kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amerikalılar yurtdışında trafikten korkuyor

Yeni Haber
Yurtdışına giden Amerikalıların hayatlarına en büyük tehdidi, terör ya da adi saldırıların değil, trafik kazalarının oluşturduğu ortaya çıktı. Her geçen yıl daha çok Amerikalı yurtdışında geçirdiği trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu konuda son 3 yıldır kayıt tutmaya başlayan ABD Dışişleri Bakanlığına göre, bu dönem içerisinde 719 Amerikalı, yabancı ülkelerde geçirdikleri trafik kazalarında hayatlarını kaybetti. Bu sayıların, sadece ailelerin bildirimi ve medya kayıtlarını içerdiğine dikkat çeken bakanlık yetkilileri, gerçek sayının bundan fazla olduğunun tahmin edildiğini kaydediyorlar.

Uzmanlar, başta gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, yollardaki araç sayısının, yolların kapasitesine oranla hızlı artmasının, dünyadaki trafik kazalarının sayısını da her geçen gün daha hızlı artmasına yol açtığına dikkat çekiyorlar.

Dünya Sağlı Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl dünyada 1,2 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Yine 20-50 milyon arasında insan ise, bu kazalarda yaralanıyor ya da sakat kalıyor.

WHO istatistikleri, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yüzde 85'inin, milli geliri alt ya da orta ölçekte olan ülkelerdeki trafik kurbanları olduğunu gösteriyor. Trafik kazlarında bugün itibarı ile 1,2 milyon olan yıllık ortalama ölüm oranının, 2020 yılında iki katına çıkarak 2,3 milyona ulaşacağı uyarısında bulunuluyor.
Ölümlü trafik kazalarının alt ya da orta gelire sahip ülkelerde yoğunlaşmasının en önemli sebebi olarak, düşük yol kapasitelerine göre hızla artan araç sayısı gösteriliyor. Standart olmayan yolların aynı anda yaya ve bisiklet kullanıcılarınca da paylaşılması, trafik kurallarının uygulamasındaki gevşeklik, yol ve altyapı yatırımlarının yetersizliği ile kazalara ilk yardım müdahalesindeki tıbbi yetersizlikler de diğer bazı sebepler olarak kaydediliyor.


AMERİKALILAR EN ÇOK MEKSİKA'DA ÖLÜYOR

Küresel Yol Güvenliği adlı bağımsız kuruluşun verilerine göre, yurt dışında ölen Amerikalıların yüzde 31'i trafik kazaları sonucunda hayatını kaybediyor. Bu ölüm oranında en yüksek sayı ise Meksika'da gerçekleşiyor. Amerikalıların dünyada en çok ziyaret ettiği yabancı ülke olan Meksika'da, bu yılın Ocak ayına kadarki son 3 yılda en az 280 Amerikalı trafik kazalarında hayatını kaybetti. Amerikalıların en çok ziyaret ettikleri ikinci ülke olan Kanada'da ise aynı dönemde sadece 11 Amerikalı trafik kazalarında hayatını kaybetti.