kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Etnik çizgiler öne çıkıyor

Dilek Hanif in TARZI
Geçenlerde gezindiğim birçok internet sayfasında, sonbahar-kış trendleri arasında; küresel değişim, kültürler arası etkileşimin ön planda olduğuna dair yorumlar gözüme çarptı. Aslında bunun ne yeni, ne de değişik birşey olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle de teknolojiyle artık insanlar, yaşamlar, kültürler arası mesafeler yok gibiyken... Evet, bu sezon Orta Asya, Uzakdoğu, Afrika gibi birçok etnik kültürden etkilenilerek tasarlanmış parçalar var. Avrupalı, Amerikalı tasarımcılar modern ve Batılı vizyonlarıyla bu kültürlerin renklerini, formlarını, aksesuvarlarını yeniden yorumlamış, birleştirmiş ve dünya modasına sunuyorlar.

FARKLI KÜLTÜRLER
Bu yazıda etnik silüetlerin, aksesuvarların ön planda olduğunu yazmaya karar verirken; aynı zamanda bir tasarımcı olarak farklı kültürlerden etkilenme, farklı kültürlerin birbirleri arasındaki değişimin eskiye göre farklı anlamlar kazandığına da değinmek istedim. İnternet gibi yaşam akışımızı derinden değiştiren, etkileyen bir olgudan sonra farklı kültürlerden etkilenmek, artık gerçekten 'farklılıklar ne kadar farklı?' gibi soruları da aklımıza getiriyor. Eskiden keşfetmek, görebilmek, tanıyabilmek için yollar katedilen, zamanlar, emekler harcanan birçok şey artık sadece bir 'tık' uzakta! Bunun hem olumlu hem de olumsuz yönleri var... İnsanlar belki daha az merak ediyor, daha az şaşırıyor gibi ama bir taraftan da yaşamımız kolaylaşıyor, gelişimler hızlanıyor, algılar açılıyor... Ne kadar küreselleşilse de, insanlar ne kadar birbirine yakınlaşsa da; insanı birey, ülkeleri medeniyet yapan güzel kültür farklılıklarını unutmamanın önemine inanırım.

KEŞFEDİLMESİ GEREK
Bu farklı kültürlerin birbirleri arasında kullanılması, tanınması, tanıtılması içinse; sanat, moda, sinema gibi platformlar çok etkilidir. Bir moda tasarımcısı olarak da her zaman keşfedilmesi gereken farklılıklar olduğuna inanır, bu pencereden bakarım. Gelecek sezon canlı etnik renkler ve desenlerden iri Afrika takılarına, Asya ülkelerinden gelen bedene sarılan uzun bluzlara, tüniklere, etnik kemerlere kadar birçok parça ile farklı kültürler yaşamımızda olacak gibi görünüyor. Bunların içinde bize ait olan Anadolu veya Osmanlı kültürüne ait belirgin akseuvarları ve parçaları da ekleyebilir, rahatlıkla, başka modern parçalarla konbin ederek kullanabiliriz.