kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gökyüzünde meteor şöleni

Yeni Haber
Ağustos geceleri, halk arasında ''yıldız kayması'' olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak. Gökyüzü meraklıları için en ilgi çekici olaylarından biri olan perseid meteor yağmurları bugün ve yarın gece Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nde düzenlenen etkinliklerle de izlenebilecek.

Ankara Üniversitesi Rasathanesi Öğretim Görevlisi Yahya Demircan, her yıl Temmuz-Ağustos döneminde gözlenen ve bugün ve yarın en fazla sayıya ulaşan perseidlerin meteor yağmurları içinde en çok bilineni olduğunu söyledi.

Halk arasında ''yıldız kayması'' olarak da bilinen perseid meteor yağmurlarının yıldızlarla ilgisinin olmadığını anlatan Demircan, meteor yağmurlarının, güneş çevresinde değişik yörüngelerde dolanan irili ufaklı gök taşlarının dünya atmosferine girmesiyle oluştuğunu dile getirdi. Demircan, ''Yüksek hızla atmosfere giren ve sürtünme sonucu ısınarak akkor haline gelen gök taşları, kısa süreli olarak çok parlak bir ışık kayması şeklinde görülürler'' dedi.

Perseid meteor yağmurunu meydana getiren toz parçacıklarının kaynağının, güneş etrafında 130 yılda dolanan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının bıraktığı kalıntılar olduğunu belirten Demircan, ''Dünya atmosferine ortalama 50 kilometre/saniyelik bir hızla giren bu parçacıklar yerden 100 kilometre kadar yukarıda yanarak bu muhteşem görsel şöleni meydana getirirler'' diye konuştu.

Meteor yağmurlarının gece boyunca uzunca bir süre izlenmesi durumunda meteorların tamamının gökyüzünde aynı noktadan çıktığının fark edileceğini anlatan Demircan, şunları söyledi:

''Perseid meteor yağmurunun maksimum yoğunluğa ulaşacağı bugün ve yarın gece saatte ortalama olarak 100 meteor gözlenebileceği tahmin edilmektedir. Ancak unutmamalıyız ki, bu sayı, ancak en iyi gözlem şartlarında ulaşılabilecek olan sayıdır. Hava koşulları (bulutlar, hava kirliliği, sis ve benzeri) ışık kirliliğinin miktarı ve Ay'ın evresi... Özellikle dolunay evresinde ve bölgenin yakınlarında bulunan bir Ay, gözleyebileceğiniz meteor sayısını büyük ölçüde azaltacaktır.''

Demircan, 2007'nin meteor yağmurları açısından şanslı bir yıl olduğunu belirterek, ''Bugün ve yarın gece yeni ay evresinde olan uydumuz gözlemlere herhangi bir olumsuz etkide bulunmuyor. O halde tek yapılması gereken, şehir ışıklarından uzak ve daha iyi atmosfer koşullarına sahip bir gözlem yeri seçerek tüm gece boyunca bu muhteşem doğa olayını izlemek'' dedi.

RASATHANEDEKİ ETKİNLİKLER

Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nin, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Perseid meteor yağmuru için kapılarını astronomi meraklılarına açacağını belirten Demircan, ''Bugün ve yarın meteor yağmuru dolayısıyla gerçekleştirilecek etkinliklerde iki gece boyunca çıplak gözle ve teleskoplarla gökyüzü gözlemi yapma fırsatının yanı sıra profesyonel astronomlar tarafından yapılacak sunumlar ve sohbetler ile astronomi hakkında bilgilenme imkanı olacak'' dedi.

Rasathanede, ücretsiz gerçekleştirilecek etkinliklerde teleskopların kullanılmasına gerek olmayacağını ifade eden Demircan, ancak aynı gün Jüpiter gözlemlerinde teleskopların kullanılacağını söyledi.

Geçen yılki rasathanenin etkinliklerine yaklaşık 2 bin kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl bu sayınının daha da üstüne çıkılacağını tahmin ettiklerini dile getiren Demircan, rasathanede yürütülecek etkinliklere ilişkin ayrıntılı bilginin http://rasathane.ankara.edu.tr/ web adresinden alınabileceği bilgisini aktardı.

(AA)