kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'taki savaşın küçük mağduru

Ali Kemal ERDEM
Evinin yakınında bombalamanın ardından yaralarla doğan Şerzat Essew, Türkiye'de babasıyla hayata tutunmaya çalışıyor..
İnsan tacirleri tarafından Türkiye üzerinden Avrupa'ya götürülme sözüyle kandırılan ve İzmir Urla'da bir ay önce yakalanan 500 Iraklı'dan biri olan sekiz yaşındaki Şerzat Essew, Irak'taki savaşın en küçük kurbanlarından biri çıktı. Yüzü ve vücudu yanıklarla dolu olan ve üç yaşındaki bir çocuğu andıran Essew, şu anda babasıyla İstanbul Kumkapı'da bir otelde kalıyor. Babasının yardımıyla yaşamını sürdüren çocuğun tedavisi ise parasızlık nedeniyle yapılamıyor.

AİLEYİ SUÇLADILAR
Talihsiz çocuk Şerzat Essew daha annesinin karnındayken 1. Körfez Savaşı'nda Amerikan uçaklarının bombardımanına maruz kaldı. Kimyasal madde ürettiği öne sürülen Musul'daki El Kındı Askeri Fabrikası'na yönelik bombardımanın izleri ile dünyaya gelmiş. Doğduğunda bacakları kırmızı leke ve yaralarla dolu olan Şerzat Essew'i hastaneye götüren aile, önce doktorlar tarafından, çocuğu yakmakla bile suçlanmış. Ancak doğduğunda sadece bacaklarında olan yaralar, zamanla vücudunun her yerinde çıkmaya başlayınca endişe daha da artmış. Doktorlar bu defa bombalanan fabrikadan çıkan gazların ya da bombalardan kaynaklanan yanıcı maddelerin anneyi ve karnında taşıdığı bebeğini etkilemiş olabileceği görüşünde birleştiler. Baba Essew'in anlatımına göre, işgalin ardından ABD askerlerine giderek çocuğunun tedavisi için yardım istemiş ve kendisine bir kutu hap verilmiş. Ve o haplar Şerzat'a iyi gelmiş ancak bugün bile baba o ilacın ne olduğunu bilmiyor. Birkaç gün sonra direnişçilerin telefon açarak ABD'lilere neden gittiğini sorarak tehdit etmeleri üzerine ülkeyi terk etmek zorunda kalmış.

SURİYE REDDETTİ
Derdini anlatamayan ve ailesinin can güvenliğinden endişe duyan Haydar Essew, ailesiyle birlikte Suriye'nin yolunu tutmuş. Amacı Suriye'de oturma hakkı almak olan aile bunu başaramamış. Geçen 19 Mayıs tarihinde Irak'taki Türk Büyükelçiliği'nden aldığı vizeyle, oğluyla birlikte Türkiye'ye gelen Haydar Essew, oğlunun tedavisini yaptırmak için bir Avrupa ülkesine gitmeyi amaçlamış. Karısı ve çocuklarını ise Musul'da bırakmış. İnsan kaçakçılarıyla yapılan anlaşmayla Avrupa'ya gitmek için yola çıkan baba oğul, diğer kaçaklarla birlikte Urla'da yakalanınca Türkiye macerası başlamış.