kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak durulmuyor: 73 ölü

Yeni Haber
Irak'ta hassas koalisyon hükümetinde en büyük Sünni blokun istifası yeni kriz endişelerini gündeme getirirken, başkent Bağdat'ta düzenlenen üç intihar saldırısında ölenlerin sayısı 73'ü buldu.

Bağdat'ın batı yakasındaki Sünni mahallesi Mansur'da öğlen bir benzin istasyonunda petrol tankeri patlatılarak düzenlenen saldırıda, 50 kişi öldü, 60 kişi yaralandı. Saldırı sırasında benzin istasyonunda yakıt almak için sırada bekleyen araçlar olduğu belirtildi.

Başkentin, nüfusunun çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu Kerrada mahallesinde de sabah saatlerinde bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 20 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

Dura bölgesinde düzenlenen bir başka intihar saldırısında da 3 kişi öldü.Bu arada, Irak'taki en büyük Sünni siyasi blok olan Uyum Cephesi, geçen hafta açıkladıkları taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle Başbakan Nuri El Maliki liderliğindeki koalisyon hükümetinden çekildiğini bildirdi.

Uyum Cephesi'nin önde gelen üyelerinden Refaa El İsavi, Bağdat'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Irak Uyum Cephesi, Nuri El Maliki
hükümetinden çekildiğini ilan eder" dedi ve kabinedeki 6 bakanlarının istifalarını bugün sunacağını bildirdi.

İsavi, "hükümetin hala Irak'ı kurtarmak için gerekli olan reformlara kapıları kapattığı" ifadesini kullandı.

Irak Uyum Cephesi, geçen hafta, Maliki liderliğindeki Şiilerin ağırlıkta olduğu koalisyon hükümetini, ana konularda danışmalarda bulunmamakla suçlamış ve güvenlik konularında daha fazla söz hakkı istediklerini belirterek, hükümetteki çalışmalarını askıya almıştı.

En büyük Sünni siyasi blokun hükümetten çekilmesinin, Maliki'nin, ülkedeki rakip mezhep grupları arasında uzlaşma arayışlarına zarar
vereceği yorumları yapılıyor. ABD de ülkedeki direnişin ve mezhep ayrılığına dayalı şiddetin önüne geçmek için azınlıktaki Sünni Arapların siyasi sürece dahil edilmesini önemli görüyor.Uyum Cephesinin, 275 sandalyeli parlamentoda 44 sandalyesi bulunuyor.

"UZLAŞMA MÜMKÜN"

Öte yandan, Sünni blokun üyelerinden Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi, blokun hala görüşmelere açık olduğunu, "hükümetin reformları başlatması durumunda hükümete dönmek dahil, bütün kapıları açık tuttuğunu" söyledi.

Irak Uyum Cephesi, Haşimi'nin İslami Partisi dahil üç ana Sünni Arap gruptan oluşuyor. Cephenin talepleri arasında, Sünni Arapları hedef alan Şii milislerin dağıtılması da yer alıyor.

"EN CİDDİ KRİZ"

Başbakan yardımcılarından Berham Salih de Sünni blokun çekilmesinin, Maliki hükümetinin bugüne kadar karşılaştığı en ciddi kriz olduğunu söyledi.Radikal Şii din adamı Mukteda Sadr'a bağlı 6 bakan da haziran ayında, Maliki'nin Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi konusunda bir takvim verilmesini reddetmesi üzerine hükümetten çekilmişti. Sadr'a bağlı bakanların yerine kabineye kimse atanmamıştı.

AA