kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yakup Çağdaş Ceki Reha

Şarkılarımız listelerde birinci basın bize seyirci

BUGE CANKAT GÜNAYDIN
Korsan ve MP3 furyasına kızan 'Yakup' adlı rock grubu albümlerini internet sitelerinden yayınlıyor. Grubun kurucusu Yakup: Basının bize uzaktan seyirci kalmasının ve Bülent Ersoy'la ilgilenmesinin bizim için önemi yok! Çünkü işimiz medyayla değil, dinleyicimizle!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Şarkılarımız listelerde birinci basın bize seyirci
Türkiye'de ilk kez bir sanal albüm çıktı. 'Yakup' isimli grup, 'Kaos' adlı albümlerini yaklaşık iki aydır internet üzerinden www.yakup-rock.com adlı sitelerinden yayınlıyor. Aslında bir CD var; şarkıları dinlerken sözlerini, sayfaları çevirip okuyabiliyorsunuz ama bilgisayarınızda... Grubun kurucusu ve vokali Yakup, sanal albüm çıkarma sebeplerini şöyle anlatıyor: "Albüm satışlarından elde edilen gelir korsan sebebiyle neredeyse sıfıra indi. Bu nedenle işin finansal yönünü konserlere odaklayıp, müzikleri internetten dağıtmayı hedefledik." Yakup, gruplarını ve internetten yeni yayınlanan albümlerini anlattı:

* Amerika'da caz eğitimi aldım. Kendi kurduğum 'Trana' isimli eski grubumla iki albüm yapıp, ABD'de turnelere çıktık. 'Don't you hate me' isimli şarkımız 3 hafta bir Seattle radyosunda 1 numarada kaldı. O dönemler Türkçe bestelerim yoktu. Fakat Türkler tarafından düzenlenen bir yardım konserinin sonrasında Türk müziklerine gösterilen ilgi ile Türkçe beste çalışmaları yapmaya başladım.

*
Grubun adının 'Yakup' olmasının nedeni şu ki; biz herhangi bir obje veya imajla bağdaştırılmak istemedik. Grubun lideri ve yaratıcısı olarak ismim olmasını ön gördüm. Belki bizim insanımıza ters gelebilir ama dünyada Bon Jovi ve buna benzer birçok örnek var.

EN FAZLA MP3 BİZDE İNDİRİLİYOR

* 'Kaos' albümü yaklaşık iki aydır www.yakup- rock.com sitemizden yayınlanıyor. Sanal albüm kavramını şöyle açıklamak istiyorum. 'Kaos' albümünün CD kitapçığı ve şarkılar paket olarak indirilebiliyor. Bir CD var aslında, şarkıları dinlerken sözlerini, sayfaları çevirip okuyabilirsiniz ama bilgisayarınızda...

*
Türkiye'de korsanla savaş verilmiyor. Dünyada büyük farkla bedava MP3 indirme birincisiyiz. Bu savaş için yapacak çok iş ve bir o kadar harcanması gereken para söz konusu. Ama biz bunun düzeleceği yılı bekleyerek, albümlerimizi heba etmeye devam etmemek kararını aldık. Müziklerimi insanlara korsan ulaştıracağıma kendi elimle vermeyi tercih ederim, ediyorum.

* Albüm internetten yayınlanınca insanlar bir yandan albümün kalitesini takdir etti. Diğer yandan da onları internet sitemizden ücretsiz yayınlamamızı dürüstçe bir hareket kabul etti.

*
'Kaos' depresif değil gerçekçi. Albümdeki beste ve sözler bana ait. Albümdeki şarkılar çok çeşitli konulara değiniyor. Albümdeki şarkıların dağılımı şöyle: 'Paran yok' sosyal, 'Platonik' aşk, 'Alıştım tarzına' seks, 'Politika' siyaset, 'Bilmece' hayat felsefesi, 'Şehir Modu' günlük hayat, 'Tek Dostun Var' ise psikolojik konulara odaklanıyor.

* Geçtiğimiz hafta ise MTV World Chart Express'te bir numara olduk. Nedense medya olayı uzaktan izledi. Bülent Ersoy'un evliliği insanlar için daha önemli zaten. Ama bizim işimiz medya ile değil, dinleyicimizle o yüzden bu bizi rahatsız etmiyor. Bizim müzik listelerinde birinci olmamızı bilmelerinden çok müziklerimizi dinlemeleri önemli.