kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

PPK, faiz oranlarını değiştirmedi

Yeni Haber
Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verirken, yılın son çeyreğinde başlayabileceği öngörülen kısa vadeli faiz oranlarındaki ''ölçülü indirim''in zamanlamasının ve miktarının, bazı değişkenlere göre farklılaşabileceğini bildirdi.

PPK'nın bugün yapılan toplantısına ilişkin yapılan açıklamaya göre, toplantıya, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz (Başkan) ile üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Toplantıda, faiz oranlarının değiştirilmemesine karar verilirken, son dönemde iktisadi faaliyete ve enflasyona ilişkin verilerin Temmuz Enflasyon Raporu'nda ortaya koyulan görünümle uyumlu olduğuna dikkat çekildi.

''Özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma işaretleri görüldüğü, dış talebin büyümeye katkısının azaldığı ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği desteğin sürdüğü'' tespitlerini yapan PPK, hizmet enflasyonunda 2007 yılının başından itibaren gözlenen olumlu gelişmeleri de kaydetti. Enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin riskler devam etmekle beraber güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyon öngörülen şekilde gerilediğini teyid eden Kurul'un açıklamasında, uluslararası likidite koşullarındaki ve kredi piyasalarındaki gelişmelerin yakından izlendiği belirtilerek, ''Söz konusu gelişmelerin bu aşamada Türkiye'nin enflasyon görünümünü olumsuz etkileyecek nitelikte olmadığı'' değerlendirmesinde bulunuldu. Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul'un, Enflasyon Raporu'ndaki politika duruşunu koruyarak, kısa vadeli faiz oranlarında öngörülen ölçülü indirim sürecinin, yılın son çeyreğinde başlayabileceği değerlendirmesini teyid ettiği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi: ''Ancak önümüzdeki dönemde uluslararası likidite koşullarındaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere dair veri ve bilgi akışına bağlı olarak olası faiz indirimlerinin zamanlaması ve miktarı farklılaşabilecektir. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı önemle vurgulanmalıdır.''

FAİZ ORANLARI

PPK'nın kararına göre, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası RepoTers Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17,50, borç verme faiz oranı yüzde 22,50 olarak uygulanmaya devam edilecek.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.0017.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,50, borç verme faiz oranı yüzde 25,50 olacak.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21,50 olarak uygulanacak. Kurulun toplantısına ilişkin özet, 8 iş günü içinde yayımlanacak.