kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Şili lideri Michelle Bachelet'in istediği kıta sahanlığı... Peru lideri Alan Garcia'nın istediği kıta sahanlığı...

Komşuların arasını kıta sahanlığı açtı

Türkiye'nin yıllardır yaşadığı kıta sahanlığı sorunu Büyük Okyanus'u dalgalandırıyor... Peru resmi gazetede kıta sahanlığını lehine genişletmiş bir harita yayımlayınca Şili elçisini geri çekti. İki ülke arasında diplomatik ilişkiler kopma noktasına geldi.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Komşuların arasını kıta sahanlığı açtı
Türkiye ve Yunanistan arasında yıllardır bir çözüm bulunamayan kıta sahanlığı sorununun bir benzeri Güney Amerika'nın iki komşu ülkesi Şili ve Peru arasında yaşanıyor. Dünyanın en büyük iki balık üreticisi olan iki ülke Büyük Okyanus'taki kıta sahanlığı konusunda yıllardır tartışıyor. Fakat ikili ilişkiler Peru resmi gazetesi El Peruano'da pazar günü Şili yetkililerini çileden çıkaran bir harita yayınlanmasıyla kopma noktasına geldi. Gazetede yer alan haritada kıta sahanlığı Peru aleyhine genişletilmiş şekilde gösteriliyor.

'HAKKIMIZI KORUYACAĞIZ'
Gazetede yer alan hükümet tarafından kabul edilen yeni bir kararnameye göre kıta sahanlığının haritadaki şekliyle kabul edileceği belirtiliyor. Haritanın BM'ye gönderileceği kaydediliyor. Resmi gazetede yer alan bu harita ve kararname haberi üzerine Şili hükümeti Peru Büyükelçisi'ni geri çekti. Peru Hükümet Sözcüsü Ricardo Lagos Weber de, "Şili her zaman Şili topraklarındaki ve karasularındaki haklarını koruyacaktır. Buna kimse engel olamaz" diye konuştu.

CNN: LAHEY TEK ÇÖZÜM
Sözcü Peru Devlet Başkanı Alan Garcia'nın geçtiğimiz haziran ayında yaptığı bir açıklamayı hatırlatarak, "Hakkımızı korumak için Lahey Adalet Divanı'na gideceğiz" dedi. İki ülke arasında yaşanan gerginliği haber yapan Amerikan CNN televizyonu kıta sahanlığı sorununun Lahey'de kısa süre içinde çözülmemesi halinde bölgede büyük bir kriz yaşanabileceği yorumunu yaptı. 19'uncu yüzyıla damgasını vuran Pasifik Savaşı'nda Şili gelip gelmiş ve Peru'nun maden zengini bir bölgesini kendi topraklarına katmıştı. 1950'de çizilen deniz sınırında da balıkçılık bölgesinden yaklaşık 40 bin kilometre karelik bir alanın "çalındığını" iddia eden Peru bu sınırı genişletmek için çalışıyor.