kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Vergide haksızlık bitmezse göz göre göre yenik ilan edileceğiz'

YAVUZ BARLAS
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan'ın sözü var. Döviz cinsi kredilerde vergisel dezavantajlarımız giderilmezse yabancılara yenik düşeceğiz" dedi..
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türk bankalarının yabancı rakipleri ile aynı vergisel rekabet koşulları altında olmasını istediklerini belirterek, "Bugün yabancı ortaklı bankalar müşterilerinin kaynak ihtiyaçlarını ortaklarının yurtdışındaki merkezlerinden karşılıyor. Biz vergi dezavantajı yüzünden döviz kredilerinde geride kalıyoruz" dedi. Özince, SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:

*Yeni hükümetten İş Bankası olarak öncelikli yapılmasını talep ettiğiniz hamle nedir? Biz Türk bankalarının yabancı rakipleri ile aynı vergisel rekabet koşulları altında olmasını istiyoruz. Bugün reel sektörün nakdi ve gayri nakdi döviz kredileri, akreditifleri yurtdışından sağlanıyor. Biz Türkiye'de sermaye koymuş, burada istihdam sağlayan ve vergi veren bir banka olarak bize de aynı şartlarda fırsat verildiğinde bunu da aynı şekilde Türkiye'ye kazandırmak için bekliyoruz. Türkiye'de özellikle yabancı bankalar bize nazaran daha avantajlılar. Bugün yabancı ortaklı bankalar söz konusu vergisel dezavantajlar nedeniyle müşterilerinin kaynak ihtiyaçlarını ortaklarının yurtdışındaki gücü ile sağlıyor. Bizim böyle bir imkanımız yok. Bu bizim ve tümüyle Türk kalan bankaların derdi olmuş durumda. Ancak bu haksız rekabet en başta İş Bankası'nı vuruyor. Biz kendi ülkemizin kuralı ile geride kalıyoruz. KKDF, BSMV ve Gider Vergisi ile ilgili taleplerimiz var. Sayın Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan'ın bu konuda bize sözü ve desteği var. Bunun hükümetimizin ilk icraatlarında biri olacağı inancındayım. Bu haksız rekabet ortadan kalkarsa bizi bunun fişek gibi ateşleyeceği inancındayım. Bu dönemde de bu yapılmazsa, biz o zaman göz göre göre yenik ilan edileceğiz ve yabancılar karşısında geçilmeye devam edileceğiz. Çünkü özellikle burada Türk sermayeli bankaların hiç çıkar yolu yok.

TÜRKİYE'DE KALMAK İSTEMEYEN YABANCININ BANKASINI ALABİLİRİZ
*Dünyada büyük bankalar birbirini satın almaya başladı. Bu satın almalar sonucu Türkiye'deki yapı da değişime uğrayabilir. Bu süreçte Türkiye'de umduğunu bulamayan ve gitmek isteyen yabancılar olur ve İş Bankası'nın kapısını çalıp Türkiye'de aldığı bankayı satmak isterse buna nasıl bakarsınız? Özvarlık açısından en büyük 100 banka arasındayız. Bugün bizim varlığımızın yarısına sahip olan Yunan bankaları Türkiye'den banka aldı. Bugün bana bu sorunun hep aksi soruluyor. 'Ne zaman satılacaksınız?' diye. Biz kendimizi de bu kadar küçümsemeyelim. Türkiye'de banka satın alacak varlığımız var. Yoksa da getiririz. Dünyadaki konsolidasyonun dışında kalamayız. Türkiye'de eğer istikrar ortamı artar da reel faiz yarı yarıya budanırsa, Türkiye'de kalmayı istemeyenler olursa İş Bankası böyle bir durumda gereğine karar verir ve büyük pazar payları için İş Bankası satın almayı düşünür. Küçük bankaları ise lisansı satın alıp büyütmek için ilgi duyabilir.

BİZ HANCI ONLAR YOLCU, HALK'A O KADAR YÜKSEK KİRA ÖDEMEYİZ
* Halk Bankası özelleştirilirse İş Bankası orada olacak mı? Yabancılarla bizim aramızda bir fark var. Biz burada hancıyız. Biz evimizde yabancıların verdiği kadar kira ile konaklamak istemeyiz. Biz onların ödedikleri primleri veremeyiz. Onların kendi ülkelerinde otel fiyatları 500-1000 Euro'dur. Bizim ülkeye gelince Çırağan Oteli fiyatında zannederler her yeri ama bizim açımızdan durum böyle değil. Biz evdeki yer yatağından da 37'inci kattaki odadan da memnun olur, yatarız. Netice itibariyle çok primli bir ortamda biz bunu yapamayız. Kim alırsa alabilir. Bizim en büyük rakiplerimiz birleşse ensemizi karartmayız. Yolumuza devam ederiz.