kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hindistan özgürlüğünün 60. yılını kutluyor

Yeni Haber
Hindistan, İngiliz idaresinden kurtuluşunun 60. yıl dönümünü kutluyor...
Hindistan'da birçok kişi, bağımsızlığın 60. yılını, ülkesinin artık belli bir gücü temsil etmesinden duyduğu memnuniyetle kutlarken, unutulan fakir çoğunluk, Başbakan Manmohan Singh'in bağımsızlık günü konuşmasının gündemini oluşturdu.

Singh, İngiliz idaresinden önceki dönemde ülkeyi yöneten Moğol İmparatorluğu'nun 17. yüz yılda inşa ettiği Kızıl Kale'de binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, herhangi bir gelişme kaydedilememiş bölgelerinin olmayacağını söyledi.

Konuşmasında, yoksulluktan tarıma ve eğitim sistemine kadar birçok konuya değinen Singh, "Mahatma Gandi'nin özgür Hindistan rüyası, ancak yoksulluktan kurtulduğumuzda tam olarak gerçekleşmiş olacaktır" diye konuştu.

Ülkede yaşayan 1,1 milyar kişinin üçte biri, günde bir dolardan az para kazanıyor. Hindistan, İngilizlerin bölgeyi terk etmesinin ardından 1947 yılında Pakistan ile birlikte bağımsızlığını ilan etti. Hindistan ile Pakistan arasındaki kanlı çatışmalar, bağımsızlıklarının ilanından sonra da devam etti ve iki ülke, ikisi sınırdaki Keşmir üzerinde hak iddialarından kaynaklanmak üzere 3 kez savaştı.

İki ülke arasındaki gerginlik, 2000'li yıllarda nükleer silah denemeleri yapmaları nedeniyle dünya için de bir tehdit oldu.