kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Muhalefette destek arayışları

Yeni Haber
AKP MYK toplantısında dün Başbakan Erdoğan'ın "Köşk adayımız" olarak adını açıkladığı Abdullah Gül, muhalefet partilerinden uzlaşma ve destek arıyor.

Destek turları kapsamında MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşen Gül, "Bahçeli ile görüşmemiz gayet yararlı ve verimli oldu" dedi.

AK Parti'den cumhurbaşkanı adayı olan Kayseri Milletvekili, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi parti genel merkezinde ziyaret etti.

Gül, yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından MHP Genel Merkezi'nden ayrılırken, gazetecilere ziyaretine ilişkin açıklama yaptı.

Abdullah Gül, konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Bakanlar Kurulu'nda, daha sonra da parti genel merkezinde Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında ele alındığını, cumhurbaşkanlığı adaylığının arkadaşlarınca desteklendiğini gördüğünü ifade etti.

Bu doğrultuda bir açıklamada bulunmadan ilk iş olarak siyasi partileri liderleriyle görüşmek üzere randevu talebinde bulunduğunu belirten Gül,
şunları söyledi:''Ama sizler her şeyi çok yakından takip ettiğiniz için açıklamamış bile olsak, gözlerimizden neticeleri okuyabiliyorsunuz. Onun için dün akşam arkadaşlarım sizlere benim adaylığımla ilgili bazı bilgileri verdiler, vermek durumunda kaldılar.

Bugün MHP'nin Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli Bey ve değerli arkadaşlarını ziyaret ettim. Bu konuyla ilgili kendileriyle görüş
alışverişinde bulundum. Kendilerine ayrıca teşekkür ettim. Çünkü TBMM'nin bütün faaliyetlerine, çalışmalarına katılacaklarını ve aktif olacaklarını daha önceden açıklamışlardı.

Seçimlerin neticesinde milletin ortaya koyduğu iradeyi görmemezlikten gelinmeyeceğini kendileri de ifade etmişlerdi. TBMM'de olacaklarını ifade etmişlerdi. Türkiye'nin önünün açık olduğunu ve dolayısıyla demokrasinin çalışması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde TBMM'de olacaklarını ifade etmişlerdi, bildiğiniz gibi. Hem bundan dolayı teşekkür ettim, hem ayrıca şayet TBMM beni cumhurbaşkanı seçerse, nasıl hareket edeceğimle ilgili de kendilerine birazcık bilgi verdim. Gayet yararlı ve verimli bir görüşme oldu. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. Gösterdikleri bütün alakadan,
destekten dolayı.''

Abdullah Gül, bugün diğer partileri de ziyaret edeceğini ifade ederek, ''Aslında hepsinden randevu talep ettim. Onların bazılarının kendi toplantıları olduğu için henüz dönmediler. Döneceklerini söylediler. Daha sonra da bir basın toplantısıyla bütün fikirlerimi geniş bir şekilde açıklayacağım, sizlerle paylaşacağım'' diye konuştu.

Gül, MHP Genel Merkezi'nden ayrılırken MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı tarafından makam aracına kadar uğurlandı. Basın mensuplarının isteği üzerine, Gül ve Paçacı, genel merkez binasının merdivenlerinde tokalaşarak poz verdi.

Abdullah Gül'e Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Nükhet Hotar Göksel ve Necati Çetinkaya ile AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin eşlik ettiler.


ŞANDIR: SEÇİMLERDE TBMM'DE YER ALACAĞIZ

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP), Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde TBMM'de yer alarak 367 sayısının sağlanmasına katkı sağlayacaklarını belirten Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden krize dönüştüreceği iddiasında bulundu.

Mersin milletvekilleri ve MHP il yöneticileriyle Tarsus ilçe teşkilatını ziyaret eden Şandır, burada bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı seçiminin Anayasa tarafından belirlenen düzenlemelere göre gerçekleştirileceğini belirten Şandır, "Cumhurbaşkanlığı makamı son derece önemli. Cumhurbaşkanı olacak insanın kişiliği çok önemlidir. Stratejik değerde önem taşımaktadır. Cumhurbaşkanı seçimi genel seçimler öncesinde AK Parti tarafından rejim meselesi haline dönüştürüldü. Bu şekilde mazlum ve mağduru oynadılar. Her türlü tehdide karşı halk, son umut olarak, son liman olarak gördüğü MHP'yi 71 milletvekili ile TBMM'ye gönderdi." dedi.

Şandır şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı seçimi önce rejim kriziydi, şimdi AK Parti'nin krizi. AK Parti'nin Abdullah Gül'e 341 milletvekiliyle destek verip vermeyeceğini hep beraber göreceğiz. Abdullah Gül'ü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleyip desteklemeyeceğini hep beraber göreceğiz. MHP olarak biz TBMM'nin toplanması için gerekli yeter sayıyı yani 367'yi sağlaması için katkı vereceğiz. Ama Cumhurbaşkanını seçme sorumluluğu AK Parti'nindir. Ancak, Cumhurbaşkanlığı seçimini bunlar yeniden krize dönüştürecek. Kaosu referandum konusuna dönüştürecekler, Cumhurbaşkanını halka seçtirmek gibi bir yola gidecekler." dedi.

GÜL DSP'YLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, DSP Genel Merkezi'nde DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'i ziyaret etti.

AK Parti'den cumhurbaşkanı adayı olan Kayseri Milletvekili, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''Önemli olan, demokrasinin Türkiye'de işlediğini, karşılıklı saygı, sevgi, diyalog içerisinde görüşlerimizi paylaşabildiğimizi göstermektir'' dedi.

Gül, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'i parti genel merkezinde ziyaret etti. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Abdullah Gül, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Genel Sekreter Masum Türker ve diğer yöneticilerle cumhurbaşkanı adaylığı konusunda çok faydalı bir görüşme yaptığını kaydetti. Demokrasinin gereğinin, karşılıklı diyalog, konuşma, beraber her şeyi tartışma olduğunu kaydeden Gül, şunları söyledi:

''Bu çerçeve içerisinde, adaylığımla ilgili gelişmeleri ve eğer gerçekleşir, cumhurbaşkanı olursam, nasıl hareket edeceğimle ilgili
kendilerine görüşlerimi ifade ettim. Gayet güzel bir görüşme oldu. Gösterdikleri nezaket için çok teşekkür ediyorum.

Önemli olan, demokrasinin ülkemizde işlediğini, karşılıklı saygı, sevgi içerisinde, diyalog içerisinde görüşlerimizi paylaşabildiğimizi göstermektir. Bu açıdan kendilerine müteşekkiriz. Değerli arkadaşlarına, hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Size daha önce söylediğim gibi adaylık başvurumu yaptıktan sonra daha ileri görüşlerimi ifade edeceğim.''Gül, DSP Genel Merkezi'nden ayrılırken makam aracına yaklaşan 2 çocuğu kucağına alarak sevdi.

CHP GÜL'E RANDEVU VERMEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Abdullah Gül'ün randevu talebine olumsuz yanıt verdi.

DTP'LİLERLE GÖRÜŞME BUGÜN GERÇEKLEŞEMİYOR

DTP'lilerin tamamı seçim bölgelerinde oldukları için Gül ile görüşmeleri bugün gerçekleşemiyor.

YAZICIOĞLU: MECLİS'E GİRİP OYUMU KULLANACAĞIM

Meclis'teki odasında Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin basına bilgi veren BBP Sivas milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu da "Meclise girip oyumu kullanacağım" dedi.

AJANSLAR