kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Avrupalı şirketler de yaratıcı olmazsa ABD ile ara açılacak'

MAHMUT SANCAK
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, AB'nin verimlilik açısından ABD'nin gerisine düştüğünü belirterek farkın kapanabilmesi için Avrupalı şirketlerin rakiplerine kıyasla daha yaratıcı olması gerektiğini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Avrupalı şirketler de yaratıcı olmazsa ABD ile ara açılacak'
Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Jean Claude Trichet Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yaptığı konuşmada AB ekonomisinin rekabet gücü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Trichet, AB'nin yaratıcılık ve teknoloji kullanımı konusunda ABD'nin gerisinde kaldığını belirterek bu durumun üretimde verimliliğin düşmesine neden olduğunu söyledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı açıklamasında, AB'li şirketlerin ABD'li rakiplerine kıyasla daha az yaratıcı olduğunu belirterek, 'Özellikle üretim aşamasında teknolojinin gerektiği gibi kullanılmamasının verimlilikte ibrenin ABD lehine dönmesine neden oldu dedi. AB'nin verimlik alanında oluşan farkı kapatabilmesi için birlik içerisinde ülkeler bazında mevzuat değişikliğine gidilerek ortak bir zemin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Trichet, bu sürecin daha fazla gecikmeden hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

PİYASALAR ETKİLENİYOR

ECB Başkanı Trichet şunları söyledi: "Avrupa Birliği (AB) bölgesinde son dönemlerde ekonomi alanında yaşanan en önemli gelişmelerin başında üretimde verimliliğin düşmesi geliyor. Bu alandaki gelişmeler hem ekonomiyi hem de para piyasalarını doğrudan etkiliyor. AB bölgesi 1995'ten itibaren başlayan ve yaklaşık 10 yıl süren bir dönem içerisinde özellikle üretim alanında dünya ekonomisinin motoru halinde bulunan ABD'nin çok gerisinde kaldı. Avrupa II. Dünya Savaşı'nın ardından üretimde büyük sıçrama kaydederek önce ABD'yi yakaladı ardından da geride bıraktı. Avrupa'nın 1974-1994 dönemlerinde ortalama yüzde 2.7 olarak gerçekleşen üretim artış oranı 1995-2006 döneminde yüzde 1.3'e geriledi. Aynı dönemde ABD'nin üretim artışı ortalaması yüzde 1.4'ten yüzde 2.1'e yükseldi. 1995 yılından verimlilik alanında AB ile başa baş gelen ABD ilerleyen dönemle birlikte arayı açmaya başladı."

FARKIN 3 NEDENİ VAR
Trichet, ABD ile verimlilik konusunda oluşan farkı 3 nedene bağlayarak AB'nin bu alanlarda acil çözüm üretmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: "Farkın hızla açılmasının üç nedeni var. İlki AB'li şirketlerin özellikle yüksek teknoloji alanında yeterince etkin olmaması. İkinci sırada AB'li şirketlerin teknolojinin kendi sektörlerine sağlayacağı faydaları gerektiği gibi hesap edememiş olmaları. Üçüncü sırada ise AB'nin gerçek anlamda bir birlik olarak birleşmeyi başaramamış olması bulunuyor. ABD tarafında ise verimliliğin artmasında özellikle teknoloji geliştirme ve bu geliştirilen teknolojilerin iş hayatına uygulanması önemli fark yarattı. Ayrıca şirketler yaratıcılık konusunda yarışırken üniversitelerin de sürece katılması başarının sağlam temeller üzerine oturmasını sağladı". Trichet yeni teknolojilerin geliştirilmesi için AB genelinde ayrılan kaynakların çok düşük olduğuna dikkat çekerek, ABD'de 2002 yılında risk yatırımı için harcanan miktarın, 2005 yılında AB bünyesinde harcanan miktarın tam 3 katına denk geldiğini söyledi.