kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Yazar geçinen birçok ünlü başkasına kitap yazdırıyor

BUGE CANKAT GÜNAYDIN
70'li yıllarda fırtına gibi esen Füsun Önal, Altın Plak aldığı kendi şarkısının kullanıldığı atv'nin yeni dizisi 'Senden Başka'ya ressam Leyla rolüyle katıldı. Şu sıralar 19'uncu kitabı 'Şöhretistan'ı yazan Önal, "Çoğu ünlü kitaplarını başkasına yazdırıyor ama isimleri yazar diye çıkıyor" dedi..
70 ve 80'li yıllarda Türkiye'nin en çılgın konserlerini veren kadındı o... Ağır, oturaklı kadınların makbul görüldüğü bir dönemde; rahat tavırları, doğallığı, deli doluluğuyla Türk halkının gönlünde yer etmeyi başarmıştı. 'Senden Başka', 'Ah Nerede', 'Oh Olsun' gibi şarkıları dillere marş oldu. Derken 90'lı yıllardan itibaren yazarlığa soyundu ve müzik dünyasından uzaklaşır gibi oldu. 16 fotoğraf sergisi açtı, 18 kitap yazdı. Şu an 19'uncu kitabı, 'Şöhretistan'ı yazıyor ve www.e-kolay. net sitesinde yazılarına devam ediyor. atv'nin yeni dizisi 'Senden Başka'nın da kadrosuna katılan Önal dizide ressam Leyla'yı canlandırıyor.

* 70'ler ve 80'lerde, Türkiye'nin en çılgın konserlerini veren kadın şarkıcısıydınız değil mi? Evet. 80'lerde 'Müzik Benim Dünyam' adında yaptığım konserlerimde tişörtler, bandanalar bastırırdım, onları izleyenlere sahneden fırlatırdım. Bir aynam vardı, sahnede giyinip soyunuyordum. Bu tarzdaki konserleri Urfa'dan Mardin'e kadar her yerde yaptım. O dönemi çok özlüyorum. Ben hala aynı çılgınlıkta konserler verebilirim. Ama şu an sadece paparazzi programlarında kim en çok görünüyorsa o konser veriyor.

* Aslında 'Senden Başka', 'Oh Olsun', 'Ah Nerede' gibi şarkıları hepimiz iyi biliyoruz. Ama yeni nesil bu şarkıları sizin söylediğinizi bilmiyor. Evet. Benim dönemimde kadın şarkıcılar sadece gazinolarda konser veriyordu. Tek tabanca bendim. Hatta cebimden inanılmaz paralar harcardım. Sokaklara resmimi koymak için billboard'lar yaptırırdım. Bunları da kimse bilmez. Çünkü bunları anlatan programlar yok!

* Nasıl buluyorsunuz şu andaki programları? Selülit aşağı, bakkal şarkısı yukarı... Hala yarışmalarda cumhurbaşkanını tanımayacak kadar cahil ama masanın üstüne çıkıp poposunu sallamayı iyi bilen kızları sunuyorlar. Tarz diye bir şey kalmadı. Android gibi insanlar türedi.

* Kim tarz mesela size göre? Mesela Ajda Pekkan bir tarzdı, taklit edilirdi. Erkeklerde Barış Manço; yüzükleriyle, kemerleriyle ve kolyeleriyle bir tarzdı.

KISKANANLARA GÜLERİM


* Sanatın pek çok alanında prestijli işlere imza attınız. Hep sizi birileri mi keşfetti? Tanrı'nın bana verdiği yetenekleri hep birileri çıkardı. Müzikal yeteneğimi Engin Cezzar çıkardı. Tiyatro yeteneğimi Hadi Çaman ve Haldun Dormen çıkardı. Kitap yeteneğimi Tarık Dursun K. ve Aziz Nesin çıkardı. Fotoğrafçılığımı MFÖ'deki Fuat'ın babası Sami Güner çıkardı.

* Peki yazmakta olduğunuz yeni kitabınızdan bahseder misiniz biraz? Adı 'Şöhretistan'. Kitabımda sahne ve ekranın arka yüzünü anlatıyorum.

* Son yıllarda her eli kalem tutan kitap yazıyor. Ne düşünüyorsunuz? Aklımda kitap çıkarmak yoktu. Tarık Dursun K. ve Aziz Nesin'in teşvikiyle yazmaya başladım. Herkes hayatını roman yapabilir. Ama kendileri yazmıyor, birileri yazıyor, onun da yazar diye kitabın üstünde adı çıkıyor. Benim düzeltilerimi yapan Pınar Çekirge... İsmini vermeyeceğim kaç kişinin kitabını o yazdı. Roman yazmak çok zor, birikim ister, Türkçen iyi olacak. Ben okumadım ama Pınar Çekirge, Seren'in (Serengil) kitabının kurgusunu beğenmiş ama kim yazdı bilemem.

* Kendisi yazmamış mı sizce? Bilemiyorum. Seren için söylemiyorum ama kitap yazmak zor iş. Aşkların meşklerin beach'lerin Bodrum'un hayatını yaşayarak kitap yazamazsın.

* Sizi eleştirenler olmuyor mu şarkıcıydı nasıl yazar oldu diye? Beni kıskananlar, dudak bükenler var. Ben onlara gülüyorum. Benim kafam çalışıyor, iyi gözlemciyim, iyi araştırmacıyım. Mesela 'Ay Işığında Yıkanan Vücutlar' adlı romanım Osmanlı döneminde başlıyor, 2000'lere geliyor. O dönemlerde yaşamadığıma göre çok iyi araştırma gerekiyor. 'Silikon Hayatlar'da doğumla ilgili bir bölüm vardı, jinekolog arkadaşımdan bilgi alıp yazdım. Kitap böyle yazılır. Ama ben mutluyum. Kitaplarım hep 300 bin civarında sattı, sessiz ve derinden.