kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Abdullah Gül AKP'nin cumhurbaşkanı adayı

Ergun AKSOY ANKARA
AK Parti MYK, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yine aday gösterilmesine karar verdi. Başbakan Erdoğan "Kesinlikle başka aday çıkmayacak. Adayımız Sayın Gül'dür" dedi..
Temmuz seçimleri öncesi Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamada 357 oy almasına karşın Anayasa Mahkemesi'nin kararı uyarınca "367" engeli nedeniyle Çankaya'ya çıkamayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı için yine aday... "Tavşan aday" tartışmalarının aksine AK Parti Çankaya için başka aday çıkarmayacak.

MEYDANLARIN İŞARETİ
Başkent Ankara'da dün Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili hareketli saatler yaşandı. Bakanlar Kurulu'nun 4.5 saat süren toplantısının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan AK Parti MYK'dan da, "Çankaya için Abdullah Gül" kararı çıktı. 22 Temmuz seçiminden sonra düzenlediği basın toplantında "Meydanların işaretini, milletin iradesini de görmemezlikten gelemem" sözleriyle tekrar aday olacağının kuvvetli sinyalini veren Gül, MYK toplantısında da adaylıkta ısrarlı olduğunu belirtti. Erdoğan, MYK üyelerine, "Kesinlikle başka aday çıkmayacak, adayımız Sayın Gül'dür" dedi. Üye olmamasına karşın MYK'ya çağrılan Gül de 45 dakika kaldığı toplantıda adaylığını kesin bir dille anlatırken 22 Temmuz seçimlerine atıfta bulunarak, "Meydanların hissiyatını görmezlikten gelemem" dedi.

RANDEVULARINI AL
Bunun üzerine MYK üyeleri ve Başbakan Erdoğan Gül'ü tek tek tebrik ettiler. Erdoğan da "Şimdi Dışişleri Bakanlığı'na git ve muhalefet partileriyle randevularını al" dedi. Gül'ün ayrılmasından sonra da süren toplantıda Erdoğan MYK üyelerine söz verdi. Bazı MYK üyeleri, Gül'ün adaylığına karşı çıkmadan bazı kurumlar arasında çıkabilecek gerilime işaret ettiler ve bunun dikkate alınmasını istediler. Bazı üyeler de seçimden çıkan sonuca vurgu yaptılar ve Gül'ün hakkı olduğunu savundular.

GELİŞMELERİ İZLEYİN
MYK üyeleri daha sonra tek tek genel merkezden ayrıldılar. Üyelerden Fatma Şahin, "Adayımız tek" açıklamasını yaparken, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Yarınki (bugün) gelişmeleri izleyin" dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen de "Abdullah Gül yarın (bugün) muhalefet partilerini ziyaret edecek. Sadece bu kadarını söyleyebilirim" dedi. Sözen, "Bu MYK kararı mı?" sorusuna ise "Evet MYK'da böyle bir şey konuşuldu" karşılığını verdi.