kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meriç ve Tunca nehirleri kurumaya başladı

Yeni Haber
Edirne'de hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi Meriç ve Tunca nehirlerinde su seviyesini yüzde 80 oranında azalmasına neden oldu...
Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması sonucu su debisi yükselen ve taşkınlara sebep olan Meriç ve Tunca nehirlerinde su seviyesi her geçen gün azalmaya devam ediyor.

Nehirde irili ufaklı çok sayıda adacık oluştu. Geçtiğimiz yıl debisi 730 metreküp/saniyeye çıkarak taşkınlara neden olan Meriç nehrindeki su debisi yüzde 80 azalarak 80 metreküp/saniyeye kadar düştü. Geçen yıl taşkınlar nedeniyle ulaşımın ancak tanklarla sağlanabildiği Meriç nehrinde su debisi 730 metreküp/saniyeden 80 metreküp/saniyeye kadar düştü.

Yaşanan taşkında Türkiye ile Yunanistan'ı birbirine bağlayan Pazarkule Sınır Kapısına giden Lozan Caddesi trafiğe kapanmış ve ulaşım ancak tanklarla sağlanmıştı. Taşkından en çok etkilenen Karaağaç semtinde ise evleri sular altında kalan vatandaşlar, önce ilköğretim okuluna ardından da Kızılay'ın kurduğu çadır kente yerleştirilmişti.

Edirne tarihinin en sıcak Temmuz ayını geçiriyor. Hava sıcaklığının gündüz 43 dereceye kadar yükselmesi ve yağış almaması nedeniyle yaşanan kuraklık Meriç Nehrinde su sevisini geçtiğimiz yıllara göre büyük oranda düşürdü.

DSİ 11'inci Bölge Müdürü Numan Gündüz, günü birlik olarak yapılan istatistik araştırmalara göre nehirlerdeki su seviyesinin ciddi oranda düştüğünü söyledi. "Şu an için bu azalma bir sıkıntıya neden olmaz. Ancak önümüzdeki yıllarda büyük sıkıntılar doğurabilir" diyen Gündüz, "Geçen sene yaşanan su taşkını Mart, 2005'te ise Şubat ayında meydana geldi. Ancak eğer yağışlı bir dönem geçirmezsek susuzluk barajları da etkiler ve kuraklık olur. Geçen yıl Meriç Nehri`nde suyun aktığı kesimde yapılan ölçümlerde seviye 730 metreküp çıkmıştı. Şu an ise 80 metre küpe kadar düştü." şeklinde konuştu.

CHA