kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İkinci el piyasasında canlılık

Yeni Haber
Ağustos ayı ile birlikte yeni modellerin çıkacak olması bayi satışlarında, seçimler sonrası vatandaşın tatile yönelmesi ise ikinci el piyasasında canlılık yarattı.

Otomobil firmaları ellerindeki stokları bitirmek için çeşitli kampanyalar düzenlerken, tüketicinin ise inen banka faizleri ve yapılan indirimlerle yüzü gülüyor.

Çukurova Yetkili Otomobil Satıcıları Derneği (YODER) Başkanı Süleyman Onatça, yılın ilk 6 ayında, geçen yıla göre hem kent hem de ülke genelinde önemli düşüş yaşandığını söyledi.

Adana'da, Ocak-Haziran dönemlerinde toplam 5 bin 275 binek ve ticari araç satıldığını satış oranının ise geçen yıla göre yüzde 34 gerilediğini belirten Onatça, ''Türkiye genelinde ise geçen yıl 327 bin 986 araç satışı yapılırken, bu oran, bu yıl 233 bin 169'da kaldı. Burada da yüzde 29 civarında bir düşüş yaşandı'' dedi.

Firmaların durgun geçen kış dönemi sonrası, Ağustos ayında sunumu yapılacak 2008 model araçlar için çeşitli kampanyalara yöneldiklerini anlatan Onatça, bunun adeta yaprak kıpırdamayan piyasayı canlandırdığını kaydetti.

Eldeki stokların eritilmesi amacıyla düzenlenen kampanyalarda, firmaların 1000 ile 5 bin YTL'yi aşan miktarlarda indirim yaptığını ifade eden Onatça, şöyle konuştu:

''Firmaların 2008 modeller öncesi stokları eritmek için kampanyalı ve indirimli satışları piyasayı hareketlendirdi. Bunun yanı sıra banka kredilerinde de yüzde 0,7 oranında düşüş yaşandı. Bu da tüketiciyi araç almaya yönlendirdi. Yaşanan durgunluk sonrası bu satışlar firmalara nefes aldırdı. Şimdi beklentimiz yılın ikinci yarısında geçen yılki satışları yakalayabilmek.''

İKİNCİ EL ESNAFI DA MEMNUN

Her türlü bütçeye uygun araçların bulunabildiği ikinci el pazarlarında ise seçimler ve ardından insanların tatil yapma kaygısıyla hareket etmesi hareketlilik yaşanmasına yol açtı.

Adana Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Ali Çırak, yaz ayları öncesi yayla ve denize gideceklerin pazarları canlandırdığını, ancak seçim öncesi yaşanan belirsizlik nedeniyle esnafın umduğu satışı yapamadığını söyledi.

Seçimler sonrasında tatile çıkacakların rağbet göstermesi ile beklenilen yaz hareketliliğinin pazarlara yansıdığını anlatan Çırak, ''Yılda 700 bin aracın satıldığı ikinci el pazarları yeniden canlandı. 3 bin YTL'den başlayan fiyatlarla her türlü seçeneğin olduğu pazarlar, yine tatilcinin gözdesi oldu'' dedi.

Çırak, esnafın, satışlarını daha da artırmak için banka kredilerinde düşüş beklediğini de sözlerine ekledi.

(AA)