kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Petrol yasası geçmezse Irak'tan çıkarız"

"Irak'a petrol için girdik" sözlerini yalanlayan Avustralya Başbakanı Howard, Maliki'ye mektup yollayıp "Petrol anlaşması yoksa askeri çekeriz" dedi..
"IRAK'A kitle imha silahları olduğundan değil, petrol için girdik...." Avustralya Savunma Bakanı Brendan Nelson'un geçen ayki bu sözleriyle kriz yaşayan Avustralya bu kez de Başbakan'ın gizli mektubu ile çalkalanıyor... Savunma Bakanı'nı yalanlayarak, "Irak'a demokrasi götürmek için girdik" diyen Başbakan John Howard'ın, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'ye yazdığı gizli mektupta "Irak'taki petrol yasasını geçirmezseniz askerlerimizi çekeriz" dediği ortaya çıktı.

'GEREKÇE KALMAZ'
UPI haber ajansı, Howard'ın mektubunda, petrol paylaşımını ve yabancı yatırımları düzenleyen yasanın kabul edilmemesi halinde ülkedeki bin 500 askerini çekeceğini yazdığını" belirtti. Howard'ın "Irak'ta asker bulundurmak için gerekçemiz kalmayacak" dediğine dikkat çekti.

MUHALEFET KIZGIN
Avustralya'nın Irak Büyükelçisi tarafından ve Maliki'ye teslim edilen mektupta, Irak için reform çağrısında bulunularak, "Sunni, Şii ve Kürtlerin uzlaşması ve uluslararası katılım için gerekli tedbirlerin alınması" istendi. Avustralya'daki muhalefet de mektuba tepki göstererek "zayıflık" olarak niteledi. Yabancıların petrolden pay almasını da düzenleyen yasa anlaşmazlıklar nedeniyle onaylanmadı.