kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bebekten bebeğe ilk nakil, Eda'yı yaşattı

Pervin METİN MERKEZ
Altı aylıkken yaşamını yitiren Caner bebekten, 2006'da Türkiye'de bir ilke imza atılarak bebekten bebeğe karaciğer nakli yapılan Eda, artık 1.5 yaşında ve tümüyle iyileşti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bebekten bebeğe ilk nakil, Eda'yı yaşattı
Türkiye'de, 2006 yılı sonunda ilk defa bir bebekten diğerine karaciğer nakli yapıldı. Sinop Belediyesi'nde zabıta olarak çalışan anne babanın tek çocuğu olan, doğuştan safra yolu bulunmadığından karaciğer yetmezliği yaşayan 10 aylık Eda, beynindeki bir komplikasyon nedeniyle oksijensiz kalan ve 14 gün sonra beyin ölümü gerçekleşen 6 aylık Caner Aydoğdu'nun organıyla hayata döndü. Bugün 1.5 yaşında olan Eda, sağlıklı bir çocuk olarak büyüyor. En çok karpuz yemeyi seven Eda'nın en büyük eğlencesi ise babaannesiyle parka gitmek. Her ay kontrole giden Eda'yı 6 aylıkken yaşamını kaybeden Caner'in ailesi de bağrına bastı. Eda'nın annesi Tülay Çeliker, Caner'in ailesiyle sık sık görüştüklerini belirterek, "Her İstanbul'a geldiğimizde mutlaka ziyaretlerine gideriz ve sık sık telefonlaşırız. Kendi evlatları gibi seviyor, 'Oğlumuz onda yaşıyor' diyorlar. Kızım büyüdüğünde ona her şeyi anlatacağım. Sakladığım gazete haberlerini okutacağım" diyor.

'O ACILARA BEN DAYANAMAZDIM'
Yedi aylık dünyaya gelen Eda'ya önce sarılık teşhisi kondu. Daha sonra safra yollarında tıkanıklık olduğu anlaşıldı ve 2 aylıkken ciddi bir ameliyat geçirdi. Kızının yaşaması için karaciğer naklinin tek çare olduğunu söyleyen Çeliker, nakil öncesinde hastalığın siroza dönmeye başladığını anlatıyor. Nakilden bir hafta sonra 6 saat süren iki ameliyat daha geçiren kızının güçlü bir bebek olduğunu, bu kadar acıya kendisinin bile dayanamayacağını belirten anne Çeliker, "Şimdi her şey yolunda ve çok mutluyuz" diyor.