kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tamer Karadağlı ile Yelda Reynaud’un polisi, Deniz Akkaya’nın bir TV muhabirini canlandırdığı ‘Ölümle Dans’, sadece 50 bin kişi tarafından izlendi...

Türk oyuncuların ABD rüyası yıkıma uğradı!

MEHMET ÇALIŞKAN MAGAZİN
Türk oyuncuların rol aldığı Amerikan yapımı sinema filmleri, gişede birbiri ardına hüsran yaşıyor. 'The Net 2.0', kötü bir film olduğu gerekçesiyle gösterime girmedi, 'Ölümle Dans' ve 'Dehşet Gecesi', beklenen ilgiyi görmedi! Bu durum Türk oyuncuların ABD rüyasına darbe indirdi..
Türk oyuncuların Amerika sevdası, 1960'larda Muzaffer Tema'nın ABD'ye gidişiyle başlamıştı. Ancak Tema, küçük bütçeli filmlerde rol almanın ötesine geçememişti... Ardından 1970'li yıllarda ABD'den oyunculuk teklifi alan Cüneyt Arkın, teklifleri beğenmemiş; "Türkiye'de yılda 10 film çekerken orada iki yılda bir filmde rol almayı kabul etmem" diyerek yurtdışında kariyer yapmayı reddetmişti... 1980'lerde Amerika'da oyunculuk yapabilecek isim olarak Hülya Avşar lanse edilmişti; komedi filmlerinin ünlü yüzü Ben Stiller ile bir filmde başrol oynamak için teklif bile almıştı. Avşar, Türk oyuncuların ABD'de neden filmlerde rol alamayacaklarını şöyle açıklamıştı:

FİLMLERİN HİÇBİRİ TUTMADI
"Orada bu şartlarda hiçbir şey olmaz! Çevre gerekli, güç gerekli. Bunlar olmadan oraya sadece gidip-gelinilir!" 1990'larda şansını ABD'de denemek için yola çıkan isim Derya Arbaş oldu. Ancak o da düşük bütçeli filmlerde yer alabildi, kariyer yapmayı başaramadı. 2000'li yıllarda Türk oyuncular için ABD rüyası devam ediyordu. Ama bu kez durum farklıydı... Zira artık Amerikan filmleri Türk oyuncuların ayağına gelmeye başlamıştı... Bunun ilk örneği ise 'The Net 2.0' adlı film olmuştu... Ancak Demet Akbağ, Şebnem Dönmez, Güven Kıraç, Ezel Akay, Selma Ergeç'in; Nikki Doloach, Charles Winkler ve Neil Hopkins ile kamera karşısına geçtiği bu Amerikan filmi, dağıtımcılar beğenmeyince gösterime bile giremedi!

'ÖLÜMLE DANS' TEPETAKLAK
İki yıl önce çekilen 'Ölümle Dans' ise geçen yıl gösterime girmiş ancak gişede büyük bir hezimete uğramıştı. Filmde Tamer Karadağlı, Deniz Akkaya ve Yelda Reynaud; Amerikalı oyuncular Edward Furlong, Michael Madsen ve Arnold Vosloo'ya eşlik etmişti. 'Dehşet Gecesi'nin gişesi ise 'Ölümle Dans'ın izleyici sayısını bile yakalayamadı. John Keeys'in yönettiği filmde Mehmet Günsür; Dominique Swain, David Carradine ve Udo Kier ile başrolü paylaştı. Film, 10 gün içinde sadece 11 bin 429 kişinin ilgisini çekti...

HAYALLER SUYA DÜŞTÜ...
Bu üç filmin de yurtdışı gösterimlerinde yaşanan hüsran, Türkiye'dekinden farklı olmadı. Üç film de hem Amerika'da hem de diğer ülkelerde sadece birer VCD filmi özelliğine büründü. Bir yıldan bu yana ABD sinemasına adım atabilmek için Amerika'da yaşayan Meltem Cumbul'un bile sadece 'Alphabet Killer'da birkaç dakikalık konuk oyuncu olabilmesi, bunun üzerine tuz biber ekti! Böylece Türk oyuncuların Amerika rüyası ciddi bir darbe görmüş oldu!
Haberin fotoğrafları