kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Sır' mezar 70 sene sonra davalık oldu

Zülfikar Ali AYDIN MERKEZ
1937'de idam edilip gizlice gömülen isyancı Kürt lider Seyit Rıza'nın ailesi cenazenin kendilerine teslim edilmesi için dava açtı. Elazığ Valiliği "Mezara ait kayıt yok" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Sır' mezar 70 sene sonra davalık oldu
Tunceli Kanunu'na karşı isyan çıkardığı gerekçesiyle 1937 yılında idam edilen Seyit Rıza'nın mezarı 70 yıl sır kaldı. Kızı Leyla Ağlar ve torunu Rüstem Polat, yıllar sonra Seyit Rıza'nın mezarı için idamın gerçekleştirildiği Elazığ'da İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Elazığ İdare Mahkemesi de Elazığ Valiliği'ne yazı yazdı. Ancak mahkemeye Elazığ Valisi Muammer Muşmal imzasıyla gelen yanıtta "Valiliğimiz olayın tarafı değildir. Davacı İdari Yargı Kanunu'na göre süresi içinde dava açmamıştır. Hiçbir kayda rastlanmamıştır. Dava konusu olayın görev, yetki ve sorumluluğu valiliğimizde olmadığından davacının mahiyet itibariyle davaya konu talebi idari ve hukuki hiçbir mesnedi olmadığı gibi anayasa, mezarlıklar hakkındaki nizamname ve uluslar üstü hukuk normlarında da davacının taleplerini karşılayan hüküm yoktur" denildi.

ZAMAN AŞIMI POLEMİĞİ
Ailenin avukatı Hüseyin Aygün de mahkemeye "Cenazesinin istenmesi insani bir taleptir. Para ya da tazminat istemiyoruz. Cenazemizi istiyoruz. Mal ve eşya hakkında geçerli olan zaman aşımı insani ve vicdani talep için geçerli değildir" diye dilekçe yazdı. Avukat, mahkemenin Genelkurmay Başkanlığı, TBMM ve Başbakanlık'a da başvurarak bilgi istemesini talep etti.

"O DÖNEM ÇOK FARKLIYDI"
Ailenin avukatı Hüseyin Aygün SABAH gazetesine "Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda, Kürt ve İslami ayaklanmalar vardı. O dönemin şartlarında gizlice gömülmesini anlaşılır buluyorum. Ama o şartlar ortadan kalktı. Bu devlet sırrına girmiyor. Seyit Rıza ile 6 arkadaşı muhtemelen aynı yere gömüldü. Talebimiz kabul edilirse tüm cenazeler de ortaya çıkar" şeklinde konuştu. Cenazenin nerede olduğunu idareden başka kimsenin bilemeyeceğini söyleyen Aygün, "Ölüden ceset veya kemik almak hukuka aykırıdır. Ölen kişinin cesedini istemenin hukuken izahını bile yapmak zorunda bırakılmamız bile düşündürücüdür" dedi.

GÖMÜLDÜĞÜ YER
Seyit Rıza'nın mezarının Elazığ merkezdeki Holfenk köyü civarındaki Kireçocağı'na ve yine merkezde "Tren İstasyonu" yakınında bulunan Yolçatı'da defnedildiği iddiaları var. Mahkemeye bunlar da sunuldu.
Haberin fotoğrafları