kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül, 5'inci sivil cumhurbaşkanı olacak

ANKA
Abdullah Gül'ün, 11'inci cumhurbaşkanı seçilmesiyle Çankaya Köşkü tarihinde değişik açılardan çok sayıda ilke de imza atacak. İlk defa bir cumhurbaşkanı, bakanlık koltuğundan Köşk'e çıkacak, aynı zamanda ilk defa 2 ayrı seçim yapılan cumhurbaşkanı sıfatını da alacak.

* Atatürk ve İnönü'nün ardından Türkiye'nin 3'üncü genç cumhurbaşkanı olacak. Atatürk 42, İsmet İnönü 54 yaşında cumhurbaşkanı olurken Gül 57 yaşında Köşk'e çıkacak.

* Atatürk, İsmet İnönü, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Evren'den oluşan asker kökenli cumhurbaşkanlarının sayısı 6'yı bulurken sivillerin sayısı da Gül'le beraber 5'e çıkmış olacak.

* Gül'le beraber iktisatçı cumhurbaşkanı sayısı da 2'ye çıkacak. Gül de 3'üncü cumhurbaşkanı Celal Bayar gibi iktisat mezunu.

* Gül, cumhurbaşkanları arasında ilk defa yaz ayında seçilen cumhurbaşkanı olacak. Daha önceki cumhurbaşkanlarının seçilme ayları genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları.

* Gül, Demirel'in ardından Köşk'e çıkacak 2'nci akrep burçlu cumhurbaşkanı olacak.

* 29 Ekim 1950 doğumlu olan Gül, böylece cumhurbaşkanı olarak cumhuriyet bayramlarında doğum gününü de kutlayacak.

* 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel ve 10'uncu Cumhurbaşkanı Sezer gibi Abdullah Gül de Beşiktaşlı. Böylece Beşiktaş "zirvenin takımı" olma özelliğini korumuş olacak.

* İsmet İnönü ve TurgutÖzal'la birlikte sadece bugüne kadar sadece Malatya ili iki cumhurbaşkanı çıkarırken Abdullah Gül'le birlikte ilk defa Kayseri, bir cumhurbaşkanı çıkarmış olacak.