kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

OKS'nin en başarılıları yine özeller

YAŞAR ÖZAY
OKS sonucuna göre Türkiye'nin en başarılı okulları yine özeller çıktı. İstanbul'daki başarı sıralamasına göre ilk 40'a sadece bir devlet okulu girebildi..
ÖZEL VE DEVLET OKULLARI 371,830 ÖZEL MEF Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim okullarının başarısını ölçmek için başlattığı araştırmanın sonuçları yetkilileri şaşkına çevirdi. Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS) katılan 850 bin öğrenci arasında yapılan araştırmada, yapılan yatırımlarla özelleri yakalaması beklenen devlet okullarının özel okullar karşısında yine başarısız oldukları belirlendi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de OKS'ye giren öğrencilerin puan ortalamasına göre yapılan araştırmada, 40'ar okulluk listelere ancak 4 devlet okulu girebildi. SABAH'ın elde ettiği listede, devlet okullarının özel okullar karşısında hezimete uğradığı gözlendi. Bakanlık yetkilileri bu durum karşısında "fırsat eşitsizliği yaratır" diye listeyi kamuoyu ile paylaşmadı. Ancak tek tek okullara bilgi verildi. Bakanlık tarafından başarısız görülen okullar mercek altına alındı. Okul yöneticilerinden başarısızlığın nedenleri için rapor istendi. Yetkililer şimdilik üç büyük ilin değerlendirmesinin yapıldığını, 81 ili kapsayacak araştırmanın her yıl devam edeceğini, Türkiye'nin eğitim haritasının belirleneceğini açıkladılar. Bu yıl yapılan OKS sonuçlarına göre, İstanbul'da ilk 40'ta sadece bir devlet okulu var. O da listeye 26. sıradan giren Barbaros İlköğretim Okulu. İstanbul Bakırköy'de sinema sanatçısı Tarık Akan'ın sahip olduğu Özel Taş İlköğretim Okulu listede birinci olurken, Özel Bilfen Çamlıca ve Ataşehir ilköğretim okulları OKS'de 322 öğrenci ile ikinci ve üçüncü sırayı paylaştılar. Araştırmada okulların OKS'de matematik ve fen puanlarının ortalamaları baz alındı. Buna göre Taş İlköğretim Okulu'nun ortalaması 389.033 olurken, devlet okulu Barbaros İlköğretim'in puanı ancak 324.441'de kaldı.

ANKARA VE İZMİR
Ankara'da Akasya Samanyolu İlköğretim okulu 370.817 puanla birinci oldu. Bu okulu 11. sırada devlet okulu Tahsin Şahinkaya ilköğretim okulu 341. 866 puanla yakaladı. Özel İbrahim Avcı İlköğretim Okulu listeye ikinci sıradan girerken, TED İlköğretim Okulu 642 öğrencisi ile listenin üçüncüsü oldu. İzmir'de de Özel Özyurt İlköğretim Okulu listenin birinci sırasına 380.358 puanla yerleşti. 40 okulluk listenin içinde devlet okulu olarak 24 sıradan Misakı Milli İlköğretim Okulu ile 29. sıradan Dokuzeylül İlköğretim Okulu girebildi. Eğitimci Galip Çağatay, son yıllarda hızlı gelişmeye eğitimin ayak uyduramadığını belirterek, "Acil önlemler alınmalıdır. Aileler çocuklarını başarılı okullara göndermek istiyorlar. Özel eğitim kurumları bu hızlı gelişmeye kısa sürede adapte oldular. Devlet okullarının özel okullarla yarışması çok zor. Bakanlık kısa sürede önlem almak zorunda" dedi.