kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Memurlardan Başbakan'a mektup

Yeni Haber
Yaklaşan memur toplu görüşmeleri nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazan Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), işçilerin, memurların iki katı ücret almasından yakındı.

Memurlara üvey evlat muamelesi yapıldığı belirtilen BASK'ın mektubunda, "Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar" uyarısında bulunuldu.

İşçiye verilen 190 YTL'lik iyileştirme zammının memur maaşlarına da yansıtılması istenen mektupta, "2.5 milyon memur nefesini tutmuş sizi izlemektedir. 2.5 milyon memuru Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Bakanlar Kurulu üyelerinin kimler olacağı zerre kadar ilgilendirmemektedir. Memurların tek derdi iyileştirmenin, memur maaşlarına da yansıtılıp yansıtılmayacağıdır" denildi.

BASK Genel Başkanı Resul Akay ve Genel Toplu Pazarlık Sekreteri Gürkan Avcı, 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşmelerle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderdi. Memurların yaşadığı geçim sıkıntısını anlatmaya kelimelerin yetmediği ifade edilen mektupta, "Memur kesiminin geçim sıkıntısının dayanılmaz boyutlara ulaştığını, alarm zili çaldığını, 'biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar' anlayışının had safhaya ulaştığını dikkatinize sunmak istiyoruz" denildi.

2.5 MİLYON İNSANI SÜKUT-U HAYALE UĞRATMAYIN

Önceki yıllarda gerçekleştirilen toplu görüşmelerin memur kesiminin beklentilerine cevap veremediği belirtilen mektupta, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Öteden beri hükümetlerin, memur kesimine şaşı baktığı, üvey evlat muamelesi yaptığı düşüncesi kamuoyunda kabul görmektedir. Kamu kesiminde bir işçinin ortalama ücretinin, bir memurun ortalama maaşının iki katı civarında olduğu, 2007 Yılı itibarı ile işçi ücretlerine 190 YTL tutarında iyileştirme yapıldığı da dikkate alınırsa, bu olgunun bir algılama eksikliğinden değil, bir realiteden kaynaklandığı kabul edilecektir. Adalet ve hakkaniyet anlayışından kuşku duymak istemediğimiz Hükümetinizden; seçim öncesi kamu işçilerine yaptığı iyileştirmeleri memur maaşlarına da yansıtmasını bekliyoruz. Adalet ve hakkaniyete prensibine denk düşecek bu kararla, 2.5 milyonluk memur kitlesinde ve aile fertlerinde büyük bir memnuniyet rüzgarı esecektir. Aksi takdirde 2.5 milyonluk memur kitlesi ve aile fertleri ile birlikte sükut-u hayale uğrayacaktır."

MEMURU MOTİVE EDİN

Genel seçimlerde hükümete verilen desteğin sürdürülebilmesi için, seçim sonrası açılacak beyaz sayfaya düşülen ilk notun; memurların ekonomik, sosyal ve mesleki sıkıntılarını hafifletmek olması gerektiği ifade edilen mektupta, "İktidarınız ikinci dönemi sosyal restorasyon dönemi olmalı ve bunun ilk adımı da memurların yaşadığı sıkıntılara yönelik olmalıdır. Memur kesimi, yapacağınız makul bir jestle ziyadesiyle motive olacaktır" denildi. Mektupta 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşmelerde işçi ile memur arasındaki farkın giderilmesi gerektiği şöyle anlatıldı:

"2007 Yılı için kamu işçilerine 190 YTL tutarında yapılan iyileştirme farkı memur maaşlarını da yansıtılmalıdır. Kamu işçilerine yapılan iyileştirmede; 600 YTL ücret alan bir işçiye 190 YTL (yüzde 31.5), 700 YTL ücret alan bir işçiye 190 YTL (yüzde 27) iyileştirme yapılırken, 900-1400 arasında ücret alan bir işçiye 140 YTL, 1400 YTL ve üzerinde ücret alan işçiye de yüzde 10 oranında iyileştirme yapılmıştır. Oysa 2007 Yılında memurlara 4+4 (yıllık yüzde 8.2) oranında artış yapılmıştır. Böylece 750 YTL maaş alan bir memura 60 YTL, 800 YTL maaş alan bir memura 64 YTL, 900 YTL maaş alan bir memura 72 YTL, 1000 YTL maaş alan bir memura 80 YTL artış yapılmıştır."

İşçi ve memur arasındaki farkın iş barışı ve sosyal barışa engel olduğunu ifade edilen mektupta, "Adaleti sağlamak için onca fedakarlıkla kurulan bir devlet, işçisi ile memuru arasında ücret uçurumu yarattığı takdirde, daha büyük sosyal yıkımlara kapı aralayacağını unutmamalıdır" denildi. AKP iktidarı ve önceki iktidarlar döneminde memurların pek çok yasal hakkının bir başka düzenleme ile yok edildiği belirtilen mektupta şunlar kaydedildi:

MEMURU CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ DEĞİL, MAAŞI İLGİLENDİRİYOR

"2.5 milyon memur nefesini tutmuş sizi izlemektedir. 2.5 milyon memuru Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Bakanlar Kurulu üyelerinin kimler olacağı zerre kadar ilgilendirmemektedir. Memurların tek derdi seçim öncesi 50+140=190 YTL tutarındaki iyileştirmenin, 2007 Yılı itibarı ile memur maaşlarına yansıtılıp yansıtılmayacağı ilgilendirmektedir."

AKP hükümetinin işçi sendikalarına farklı, kamu görevlileri sendikalarına farklı yaklaştığı kaydedilen açıklamada, "İşçi ve memur maaş artışlarında yanlı bir politika sergilediği açıkça görülmektedir. Memur kesimini derinden inciten bu uygulamanın yeni dönemde terk edilmesini temenni ediyoruz" denildi.

(ANKA)