kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dikenli yolları aştı Gül, Köşk'e çıkıyor

11. Cumhurbaşkanı'nı belirleyecek üçüncü tur oylama yapılıyor. AKP'nin adayı Gül'ün yeterli oy sayısı 276'ya ulaşarak Köşk'e çıkması bekleniyor..
Cumhurbaşkanlığı seçiminde sona gelindi. Abdullah Gül'ün AK Parti milletvekillerinin oyları ile bugün cumhurbaşkanı seçilmesi ve yemin ederek görevine başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. TBMM'de yapılacak yemin töreni için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ile kuvvet komutanlarına da davetiye gönderildi. Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün Meclis'e gelmesinin beklenmediği bildirildi.

DTP, GÜL'E DÖNÜYOR
Başkentin bugünkü yoğun cumhurbaşkanlığı trafiği şöyle: Meclis Genel Kurulu, 15.00'de, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3. turu için toplanacak. 276 oy alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. AK Parti'nin 340 milletvekili bulunduğu için Gül, cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. İlk turda, 341, ikinci turda 337 oy alan Gül'ün yine bu civarlarda oy alması bekleniyor. CHP yine oylamaya katılmayacak, MHP Sabahattin Çakmakoğlu'nu, DSP Tayfun İçli'yi destekleyecek. Önceki turlarda boş oy kullanan DTP'nin, Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi konusunda sürpriz bir tavır sergilemesi bekleniyor. DTP Grup Başkanvekili Nurettin Demirtaş, "Eğilimlere göre karar vereceğiz. Sürpriz olabilir" dedi. Doğu ve Güneydoğu'daki DTP seçmenleri milletvekillerini Gül'e destek verilmesi yönünde mesaj yağmuruna tuttular. DTP destek verirse Gül bugün 360'ın üzerinde oy alabilecek.

MECLİS'E GİDECEK

*
Gül, oyunu kullandıktan sonra Dışişleri Konutu'na giderek elbisesini değiştirecek. Cumhurbaşkanlığı forsu kapalı makam aracı ile 17.45'te Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde Çankaya Kapısı'ndan Meclis'e giriş yapacak. Askeri törenle karşılanacak olan Gül'e en yaşlı TBMM Başkanvekili sıfatı ile Eyüp Gülpınar eşlik edecek.

YEMİN VE ANITKABİR

*
18.00'da Genel Kurul toplanacak. Gül, direkt kürsüye gidip, anayasadaki Cumhurbaşkanlığı andını okuyarak yemin edecek ve resmen görevine başlamış olacak.

* Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın çalacağı İstiklal Marşı okunacak ve TBMM'ye Cumhurbaşkanlığı Forsu çekilecek, top atışı yapılacak.

* Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni saat 19.30'da basına kapalı olarak gerçekleştirilecek.

* Gül'ün aracına fors takılacak ve askeri törenle uğurlanacak. Gül'ün, Anıtkabir'e daha sonra da Köşk'e çıkarak Sezer'den görevi devralması bekleniyor. Sezer'in isteğiyle gösterişli bir tören düzenlenmeyecek. Gece "yurt çapında" aydınlatma, askeri birlikler 101 pare top atışı yapılacak. ANKARA