kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sarkozy'den sürpriz çıkış

Yeni Haber
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine açık şekilde karşı çıkan Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin, Anayasa'da Avrupa Birliği'ne yeni girecek ülkeler için referanduma gidilmesini öngören maddenin değiştirilmesini istediği öne sürüldü. Tasarı kabul edilirse Fransa, Türkiye'nin AB üyeliğini referanduma götürmeden kabul edecek.

EU Observer sitesinin haberine göre, Fransa'nın Türkiye ve Balkan ülkelerinin AB üyeliğine referanduma götürüp götürmeyeceğine ilişkin tartışma yakında yeniden başlayabilir. Habere göre, bu amaçla Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, bu maddenin olmadığı bir anayasal reform için üst düzey bir komite oluşturdu.

Mevcut maddeye göre Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği'ne üye olacak her ülkenin kabul edilmesi için referanduma gidecek. Fransa'nın Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından getirilen düzenlemede, Türkiye'ye "hayır" oyu çıkması beklenirken, Hırvatistan için böyle bir referanduma gidilmeyeceği bildirilmişti.

Ancak EU Observer sitesi, Fransız Liberation gazetesinin deneyimli AB muhabiri Jean Quatremer'in Blog'una göre, Chirac'ın bu mirasının halefi Sarkozy tarafından sorgulanabileceğini yazdı.

Habere göre Sarkozy, geçen ay üst düzey siyasiler ve uzmanlardan oluşacak ve Fransa'nın anayasal dengesini yeniden düşünecek bir "Düşünce Komitesi" kurulması konusunda bir taslak hazırladı. Sarkozy'nin bu Komite'nin, yeni AB üyelerinin zorunlu olarak referanduma götürülmesi maddesini de kaldırmasını umduğu bildirildi.

Anayasadaki referandum maddesinin sadece Sarkozy'yi değil diğer ülkenin siyasi kurumlarının çoğunu da rahatsız ettiği kaydedildi. Maddenin sadece Türkiye değil, AB'ye ileride de üye olabilecek Makedonya, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ ve muhtemelen bağımsız bir Kosova'yı da etkileyebileceği kaydedildi.

Haberde, çıkacak olumsuz oyların AB umuduna sahip ülkelerle diplomatik bir kriz başlatabileceği, bu durumun şu anda bile Fransa'nın hareket alanını daralttığı ifade edildi.

Türkiye'nin üyeliğinin referanduma götürülmesini engellemenin, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkışıyla tanınan Sarkozy'nin önemli bir siyasi araçtan yoksun bırakacağı yorumu yapılan haberde ancak Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde uzman araştırmacı olan Philippe Moreau Defarges'in "Türkiye'nin üyeliğine karşı olmak, referanduma karşı olmak fikriyle el ele gidebilir. Biri Türkiye'nin üyeliğine karşı olduğunu ancak Meclis'e güvendiğini söyleyebilir" " dediği aktarıldı.

Sarkozy'nin, Chirac'ın siyasi mirasını sökmek istediği belirtilen haberde, Fransa Cumhurbaşkanı'nın söz konusu değişiklikle bunu yapmak istediği ima edildi.

(ANKA)