kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'deki Türk öğrenciler aracı şirketlerden şikayetçi

Yeni Haber
Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği 'Work and Travel' (WAT) programıyla her yıl 6 bin Türk öğrenci Amerika'ya geliyor.

Bulaşıkçılıktan garsonluğa, farklı iş kollarında çalışan Boğaziçili, Bilkentli üniversite öğrenciler, hem İngilizcelerini geliştiriyor hem de çalışıyorlar.

'Work and Travel' programı ile Amerika'ya gelen öğrencilerin aracı şirketlerden şikayetleri de var. Öğrenciler, bazı şirketlerin verdikleri bazı sözleri yerine getirmediklerini söylüyorlar.

Bilkent Üniversitesi İktisat bölümü ikinci sınıf öğrencisi Ali Kagan Karabel (22), yabancı dil konusunda pratik yapmak için 'Work and Travel' programını seçtiğini ifade ediyor. Manhattan'da gökdelenlerin gölgesinde her gün 12 saat pedal çevirerek turistlere bisiklet turu yaptıran Ali Kagan Karabel, New York'a geldiği ilk gün sokakta kalarak yeni dünyada ilk şoku yaşamış. Ali Kagan Karabel, "Bazı sıkıntılar yaşayacağımı biliyordum fakat bu kadarını da beklemiyordum. Bize işlemler konusunda yardımcı olan şirket, kalacak ve çalışacak yer konusunun halledildiğini söylemişti. Neyse ki yanımda daha önceki yıllardan bu konuda tecrübeli bir arkadaş vardı. İlerleyen günlerde onlarca Türk öğrenci ile tanıştım. Aşağı yukarı herkesin hikâyesi benimkine benziyordu. Şirketler her şeyi hallettik diyor; fakat hiç bir şey yapmıyor. Gelen öğrencilerin bir kısmı ilk iki hafta içinde bu yüzden geri dönmek zorunda kalıyor." dedi.

Amerika, İngiltere gibi ülkelerde hayat pahalılığı üniversiteli gençlerin 'Work and Travel' programına yoğun ilgi göstermesine yol açıyor. Kış aylarında okuluna devam eden öğrenciler, WAT programlarında saat başı ücretle değişik işlerde çalışarak, masraflarını karşılayabiliyor. Bu programla Amerika'ya gelmek isteyen bir öğrencinin ilk etapta 2 bin dolar masrafı gözden çıkarması gerekiyor. Yaşanan olumsuzluklara rağmen Ali Kagan Karabel, programın kendisine kattığı çok şey olduğunu ifade ediyor. Karabel, "Çok büyük para kazanmıyorum, fakat yeni birçok insanla tanışıyorum. Bu zorluklar sayesinde ayakta kalmayı öğrendim desem yeridir." diyor.

9 Eylül Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğrencisi Serhat İpek'in (21) Work and Travel programında üçüncü yılı. Geldiği ilk sene birçok sıkıntı çeken tecrübeli öğrenci ilk yılında Türkiye'ye geri dönebilmek için ailesinden para istemiş. Programın çok büyük bir imkân olmadığını iddia eden Serhat İpek, İngilizce pratik yapma dışında programın pek de faydalı bulmadığını ifade ediyor.

Serhat İpek, 'Programa Work and Travel deniliyor; fakat sadece biz çalışma kısmıyla ilgileniyoruz. Haftada 300 dolar kazanan birinin hem kira hem yemek masrafını karşılayıp ardından tatil yapması imkânsız. Bu işteki tek keyif biraz İngilizce pratik yapmak biraz da ben Amerika'da bulundum demek.'diye konuşuyor.

Tecrübeli öğrenciler Ali Kagan Karabel ve Serhat İpek'in programa katılacaklar için tavsiyeleri ise şöyle: Kalacak ve çalışılacak yerin ayarlandığından emin olmadıkça yola çıkmayın. Gelmeden önce muhakkak İngilizce pratik yapın; basit ihtiyaçlar nasıl söylenir öğrenin. Cebinizde sizi ülkenize geri götürecek kadar bir para muhakkak saklayın. Yola çıkmadan bu programı daha önce gerçekleştirmiş biriyle konuşun. Kendinizi her zaman en kötüsüne hazırlayarak yola çıkın.

Öğrenciler WAT programının, en iyi yanının hayatın gerçek yüzünün nasıl olduğunu öğrettiğini de sözlerine ekliyor.

(CHA)