kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dahilde alınan KDV düşüyor. KDV gelirlerindeki düşüşte özellikle iadelerin yapıldığı şubat ayı dikkat çekiyor.

Seçim bitti bütçenin hasar tespiti başladı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
MALİYE :KDV'deki düşüş araştırılıyor. Sorun kalem kalem inceleniyor. İlk sonuçlara göre neden iadenin kaldırılması ve indirimler HAZİNE: FDF hedefinin tutmayacağı beklentisi hakim. İlk tespitler vergi gelirlerinin azaldığı, faiz dışı harcamaların arttığı yönünde ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Seçim bitti bütçenin hasar tespiti başladı
Ekonomi yönetimi, yeni hükümetin kurulmasını beklemeden bütçede hasar tespit çalışması başlattı. Maliye kurmayları, özellikle KDV gelirlerindeki azalmanın kaynağını bulmak için sektör sektör tarama yaparken "Vergi iadesinin kaldırılmasının etkisi ile bazı ürünlerdeki KDV'nin indirilmesi" iki temel neden olarak görülüyor. Bütçede, KDV ve ÖTV gelirleri, vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturduğu için bu vergi kalemlerindeki sapmalar faiz dışı dengeyi yakından ilgilendiriyor. Hazine bürokratlarını ise faiz dışı fazla (FDF) telaşı sardı. Vergi gelirlerindeki azalmaya karşın faiz dışı harcamaların seçim döneminde artması FDF hedefini tehlikeye soktu. Hazine kanadı, bir defalık gelirlerle bütçe açığının daralabileceğini ancak bu gelirlerin IMF tanımlı FDF hesabına dahil edilmediğini belirtiyor.

FAİZ DIŞI HARCAMA FIRLADI

*
Yılın ilk 6 ayında vergi gelirleri hedeflerin gerisinde kaldı. Bu yıl vergi gelirlerinin yüzde 15 artması planlanırken yıl ortasında artış performansı yüzde 7'de kaldı. Geçen yılın ilk yarısında 66 milyar YTL vergi toplanırken bu yıl tahsilat 70.6 milyar YTL oldu.

* Faiz dışı harcamalar da tahminleri aştı. Yıllık bazda yüzde 17 artması beklenen giderler, ilk yarıda yüzde 23.4 arttı. Geçen yılın ilk yarısında 58.7 milyar YTL olan faiz dışı harcama, bu yılın aynı döneminde 73.8 milyar YTL'yi buldu. Hükümet, bunu seçim nedeni ile harcamaların öne alınmasına bağladı.

* KDV gelirlerinde yüzde 23.6 artış hedefli var. Ancak yılın ilk 6 aylık döneminde KDV tahsilatı geçen yılın bile gerisinde. Yıllık bazda 20.2 milyar

YTL KDV geliri beklenirken 6 aylık tahakkuk 12 milyar YTL'yi aştı. Tahsilat rakamı ise 8 milyar YTL'de kaldı. KDV'de, vergi iadeleri ile ödememe eğilimi sorun olarak yansıdı.

* İlk yarıda faiz hariç bütçe gideri 73 milyar, vergi gelirleri 70.6 milyar YTL oldu. Vergi gelirleri faiz dışı harcamaların finansmanına yetmedi. Bütçeyi vergi dışı ve bir defalık gelirler düzeltti.