kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"CHP bunalımda"

Yeni Haber
CHP Parti Meclisi Üyesi (PM) ve eski Gençlik Kolları Başkanı Ayhan Yalçınkaya, CHP'nin örgütsel anlamda bir anlayış bunalımı içinde olduğunu ileri sürdü. Yalçınkaya, "Yapılan seçimler göstermiştir ki; CHP örgütsel anlamda bir anlayış bunalımındadır. Uzun zamandır kendi iç sorunlarıyla meşgul olmasından kaynaklı olarak örgüt, parti için değil, parti içi çalışır konumdadır" dedi.

Ayhan Yalçınkaya, 22 Temmuz seçim sürecinde "yetersiz kalmakla" suçlanan CHP örgütlerine yönelik saptamaların bulunduğu bir rapor hazırladı. "Çözüm Toplumsal Dönüşüm" adını taşıyan raporu CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve PM üyelerine sunan Yalçınkaya, 2007 seçimlerinin yeni bir siyasi dönem açtığına dikkat çekti.

Yalçınkaya raporunda, siyasetin, yeni oluşan süreçte "iktidar olma" temel hedefinden "toplumu dönüştürme" hedefine evrileceğini savundu.

CHP'nin aldığı yüzde 20.7 oy oranının bir başarı olmasa bile, CHP'nin "subasmanı" olacağını ifade eden Yalçınkaya, bu oranın üzerine iki kat daha çıkmanın mümkün olduğunu belirtti. Yalçınkaya, "Bunun için yapılması gereken öncelikli iş siyaset yapma anlayışımızın 'toplumu dönüştürme' noktasına çekmektir" diye belirtti.

Raporunda, CHP'nin örgütsel anlamda bir "anlayış bunalımında" olduğunu savunan Yalçınkaya, "Uzun zamandır kendi iç sorunlarıyla meşgul olmasından kaynaklı olarak örgüt, parti için değil, parti içi çalışır konumdadır" diyerek örgütleri eleştirdi. Yalçınkaya, raporunda çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

"-Ev ziyaretleri başlamalı,
-Anket çalışmalarıyla seçmenin bireysel veya yerel sorunları incelenmeli, toplanılan bilgiler ışığında çözüm arayışları başlamalı,
-Siyaseti insanların günlük yaşantısına sokacak olan örgüttür. Genel Merkez yönetimi örgütü bu çalışmalarla ilgili yönlendirilmeli,
-İlçe örgütleri, bulundukları ilçedeki halkın sorunlarını neredeyse kişi kişi bilmeli, öğrenmeli,
-Kongreler ilçe örgütlerinin ana çalışmaları değil, tali çalışmaları haline gelmeli,
-Örgüt, meslek odaları ve sendikalarla ilgili özel bir birim oluşturmalı,
-Örgüt üyeleri birer misyoner gibi çalışmalı ve yeni misyonerler yaratmalı,
-Parti Meclisi Üyeleri aktif hale getirilmeli.
-İl Başkanları toplantısı yılda en az bir kez yapılmalı ve örgüt çalışmaları ile ilgili bilgi toplanmalı,
-Partinin büyük kurultayı 5 gün sürmeli. İlk 3 gün program ve yeni projelerle ilgili çalışma atölyeleri kurulmalı, son iki gün seçim olmalı,
-Parti Genel Merkezi'nde etkin bir propaganda birimi oluşturulmalı,
-Parti Meclisi üyeleri çeşitli komisyonlarda görevlendirilmeli,
-Gençlik ve Kadın Kolları örgütlenme olanakları arttırılmalı,
-İnternet üzerinden propaganda yapmak üzere ayrı bir birim oluşturulmalı,
-Kadroda gençleşme faydalı olacaktır. Gençleşme, toplumun partinin geleceğine yönelik umut beslemesini sağlayacaktır,

"DERNEK VE VAKIF ÖRGÜTLENMESİNE GİDİLMELİ"

Partinin hızla dernek ve vakıf örgütlenmesine gitmesi gerektiğine işaret eden Yalçınkaya, toplumsal dönüşümde dernek ve vakıfların önemine dikkat çekti. Parti üyelerinin vakıf kurarak, öğrencilere burs olanağı sağlaması ve dersane işletmelerini öneren Yalçınkaya, buralarda "çağdaş gençler" yetiştirmeye yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.
Yalçınkaya şöyle devam etti:

"Öğrencileri tarikat ellerinden kurtarmanın yolu, onlara alternatif sağlamaktır. CHP'li belediyeler hızla öğrenci yurdu inşaatlarına başlamalı ve yurtların işletme hakkını vakıflara teslim etmelidir. Bu, toplumsal dönüşümün can damarıdır. Eski Genel Merkez binamız öncelikli olarak yurt haline dönüştürülmeli ve kurulacak vakfın işletimine verilmelidir. Bu yöntemlerle üniversitelerde örgütlenmek ve yeni örgüt üyeleri yaratarak Anadolu'ya yayılmak mümkündür. Aksi takdirde üniversite öğrencileri tarikatların güdümünde kalacak ve Anadolu'da AKP taraftarlarını perçinleyecektirler."

"GÜNEYDOĞU İÇİN YENİ BİR SÖYLEM"

Yalçınkaya, seçimlerde CHP'nin etkisiz kaldığı doğu ve güneydoğuya ilişkin de saptamalarda bulundu. CHP'nin Güneydoğu sorunu ile ilgili yeni bir söylemle ortaya çıkması gerektiğinin altını çizen Yalçınkaya, "Partinin 'sorun, terör sorunudur' tespiti yerindedir. Şimdi sıra bölgeye il il hangi hizmetleri götüreceğimizi karış karış dolaşarak anlatmaya gelmiştir" dedi.

(ANKA)