kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ulaştırma Bakanı Yılmaz: THY altın çağını yaşıyor

Yeni Haber
Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Hava Yolları'nın (THY) altın çağını yaşadığını söyledi.

Bakan Yılmaz, Adıyaman Valiliği'ni ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, bir zamanlar 8 milyon yolcu taşıyan THY'nin bugün 29 milyon yolcu kapasitesine ulaştığını belirterek, "Bunlardan 8 milyonu ilk kez uçağa THY'de seyahat ederken binmiştir. Eskiden THY olmadan kimse seyahat edemezdi, şimdi 7-8 tane özel havayolu şirketi yolcu taşıyor. Buraya gelmeden önce Adıyaman Havaalanı hakkında bilgi aldım. 2005 yılında kurulduğunda 6 bin yolcu taşırken bugün 36 bine ulaştı. Ve önümüzdeki yıl da bu sayının iki katına çıkması hedefleniyor." dedi.

Bakan Yılmaz, Marmaray'ın Türkiye için bir imaj projesi olduğunu söyleyerek, "1. ve 2. tüp su altına indirildi. Her bir tüpün uzunluğu 135 metre ve bu tüplerin bağlantıları bitirilip çalışmalar tamamlanma noktasına geldi. Bu projenin ilk basın toplantısını denizin 45 metre altında düzenlemiştik ve bugün hiçbir sorun çıkmadan proje devam ediyor." diye konuştu.

Türkiye için diğer bir önemli proje olan Bakü-Tiflis-Kars ray sisteminin ihalesinin yapıldığını söyleyen Bakan Yılmaz, "Ağustos ayının sonunda ihale ile ilgili teklifleri değerlendirmeye başlayacağız. Değerlendirme yapıldıktan sonra Ekim başında Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan devlet başkanlarının katılacağı bir temel atma töreni gerçekleştireceğiz. Atatürk'ten sonra en büyük demiryolu yatırımını biz bu dönemde yaptık. Yeni projelerle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Demiryolu taşımacılığı hem ucuz hem güvenli hem de çevre dostu olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Havayolu, denizyolu ve karayolları taşımacılığı çevreyi kirletir, çevreye en az zarar veren taşımacılık yolu demiryoludur. Adıyaman-Gölbaşı arasında 60 kilometrelik demiryolu taşımacılığı ile ilgili olarak fizibilite çalışmalarına başladık. Konuyla ilgili görevlendirdiğimiz heyet gelip incelemelerini yapacak eğer şartlar uygun görülürse bu projenin de hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız. " diye konuştu.

Türkiye'nin dört bir yanında yol yapım çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan Yılmaz; "Antalya-Gazipaşa, Van-Tatvan başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında yol problemlerini çözdük. Neredeyse yol problemimiz kalmadı. İstatistiklere bakarsanız yolların bozukluğundan dolayı yaşanan kazalarda önemli düşüş var. Biz hiç kaza olmaması için bu yolların tamamını bitirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Denizcilik konusunda Türkiye'nin altın çağını yaşadığını söyleyen Yılmaz, "Halen altın çağını yaşamaya devam ediyor. Denizcilik bayramını bu sene farklı olarak denizi olmayan Şanlıurfa, Adıyaman ve Van gibi gölü bulunan yerlerde de kutladık. Amacımız denizcilik kültürünü her tarafa yaymaktı. Gittiğimiz yerlerde bu kültürün yayılması adına gölü bulunan illere birer tekne de hediye ettik. Denizcilik sektöründe de yeni hükümetimiz döneminde önemli projelere imza atacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz'a Adıyaman Valisi Halil Işık, minyatür Nemrut heykelciklerinin bulunduğu bir plaket, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise, yöresel el dokuması bir minik kilim hediye etti. Bakan Yılmaz, daha sonra milletvekilleriyle birlikte taziye evine giderek geçtiğimiz günlerde annesini kaybeden AK Parti Milletvekili Hüsrev Kutlu'ya taziyelerini bildirdi.

(CHA)