şu anda bizim denge tazminatıyla ilgili karşılaştığımız bir rakam söz konusu değil'' dedi.

''Türkiye'de artık gerçeklerin yaşanmaya başlanacağını ve bunun içinde kamu çalışanlarının yerini alacağını'' söyleyen Akyıldız, öğleden sonraki toplantıda daha kabul edilebilir rakamlar istediklerini ifade etti.

''Kamu işçilerine enflasyonun üzerinde zam verilirken size enflasyon hedefi kadar zam önerilmesinin nedenini sordunuz mu?'' sorusuna Akyıldız, ''Elbette sorduk. Çok ilginç bir cevapla karşılaştık. Türk ekonomisinin içinde özel sektör ya da sektörel bazda şirketler, firmalar, kuruluşlar, kurumlar, KİT'ler ile devlet kavramı aynı kefeye oturtularak cevap aldık. 'Orası KİT. Kendi bütçelerine göre hareket ediyorlar' denildi. Bu bizi rahatsız eden bir cevap. KİT'lerin sahibinin devlet olduğunu kimse unutmamalıdır. Devletin sahip olduğu kurum ve kuruluşlar ve devlet adına çalışanlar farklı muameleye tabi tutulmamalıdır. Dileğimiz ve beklentimiz o'' yanıtını verdi.

Akyıldız, hükümetin yüzde 2 artı yüzde 2'lik zam teklifinde ısrarcı olması durumunda masadan kalkıp kalkmayacakları sorusuna, masadaki görüşmeleri herhangi bir biçimde etkilemek istemediklerini, ancak mutabakat zaptı imzalamayı arzuladıklarını ifade etti.

Denge tazminatının miktarı konusunda, ''Şöyle rakamlar telaffuz ediliyor, 20, 40, 60 YTL deniliyor. Ama biz bu rakamları somut bir teklif olarak görmediğimiz için denge tazminatıyla ilgili bir rakam telaffuz edildiğini ifade etmemiz mümkün değil'' diyen Akyıldız, bir soru üzerine hükümetin ayırdığı kaynağın 1,9 milyar YTL olduğunu bildirdi.

AKSU: "BURADA SON SÖZ SİYASİ İRADENİN, HÜKÜMETİNDİR"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda son sözün hükümette olduğunu anımsatarak, ''Bu gece Sayın Başbakan'la da görüşmek istiyoruz. Bu isteğimizi Sayın Mehmet Ali Şahin Bey'e ilettik'' dedi.

Aksu, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplu görüşmelerin 6. turuna verilen arada basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Aksu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve ilgili bürokratlarla gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak zam konusunda yaklaşık 2 saat görüştüklerini ve kendilerine, memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki net rakamın saat 14.30'dan sonra bildirileceğinin söylendiğini ifade etti.

Henüz ortada net bir rakam olmadığını, kendilerine memur maaşlarıyla ilgili olarak şu anda 1,8 milyar YTL'lik bir bütçe olduğunun bildirildiğini kaydeden Aksu, ''Burada son söz siyasi iradenin, hükümetindir'' dedi.

Aksu, toplu görüşmeler sonunda altına imza atacakları metinde az maaş alan memurlara daha fazla ücret verilmesi ve denge tazminatının ön planda tutulmasının yer almasını istediklerini bildirdi.

Denge tazminatından yararlanamayan memurların asgari de olsa denge tazminatından bir miktar yararlanmasını talep ettiklerini dile getiren Aksu, Kamu Personel Rejimi yürürlüğe girdiğinde denge tazminatları, yan ödemeler veya katsayı gibi konular ortadan kalkacağı için kapsam dışındaki kişilerin de denge tazminatından yararlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Aksu ayrıca, sendika aidatının ve aile yardımının yükseltilmesini istediklerini de ifade etti.

Net rakamlar geldikten sonra yetkili kurullarını toplayarak son kararlarını vereceklerini bildiren Aksu, bir soru üzerine, hükümetin teklifinin yalnızca yüzde 2'lik artışlar olarak kalmasının olumlu olmayacağını belirtti.

''Net bir rakam bekliyoruz. Bunun yükseltilmesini bekliyoruz'' diyen Aksu, ''Hükümet saat 14.30'dan sonra yeni bir teklif getirecek diyebilir miyiz?'' sorusuna, ''Yeni bir rakam getirecek tabi'' yanıtını verdi.Aksu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme taleplerinin olup olmadığının sorulması üzerine, şunları kaydetti:

''Bu gece son ama bu gece Sayın Başbakan'la da görüşmek istiyoruz. Bu konudaki isteğimizi Sayın Mehmet Ali Şahin Bey'e ilettik. Kendisi olumlu yada olumsuz bir cevap vermedi. Bizler, özellikle Hava-İş ve Türk-İş ile yapılan toplu sözleşmelerin bir devamının görüşmede olmasını istiyoruz ve bu konuda hassasiyetimizi, samimiyetimizi ortaya koyduk. Bunun sonucunu hükümetten bekliyoruz.

Bürokratlar bir rakam belirtecekler, ama bunun sonucunda net rakamı belirtecek makam hükümettir. Bizler çalışanlar arasında ayrım yapılmasını istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı da bugün göreve başladı. Hükümetin, memurların hakkını vermesi için hem kendileri açısından hem de bugünün önemine göre hareket etmesini bekliyoruz.''

(AA)