kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Adıyaman'da 5.500 sanayi işçisinin yüzde 75'ini kadınlar oluştururken, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersoy, çalışan kızların yoksulluk nedeniyle yaşlı erkeklere üçüncü eş olmaktan kurtulduklarını söyledi..
Adıyaman Teşvik Yasası'ndan en çok yararlanan iller arasında bulunuyor. Adeta Batı'daki Düzce ile yatırım çekmede yarışıyor. 2002 yılında teşvik yasası kapsamına girmesinden sonra fabrika sayısı 3'den 43'e yükseldi. Yatırım tutarı 350 milyon doları buldu. 35 fabrikanın inşaatı da sürüyor. Yer kalmayan ve genişletilmesi planlanan Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yatırım için 30 şirket de sıraya girdi.

BÖLGENİN MODA MERKEZİ OLACAĞIZ
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy, "Adıyaman Modeli" adını verdikleri yöntemle konfeksiyonda kümelenmeyi sağladıklarını söyledi. Ersoy, şu bilgiyi verdi: "Sektörel açıdan Adıyaman konfeksiyon üretiminde Türkiye'nin merkezi konumuna gelmiştir. Adidas, Lee, Damat gibi markalara ürün yapan kenttir. Ortadoğu piyasası üzerine çalışmalarımız var. Nasıl ki Avrupa'nın moda merkezi Paris, Milano ise biz de Irak, Suriye, Türk cumhuriyetlerinin moda merkezi olarak Adıyaman'ı planlıyoruz. Bunun için markalaşmadan kurumsallaşmaya gerekli altyapı çalışmasını başlattık. Bilinçli bir şekilde sektörel yol haritası çizdik." Konfeksiyondan sonra gıda ve mobilya için çalışmalar yaptıklarını aktaran Ersoy, mobilya dekorasyonda 50 milyar dolar civarındaki Ortadoğu pazarından pay almak istediklerini bildirdi.

60'LIK ADAMA VERİLİYORDU
Konfeksiyonda kümelenme projesinin sosyal boyutuna da dikkat çeken Ersoy, OSB'de halen 5 bin 500 olan çalışan sayısının yüzde 75'ini kadınların oluşturduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Eskiden ekonomik sıkıntılardan dolayı bu kızlarımızın çoğu, ikinci, üçüncü evliliğe veriliyordu. Yani 60 yaşındaki adama veriliyordu, bakamıyordu babası. Ama bugün bunların hepsi üreten topluluk haline geldi. Giyimlerini alıyorlar, kollarında bilezikler, şimdi kimseyi beğenmiyorlar. Çalışarak ikinci, üçüncü eş olmaları engellendi. Ekonomik özgürlüğünü elde eden kız, niye 70 yaşındaki adama gitsin. Artık babası da vermez, çünkü eve para getiriyor. En azından odunu kömürünü alıyor, eve katkıda bulunuyor. Öyle ev var ki 5 tane kız çalışıyor. Her biri 500 lira kazansa büyük bir gelir. Eskiden ekonomik nedenlerle eş veriliyordu, şimdi gururla bakıyorum, fabrikada çalışan kızın otomobili var. Usta olmuş, şef olmuş. Kent ticaretine de büyük katkısı oldu. Çok şık mağazalar açılmaya başladı. Sanki Beyoğlu'na giriyorsun çarşıya girdiğin zaman. Gidiyor televizyonunu, kozmetik ürünlerini alıyor."