kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

85 milletvekili Köşk hayali kuramıyor

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurusu süresi 19 Ağustos günü gece saat 24.00'da sona erecek.

AK Parti adayını Abdullah Gül olarak açıkladı. MHP'nin de bir aday göstermesi bekleniyor. Bu süreçte bir çok milletvekili Köşk hayali kurarken, 39 milletvekili eğitim durumu, 61 milletvekili ise yaşları nedeniyle cumhurbaşkanlığına aday bile olamıyor.

Anayasa'nın 101. maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce kırk yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış kendi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından yedi yıllık bir süre için seçilir" şeklindeki hüküm nedeniyle 40 yaşında altında olan ve yüksek öğrenim görmeyen milletvekilleri aday olamıyor.

23. Dönem Parlamento'da 40 yaşını doldurmayan 61 milletvekili bulunuyor. AK Parti'nin 30-35 yaş arasında 14, 35-40 yaş arasında 33 milletvekili bulunuyor. CHP'nin 35 yaş altı milletvekili bulunmuyor. CHP'nin 40 yaş altı olan tek milletvekili Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu(38). DSP'li Ayşe Jale Ağırbaş(39), kendi partisinden yaş sınırına takılan tek milletvekili. MHP'li 4 milletvekili yaş sınırı nedeniyle cumhurbaşkanlığına aday olamazken, DTP'li 6 milletvekili 40 yaşını doldurmadıkları için Köşk seçimine aday olamıyor. AK Partili Dilek Yüksel, Özlem Türöne, Hamza Yerlikaya, Suat Kılıç, Ahmet Aydın gibi genç milletvekilleri cumhurbaşkanlığına aday olamıyor.

Meclis'te yükseköğrenim görmedikleri için cumhurbaşkanlığına aday olamayan milletvekili sayısı 39. AK Partili 18 milletvekili yükseköğrenim görmediği için aday olamıyor. Eğitim durumu nedeniyle cumhurbaşkanlığına aday olamayan AK Partililer şöyle:

Faruk Koca (Ankara), Cemal Kaya (Ağrı), Mehmet Erdem (Aydın), Vahit Kiler (Bitlis), Altan Karapaşaoğlu (Bursa), Sedat Kızılcıklı (Bursa), Ali Koyuncu (Bursa), Ali Er (Mersin), Ahmet Aydoğmuş(Çorum), Hamza Yerlikaya (Sivas)Zülfikar İzol (Şanlıurfa), Mustafa Kuş(Şanlıurfa), Mustafa Cumhur (Trabzon), Kayhan Türkmenoğlu (Van), Gülşen Orhan (Van), Abdullah Veli Seyda (Şırnak), Ali İhsan Merdanoğlu (Diyarbakır), Hasan Altan (Kastamonu).

CHP'den yükseköğrenim görmediği için cumhurbaşkanı adayı olamayan milletvekilleri şöyle: Ergün Aydoğan (Balıkesir), Yaşar Tüzün (Bilecik), Ali Rıza Ertemur (Denizli), Akif Ekici (Gaziantep), Bayram Meral (İstanbul), Mehmet Sevigen (İstanbul), Çetin Soysal (İstanbul), Durdu Özpolat (Kahramanmaraş).

MHP'li Ali Uzun Irmak (Aydın), İzzettin Yılmaz (Hatay) ve Mümin İnan (Niğde) eğitim durumları nedeniyle Köşk seçimine aday olamıyor.
DTP'den, Ahmet Türk (Mardin), Emine Ayna (Mardin), Fatma Kurtalan, İbrahim Binici (Şanlıurfa), Pervin Buldan (Iğdır) Sebahat Tuncel (İstanbul), Sırrı Sakık (Muş), Şerafettin Halis (Şanlıurfa) ve Sevahir Bahadır (Bingöl) eğitim durumları nedeniyle cumhurbaşkanı seçimine aday olamıyorlar.

AK Partili Gülşen Orhan, Hamza Yerlikaya, DTP'li Emine Ayna, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, ve Sevahir Bayındır, hem yaş sınırı, hem de eğitim durumları nedeniyle cumhurbaşkanlığına aday olamıyor.

(CHA)