kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bugünkü oylamaya 'ihtiyati tedbir' istendi

BUGÜN sonuçlanması ve Abdullah Gül'ün 11'inci Cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimi mahkemelik oldu. Mahir Akkar ismindeki bir bilirkişi, Ankara 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, Meclis'in, referandum kararı nedeniyle yeni cumhurbaşkanı seçemeyeceğini ileri sürdü. Başvuruda, bugün yapılması planlanan ve Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılan Köşk seçimleri üçüncü turuna tedbir konulmasını istendi.

KESİN HÜKÜM VAR"
Davanın dilekçesinde, cumhurbaşkanının halk tarafından 5 yıllığına seçilmesini düzenleyen Anayasa değişikliği'nin, Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatılarak şöyle denildi: "Yasa Anayasa Değişikliği Hakkındaki Kanun) referanduma götürülecek ise de yayımlanan yasanın yürürlük maddesinde 'işbu yasa yayım tarihinde yürürlüğe girer' şeklinde kesin bir hüküm vardır. Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Referandum süreci, yürürlükten ayrı bir hukuki durumdur, en azından referandum süresine kadar yasa kapsamına giren işlemlerin yapılmaması beklenir ve bu hukuki bir zorunluluktur."

EN GEÇ BUGÜN KARAR
Mahkemenin bugün öğle saatlerine kadar bir karar vermesi gerekiyor. Yasalarda, bir kişinin referanduma götürülen yasanın yürürlüğü nedeniyle dava açma hakkının bulunup bulunmadığına yönelik bir hüküm yer almıyor. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin bilirkişi Mahir Akkar'ın açtığı davada, "dava açma ehliyeti yoktur" gerekçesiyle başvuruyu reddetmesi bekleniyor.