kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
YABANCI İLE DEĞER FARKI AÇILDI... İş Bankası Genel Müdürü Özince, rakip bankaların yabancılarla ortaklığının piyasa değeri açısından olumlu etki etmiş olabileceğini belirtirken, "Bütün farkı buna bağlamak da yanlış olur çünkü rakiplerimizin başarısını da görmemezlikten gelemeyiz" diye konuştu.

"Bize 'hantal' raporu yazan yabancı şimdi bir kamu bankasının altyapısına talip"

* İş Bankası 55 milyar dolar ile Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük bankası olma ünvanını korurken, kendisine en yakın olan özel rakibi ile arasındaki borsa (piyasa) değeri açılmış durumda. Bu farkın açılmasını neye bağlıyorsunuz?
Kriz öncesinden bu yana 7 yılda İş Bankası 9 katın üzerinde büyüyerek, sektörün pazar payını en çok büyüten bankası oldu. Bizden fazla organik büyüyen banka zannediyorum yok. Bunun perde arkasındaki strateji bugün oluşan rekabet koşullarını iyi tahmin etmek ve mümkün olabildiğince büyümeye yönelik çalışmaktı. Bu büyüme sürecinde Türkiye'de özellikle yabancı bankalar İş Bankası'nın şube ağının, personel sayısının fazlalığına dikkat çeken raporlar yazarken biz aksine verimliliğimizi de artıracak şekilde büyümeye devam ettik. Oysa aynı bankalar çok hantal buldukları ve beğenmedikleri bir kamu bankasının alt yapısına talip dahi oldular. Biz onlardan Türk piyasasını daha iyi biliyoruz. Bizim sermayedarlarımız da 3 yılda bir değişmiyor. Biz maraton koşucusuyuz. Fırsat kollamıyoruz. Büyüdükçe de büyüklüğün ne demek olduğunu anladık. Bu yılın ilk 3 ayında çok güçlü gitmekle beraber bir erken seçim ve istikrar ile ilgili tereddüdümüz oluşunca yavaşlamak istedik. Hem kredi hem mevduat müşterimize ihtiyatlılığı empoze ettik ve yavaşladık. Fiyatları indirmemeye gayret gösterdik.

'BİZDEN FAZLA RİSK ALMIŞLAR'
Şimdi görüyoruz ki rakiplerimiz bizden daha fazla risk almış. Önde gelen özel bankalar İş Bankası'nı daha çok döviz cinsi kredilerde geçmişler. İkinci yavaşlama da mevduatta yaşandı. Kısa vadeli faizlerin düşeceği öngörüsü nedeniyle yüksek faiz ödemek istemedik. Fakat baktık ki bu iş uzayacak elimizi yakacak bu kârlılığımızı azaltacak biraz o temkini azalttık.