kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Başkentteki üniversiteler

Yeni Haber
Ankara'da eğitim veren 6 vakıf üniversitesinden Bilkent Üniversitesi'ne 2007-2008 akademik yılında 4 bin 166, Başkent Üniversitesi'ne bin 917 öğrenci alınacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS) sonuçlarına göre tercih yapacak adaylar için süre 3 Ağustosta sona eriyor. Üniversiteler tanıtım çalışmalarıyla adaylara eğitim ve sosyal imkanlar konusunda bilgi veriyorlar.

Ankara'daki vakıf üniversiteleri içinde Bilkent Üniversitesi 4 bin 166, Başkent Üniversitesi ise bin 917 öğrenci ile en çok öğrenci alan vakıf üniversiteleri sıralamasında ilk iki sırada yer alıyor. Bu iki

üniversiteyi, 480 öğrenci alacak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ), 417 öğrenci alacak Ufuk Üniversitesi, 268 öğrenci alacak Atılım Üniversitesi ve 230 öğrenci alacak Çankaya Üniversitesi takip ediyor.

Ankara'daki Bilkent, Başkent, TOBB-ETÜ, Ufuk, Atılım ve Çankaya Üniversitelerine ilişkin bilgiler şöyle:

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından 1984 yılında kurulan Bilkent Üniversitesinin rektörlüğünü Prof. Dr. Ali Doğramacı yürütüyor.Bilkent Üniversitesi'nde 11 bin 500 öğrenci eğitim görüyor. Toplam 920 akademik personeli olan üniversiteye bu sene 4 bin 166 öğrenci alınması planlanıyor.

Üniversitenin 9 fakültesi, 2 yüksekokulu ve 3 meslek yüksekokulu bulunuyor.

Bilkent Üniversitesi'nin fakülteleri şöyle:

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, İşletme Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Fen Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi.

ÖĞRENCİLERE SUNULAN İMKANLAR

Üniversitede 4 bin öğrenciye yurt imkanı sağlanıyor.Bilkent Üniversitesi yerleşkesi yıl boyunca pek çok kültür, sanat ve eğlence etkinliğine ev sahipliği yapıyor.

Üniversitede çeşitli kulüp ve topluluklarca söyleşi, panel, sergi, konser, yarışma, gösteri ve şenlikler düzenleniyor.

12 ülkeden 120 sanatçının oluşturduğu Bilkent Senfoni Orkestrası, Bilkent Konser Salonu'nda yılda 60'dan fazla konser veriyor.

Üniversitede tam donanımlı kondisyon odaları içeren spor salonları, basketbol ve voleybol sahaları, açık ve kapalı tenis kortları, çim ve halı futbol sahaları, koşu ve yürüyüş parkurları da bulunuyor.

Bilkent Üniversitesi ayrıca öğrencilerine sağlık hizmetini de 24 saat kesintisiz ve ücretsiz olarak sunuyor.

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

Başkent Üniversitesi 1993 yılında kuruldu. Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın rektörlüğünü yaptığı üniversitede, lisans ve ön lisans düzeyinde 7 bin 922, yüksek lisans düzeyinde ise 769 öğrenci eğitim görüyor.

Üniversitede görev yapan akademik personel sayısı ise bin 98. Üniversiteye 2007- 2008 akademik yılında bin 619'u burssuz, 298'i burslu toplam bin 917 öğrenci alınacak.

Başkent Üniversitesi bünyesinde, 11 fakülte, 1 devlet konservatuvarı, 3 yüksekokul, 7 enstitü bulunuyor. Üniversitenin fakülteleri şöyle:

Diş Hekimliği, Eğitim, Fen Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tıp, Ticari Bilimler.

SOSYAL TESİSLER

Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü'nde, 500 yatak kapasiteli bir yurt ile Öğrenci Sağlık Merkezi öğrencilere hizmet veriyor. Kampüste spor merkezinin dışında iki açık, bir kapalı tenis kortu, halı saha, çim saha ve atletizm pistiyle öğrencilere spor yapma olanağı sunuluyor.

Bağlıca Kampüsünde, ayrıca 2 banka şubesi, PTT, 3 ayrı salon ve müstakil çalışma odalarına sahip, aynı anda 367 okuyucunun oturarak çalışmasına imkan sağlayan geniş kapsamlı bir kütüphane, kafeteryalar, kırtasiye, konfeksiyon mağazası, market bulunuyor.

ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI

Başkent Üniversitesi, sosyal amaçlı topluluklar ile Başkent Üniversitesi bünyesinde öğretim verilen alanlarda çalışmalar yapan meslek amaçlı topluluklara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Türk Sanat Müziği Korosu, Türk Halk Müziği Korosu, Halkoyunları Topluluğu ile Sahne Sanatları Topluluğu Dans ve Tiyatro grupları, konularında uzman eğitmenler yardımıyla çalışmalar yapıyorlar. Üniversitede, ayrıca bağlama, gitar, fotoğrafçılık, resim ve ahşap boyama kursları gerçekleştiriliyor.

Üniversitede isteyen her öğrenci ilgi alanına giren topluluklara üye olabildiği gibi yeni ilgi alanlarına dönük topluluk oluşturmak için de girişimde bulunabiliyor.

BURSLAR

Başkent Üniversitesi'nde başarı ve teşvik bursunun yanı sıra spor dallarında üstün başarı gösteren öğrencilere de burs veriliyor.

Üniversitede, Avrupa Komisyonu'nun yürüttüğü ''Erasmus'' programı çerçevesinde öğrenci ve öğretim elemanı değişimleri de gerçekleştiriliyor.

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ), 1 Temmuz 2003 tarihinde kurularak, eğitim hayatına 2004-2005 öğretim yılında başladı.

Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici. 3 yıllık bir kurum olduğu için henüz mezun vermeyen üniversite, ilk mezunlarını gelecek sene verecek.

TOBB ETÜ'de yer alan fakülteler: Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi.2007-2008 eğitim öğretim yılında üniversiteye 480 öğrenci alınacak.

Üniversitenin bin 173 lisans, 52 lisansüstü öğrencisi bulunuyor. Üniversitenin 112 öğretim elemanından oluşan öğretim kadrosu içinde alanında deneyime sahip önemli bilim adamları da yer alıyor.

Eğitim dilinin Türkçe olduğu üniversitede İngilizce hazırlık sınıfını okumak zorunlu.

Öğrenciler, hazırlık sınıfının ardından devam eden İngilizce öğretimine ek olarak İspanyolca, Rusça ve Almanca'dan birini ikinci yabancı dil olarak seçebiliyorlar.

BARINMA

Mevcut konuk evi inşaatı tamamlanana kadar kız ve erkek öğrenciler için anlaşmalı yurt uygulamasının yürütüldüğü üniversitede bu süre içinde yurtlarda kalan (Ankara dışından gelen) burslu öğrencilerin aylık yurt ücretinin 500 YTL'lik kısmı katkı payı olarak ödeniyor.

Üniversiteye yeni kayıt yaptıracak olan adaylar ile devam eden burslu öğrenciler içinde Ankara dışından gelenlerden, akademik yıl başında yapılacak tercihe göre evde kalmak isteyenlere yurt katkı payının yarısı olan 250 YTL ödenecek.

Ankara kent merkezine yakın bir yerde Söğütözü mevkinde bulunan TOBB-ETÜ'de, öğrencilerin ulaşımlarını kolaylaştırmak amacıyla çeşitli noktalardan sabah ve akşam servis hizmeti sunuluyor.

SUNULAN HİZMETLER

Üniversite kampüsünde her öğrenciye dizüstü bilgisayar ve kampüs kapsamında kablosuz kesintisiz internet hizmeti sağlanıyor. Olimpik yüzme havuzu, basketbol ve voleybol sahaları, masa tenisi salonlarıyla öğrencilere spor yapma olanağının sağlandığı TOBB-ETÜ'de restoran, pastane ve büfeler de bulunuyor.

Türkçe, yabancı dillerde 30 bin kitap ve yayını bünyesinde barındıran üniversite kütüphanesinde basılı ve elektronik ortamda ulaşılabilen dergiler ve veritabanları ile günlük gazeteler, elektronik kitap, DVD, VCD film, müzik ve belgesellerden oluşan koleksiyonlar yer alıyor.

UFUK ÜNİVERSİTESİ

2002-2003 akademik yılında eğitime başlayan Ufuk Üniversitesi'nin rektörlüğünü Prof. Dr. Coşkun İkizler yürütüyor.

2007-2008 yılında 417 öğrenci alacak olan üniversitede halen bin 30 öğrenci öğrenim görüyor.

Eğitim, Fen-Edebiyat, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler ile Tıp fakülteleri bulunan Ufuk Üniversitesi'nde Hemşirelik Yüksekokulu da eğitim veriyor. Ufuk Üniversitesi öğrencileri bir yıllık hazırlık sınıfından sonra ikinci yabancı dil de öğrenebiliyorlar.

BARINMA VE SOSYAL ETKİNLİKLER

Ufuk Üniversitesi şehir içinde olduğundan kiralık barınma yerleri ve öğrenci yurtları bulma olanağı mevcut.

Kampüsünde kantin ve kafeteryanın bulunduğu Ufuk Üniversitesi'ne ulaşım için toplu taşım araçları kullanılabiliyor.

Üniversitede öğrencilerin ilgi alanlarına göre katılıp, çalışma yapabileceği bir çok öğrenci topluluğu bulunuyor. Ayrıca üniversitede yıl içerisinde bir çok sosyal etkinlik de düzenleniyor.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ

Eğitim öğretim hizmetine 1997-1998 yılında başlayan Atılım Üniversitesi bu yıl bin 268 öğrenci almayı planlıyor.

Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu olan Atılım Üniversitesi, 5 fakülte ve 23 bölümle eğitim veriyor. Üniversitede toplam 272 tam zamanlı ve 80 yarı zamanlı akademik personel görev yapıyor.

Üniversitenin fakülteleri şöyle: İşletme, Mühendislik, Fen Edebiyat, Hukuk ile Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi.

ÖĞRENCİLERE SUNULAN İMKANLAR

Üniversitede, öğrencilere başta burs imkanları olmak üzere, birden fazla yabancı dil öğrenebilme ve yurt dışı değişim programlarından yararlanabilme,teknolojik imkanlarla oluşturulan laboratuvarları kullanabilme, öğrenci kulüp ve etkinliklerine katılabilme olanakları sunuluyor.

Eğitim dili İngilizce olan Atılım Üniversitesi'nde; İşletme Türkçe Bölümü, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'ndeki bölümlerde Türkçe eğitim veriliyor. Hukuk Fakültesi'nde bir yıllık İngilizce Hazırlık Okulu sonrasında, lisans eğitimi Türkçe ağırlıklı olarak gerçekleştiriliyor.

Öğrencilere seçmeli derslerle farklı bir dil daha öğrenme olanağı sunulan Atılım Üniversitesi'nde, Fransızca, Almanca, Rusça ve İspanyolca dil eğitimi veriliyor.

Öğrencilere başarı, teşvik ve spor bursu olanakları sağlanıyor.

SPOR ETKİNLİKLERİ

Öğrencilere antrenörler eşliğinde step, aerobik, pilates, tenis, wing shun ve su altı dallarında spor yapabiliyorlar.

Öğrenciler, ayrıca basketbol, voleybol, plaj voleybolu, futbol, salon futbolu ve Amerikan futbolu takımlarında profesyonel olarak üniversiteler liginde mücadele edebiliyor.

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ

1997 yılında kurulan Çankaya Üniversitesinin rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güveç. Üniversitede 3 bin 526 öğrenci eğitim görüyor.

Kuruluşundan bu yana 3 bin öğrenci mezun eden üniversiteye bu yıl 830 öğrenci alınması planlanıyor. Üniversitede görev yapan akademik personel sayısı ise 234.

Çankaya Üniversitesi'nin, Fen-Edebiyat, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olmak üzere 4 fakültesi bulunuyor.

KAMPÜS BİLGİLERİ

Ankara-Konya ve Ankara-Eskişehir yollarının kesiştiği mevkide bulunan üniversiteye günün her saatinde çeşitli merkezlerden minibüs, belediye otobüsü ve özel halk otobüsleriyle ulaşım sağlanabiliyor. Kampüste, bir kafeterya ve bir fastfood restoran hizmet veriyor.

Üniversitede, küçük salon ve amfilerin yanı sıra 700 ve 170 kişilik iki adet tam donanımlı konferans salonu bulunuyor.

SOSYAL ETKİNLİKLER

Çankaya Üniversitesi'nde çeşitli alanlarda etkinliklerini sürdüren pek çok öğrenci topluluğu var. 2000-2001 akademik yılında faaliyete başlayan Öğrenci Konseyi, her yılın Mayıs ayında ''Çankaya Günleri Bahar Şenlikleri'' düzenliyor.

Üniversitede, 3 olimpik spor salonu, 2 küçük spor salonu, 1 yarı olimpik yüzme havuzu, 2 halı saha, 3 açık hava basketbol sahası ve kondisyon merkezleri yer alıyor. Üniversitede ayrıca bin 300 metre karelik kapalı alana, 30 bin cilt kitap alacak raf sayısına ve toplam 340 kişilik oturma kapasitesine sahip bir kütüphane de öğrencilere hizmet veriyor.

YURTLAR


Kampüs bünyesinde hizmet veren özel kız öğrenci yurdunda, tek ve çift kişilik odalar, özel süit seçenekleri ve apart daireler bulunuyor.

(AA)