kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç, vatandaşların da üstüne düşen görevleri olduğunu belirterek, "Su duası dinde var. Ancak önce sorunun çözümü için çaba göstermek gerekir. Sonra- Allah'tan yardım istenebilir" diye konuştu

Sen önce deveni bağla

Hazal ATEŞ ANKARA
Kuraklığın tehdit ettiği İstanbul ve Ankara'nın bazı ilçelerinde yağmur duasına çıkılması ve Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "Allah dilerse bir anda susuzluk biter" sözlerini eski Diyanet İşleri Başkanı Altıkulaç yorumladı: "Deveni bağla, ondan sonra Allah'a tevekkül et"..
Bürokratlar ve uzmanlar, "kuraklık" ve çözüm önerilerini SABAH'a değerlendirdi. Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Tayyar Altıkulaç, suyun bir nimet olduğunu, herkesin dikkatli kullanması gerektiğini belirterek, "Vatandaşa çağrı yapılmalı. Diyanet İşleri Başkanı olsam, suyu israflı kullanmamaya çağırırdım" dedi. Altıkulaç, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in sözlerini "Dinimizde bazı gerçekler var. Hadis'te 'deveni bağla, ondan sonra Allah'a tevekkül et' deniyor. Gayret gösterilir, önlem alınır, sonra Allah'tan yardım istenir" diye değerlendirdi. "Bir kere de azmettin mi artık gerisini bırak" ayetini anımsatan Altıkulaç, "Vatandaşlara suyu dikkatli kullanmaları, israflı olmamaları çağrısında bulunmalı. Su duası dini gelenekte var. Ancak önce sorunun çözümü için çaba gösterirsin. Üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirsin. Bütün imkânları seferber ettikten sonra Allah'tan yardım dilersin" diye konuştu.

"KRİZİ YÖNETEMİYORLAR"
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Kadıoğlu, 1 Ekim'de "su yılı"nın başlayacağını belirtti. "Bütüncül ve bilimsel olarak öncelikle belediyelerin bu tarihe göre su bütçesi hazırlaması gerekiyor" diyen Kadıoğlu, yeraltı sularını da kapsayan "hidro meteorolojik gözlem ağı" geliştirilmesini önerdi. Kuraklığın göl seviyesi ile ölçülemeyeceğini belirten Kadıoğlu, "Belediye başkanlarının sözleriyle su var ya da yok denilemez. Bilimsel incelemeler yapılmalı. Bugün New York'un kuraklık planı var, Türkiye'nin yok. Belediyeler krizi yönetemiyor. Risk mantığını işletmiyor" dedi.

BİLİMSEL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Türkiye Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Direm ise şöyle konuştu: "Bilimsel gerçekleri kenara itip yağmur duası ile yağış beklemek kaderci bir yaklaşım olur. Sıkıntının sorumlusu yönetimler. Yeterli yatırımlar yapılmadı. Projeler yaşama geçirilemedi. Bu yapılmayınca da işimiz maalesef Allah'a kalıyor." SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Melih Gökçek'in "Ankaralılar tatile çıksın" önerisi için şunları söyledi: "Ankaralıların değil de Sayın Gökçek'in tatile çıkması ve bunun olabildiğince uzun tutulması daha ucuz, daha sonuç alıcı ve hayırlı olacaktır."