kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Demirel, AP ve Celâl Bayar

Tayyip Erdoğan, AK Parti'den, birden fazla Cumhurbaşkanı adayı çıkabileceği izlenimini veren sözler sarf etti. Bu bir dil sürçmesi mi? Yoksa gerçekten AK Parti, cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen herkesin önünü açacak mı? "Erdoğan'ın amacı ne?" diye soruyorlar. Bu şekilde, "Aday dayatmıyoruz, uzlaşma arıyoruz" mesajını vermek istemiş olabilir. AK Parti'nin 341 milletvekili var. Diğerlerine 208 kalıyor. Her halükârda Abdullah Gül, grubunun büyük desteğiyle, 3. turda cumhurbaşkanı seçilecektir. Gruptaki diğer AK Partilileri serbest bırakmak suretiyle Erdoğan da, "Hani uzlaşma arayacaktın?" sorusundan kurtulacaktır. Tabigene de, AK Parti'nin, tek adayla yarışa katılma ihtimalini de göz ardı etmeyelim. Yalnız bir şeyden eminiz: Erdoğan, Abdullah Gül'ü çiğneyip geçmez. Hem dosta vefa, hem ahde vefa yüzünden, hem de Abdullah Gül'ün harcanması gibi bir gelişmenin "siyasi faturasını" bildiği için. Süleyman Demirel, 1965 seçimlerini Demokrat Partililerin desteğiyle kazanmıştı. 1969'da, halk, onun, başarılı icraatına oy verdi ve Demirel "Bu zafer benim" diye düşünerek, özellikle eski Demokratların affını savsakladı; Celâl Bayar'ı küstürdü. Demirel, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'dan aldığı mesajlara göre hareket etti. Sunay, "Askerler, Demokratların affına karşı; ordu kaynıyor" diyordu; Demirel'e "Aman uzlaş" telkininde bulunuyordu.
Neticede, Adalet Partisi'nin (AP'nin) içinden, Meclis Başkanı Ferruh Bozbeyli'nin liderliğinde Demokratik Parti çıktı. O tarihten sonra, Adalet Partisi hiç iflâh olmadı. Demirel, hem Bayar'la, hem de Demokratik Parti'ye gidenlerle bilahare uzlaşıp barıştı ama, atı alan Üsküdar'ı geçmişti. Bu kopuş yüzünden Adalet Partisi gücünü kaybetti; üstelik Demirel'in darbeyi önlemek için yaptığı fedakârlık bir fayda sağlamadı; gene 12 Mart 1971'de askermüdahaleyle karşı karşıya kaldı.
Süleyman Demirel, Celâl Bayar'la yollarını ayırmasını ve Demokrat Partilileri küstürmesini, hep, siyasi hayatındaki en büyük hata olarak değerlendirmiştir.
"Siyasetin okulu, tecrübedir" sözünden hareketle, "Gül, istikrarsızlık yaratır" düşüncesinde olanlara mazide yaşananları hatırlatmak istedik.