kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankara'nın ilçelerinde su sorunu

Yeni Haber
Su kesintisinin gündemde olduğu başkentte, bazı ilçeler bu sorunu yapılan sondaj çalışmaları sonucu açılan yeni kuyularla gidermeye çalışıyor...
Bu yıl istenilen oranda yağış olmaması ve barajlardaki suyun bitme noktasına gelmesi Ankara'yı susuzluk tehlikesiyle başbaşa bıraktı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, başkentte yaşayan vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaya davet ederken,su kesintilerine gideceğini açıkladı.

Ankara'ya bağlı 19 ilçenin bazılarında ise yaşanan su sorunu açılan yeni kuyularla giderilmeye çalışılıyor.

KAZAN

Kazan Belediyesi yetkilileri, ilçede, 8 bin 225 su abonesinin bulunduğunu ve vatandaşların içme suyu ihtiyacının açılan sondaj kuyularından karşılandığını bildirdi.

Şu anda aktif olarak kullanılan 11 kuyudan, saniyede 95 litre su elde edildiğini ifade eden yetkililer, ilerleyen yıllarda sondaj kuyularının, hızla gelişen ilçenin su ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalacağını, bu nedenle Kurtboğazı Barajı'ndan ilçeye su almayı planladıklarını kaydettiler.

Belediye yetkilileri, şu anda ilçe merkezinde park ve bahçelerin tanker sularıyla sulandığını, yeni kuyular açılmadığını belirterek, ilçede ASKİ tarafından 750 bin nüfusa yetecek, 200 kilometrelik içme suyu şebeke hattının ve arıtma tesisinin yapımının devam ettiğini bildirdiler.

BALA

Ankara'da su sorunun en fazla yaşandığı ilçelerden biri de Bala... Bala Belediyesi yetkilileri, ilçenin su ihtiyacının merkeze 11 kilometre uzaklıkta bulunan alanda açılan kuyulardan sağlandığını belirttiler. İlçede şu anda ciddi oranda su sorunu yaşandığını belirten belediye yetkilileri, Bala'da 5 aydan beri su kesintisi uygulamak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Yetkililer, ilçeye bağlı 4 büyük mahalleye, 3'er gün arayla dönüşümlü olarak su verildiğine dikkati çekerek, yüksek bölgelerdeki yerleşim birimlerine zaman zaman su ulaşmadığını da kaydettiler.

BEYPAZARI

Beypazarı Belediyesi yetkilileri, ilçesinin su ihtiyacının Gürağaç, İnözü ve Yukarı Ulucak mevkilerindeki derin kuyu, keson kuyu ve kaynak sularıyla karşılandığını bildirdiler. İlçede son 3 yıl içerisinde 6 kuyunun suların çekilmesi nedeniyle kapatıldığına dikkat çeken yetkililer, bu nedenle ilçede şu anda su sıkıntısı yaşandığını kaydettiler.

Yetkililer, yer altı sularının ölçülememesi nedeniyle de mevcut suyun ne kadar süre yeteceğini bilemediklerini söylediler. Su sorununa karşı alınan önlemlerin başında, yeni kaynak arayışının geldiğini, sondaj çalışmalarının devam ettiğini bildiren yetkililer, ancak Uruş Barajı projesinin faaliyete geçmesiyle ilçenin su sorununun çözülebileceğini belirttiler.

Yetkililer, sondaj çalışmalarının kısa süreli çözümler getireceğine işaret ederek, mevcut kuyularda su çekilmesi yaşanması durumunda, ilçede su kesintisine gidilmesinin söz konusu olacağını ifade ettiler.

ÇUBUK

Ankara'nın nüfusu en kalabalık ilçelerinden biri olan Çubuk'ta da su sıkıntısı yaşandığı belirtildi. Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, yaptığı açıklamada, ilçede su sıkıntısı yaşandığını ve bu nedenle ilçe halkını tasarruflu su kullanması gerektiğini vurguladı.

İlçeye içme suyu sağlayan Çubuk II Barajı'nın su rezervinin son yılların en düşük seviyesine geldiğini bildiren Tuğluca, yaklaşık 6 aydır park ve bahçelerin sulamasının, açılan sondajlardan alınan suyla yapıldığını ifade etti. Kuraklığın sürmesi durumunda, dikkatsizce su kullananlara karşı sert önlemler almak zorunda kalacaklarını belirten Tuğluca, şunları kaydetti: ''Çeşitli bölgelerde sondaj çalışmalarımız devam etmektedir.

Halkımıza, su tasarrufu yapmaları gerektiğini duyurduk. Ekiplerimizin sıkı denetimleriyle az da olsa su tasarrufu yapabildik. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi suda daha çok tasarruf yapılmasını gerektirmektedir. Son raporlara göre, Çubuk II Barajı'nda 3 milyon metre küp su bulunmakta, bu da tasarruf yapılmadığı takdirde yaklaşık 80 günlük suya tekabül etmektedir.''

GÖLBAŞI


Sınırları içerisinde Mogan ve Eymir gölleri bulunan Gölbaşı ilçesinde de su sıkıntısı vatandaşların açtığı kuyularla giderilmeye çalışılıyor. İlçe merkezinde yaklaşık 15 bin su abonesinin bulunduğu, merkez dışında ise 100 kadar konut sitesinin bulunduğu ilçenin Yavrucak ve Gökçehöyük, Oğulbey, İncek ve Taşpınar mahallelerin de su sorunu yaşandığı öğrenildi. ASKİ, Gölbaşı'nda bulunan 20'ye yakın havuzda şebeke suyu kullanılmasını yasaklarken, işletmeciler kendi kuyularından çıkardıkları suyla havuzları dolduruyorlar.

Gölbaşı'nda şebeke suyu kullanılan yaklaşık 100 sitede ise açılan kuyulardan çıkartılan sularla çim ve ağaçların sulandığı öğrenildi. Gölbaşı'nda villa ve sitelerin yanı sıra birçok fabrika, üretim merkezi ve iş yerinde de kuyu açıldığı, su ihtiyaçlarının bu kuyulardan temin edildiği açıklandı. Öte yandan, Mogan Gölü'nü besleyen Sukesen Deresi'nin de kuruduğu bildirildi.

HAYMANA

Haymana ilçe merkezinde su sorunu yaşanmazken, bu ilçeye bağlı Oyaca beldesi su sorunu yaşanıyor. Oyaca Belediyesi yetkililer, beldenin su sorununun çözümü için Ankara Büyükşehir Belediyesince İkizce ve Deveci mahallelerinde 2 kuyu açılmasının planlandığını bildirdiler. -

KALECİK

Kalecik Belediyesi yetkilileri, ilçe merkezinde şu anda su sorunu olmadığını, ancak ilçeye bağlı köylerde ciddi şekilde su sıkıntısı yaşandığını kaydettiler. İlçe merkezinde su sorunu tehlikesine karşı gerekli tedbirlerin alındığını belirten yetkililer, ancak ilerleyen günlerde ilçe merkezinde de su sıkıntısı görülebileceğine dikkat çektiler. İlçe merkezinde özellikle evlerin önlerinde bulunan bahçelerin şebeke suyu ile sulanmasının yasaklandığını belirten yetkililer, halkı bu yasaklara uymaya çağırdılar.

Kalecik'e bağlı köylerde ise önceki yıllarda su depolarını besleyen su kaynaklarından bu yıl yeterli su alınamadığı bildirildi. Su kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle depoların dolmadığını belirten yetkililer, bu nedenle ilçeye bağlı köylere 3 günde bir su verilebildiğini kaydettiler. Tankerlerle götürülen sularla köylerde yaşayan vatandaşların içme su sorunlarının karşılanmaya çalışıldığı öğrenildi.

SU SORUNU YAŞAMAYAN İLÇELER...

Ankara'nın Çamlıdere, Kızılcahamam, Nallıhan, Ayaş, Polatlı ve Akyurt ilçelerinde ise içme suyu konusunda şu anda bir sıkıntı olmadığı bildirildi.

ÇAMLIDERE


Ankara'nın Çamlıdere İlçe Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü yetkilileri, ilçede su sorunu yaşanmadığını ve bu konuda halkın herhangi bir sıkıntısı olmadığını bildirdiler. İlçenin su ihtiyacının kuyulardan karşılandığını ifade eden yetkililer, ayrıca ilçede olası susuzluk tehlikesine karşı yedek su depolarının bulunduğunu kaydettiler.

İlçeye bağlı Yayla Mahallesi'nin, turizme açık bir yer olduğunu ve çok sayıda villanın bulunduğunu söyleyen yetkililer, yaz aylarında nüfus yoğunluğunun arttığını, buna rağmen suyla ilgili bir problem yaşanmadığını dile getirdiler. Belediye yetkilileri, ''Halkımız suyu bilinçli tüketiyor, ancak ileride konuyla ilgili bir sorun çıkacak olursa elbette su kesintisi uygulamasına gideriz'' diye konuştular.

NALLIHAN

Ankara'nın Nallıhan ilçesinde su problemi olmadığını belirten belediye yetkilileri, Türkiye genelinde uygulanan su tasarruf yöntemlerini kendilerinin de uyguladıklarını ve su tüketimini denetlediklerini söylediler. Belediye yetkilileri, ilçe halkının su ihtiyacının, yeraltı sularından beslenen 4 otomatik pompa aracılığıyla karşılandığını kaydettiler.

POLATLI

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve küresel ısınma nedeniyle yaşanan su sıkıntısına karşı gerekli önlemlerin alındığını bildirdi.

Belediye tarafından su tasarrufu konusunda vatandaşın bilgilendirildiğini, sokaklarda halı yıkayanlara göz açtırılmadığını belirten Çelik, vatandaşların da yapılan uyarıları yerine getirdiklerini bildirdi. İlçenin içme suyunun Polatlı'ya 81 kilometre uzaklıktaki Yüzükbaşı köyünün Deliktaş mevkisinden geldiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti: ''Şu an içme suyu konusunda bir sıkıntı yok. Önlem olması amacıyla üç adet derin kuyu daha açtık. Günde saniyede 300 litre su vermekteyiz. Bu yıl içme suyunda sıkıntımız yok diye suyu da boşa akıtmak doğru olmaz. Boşa akıtılan her damla su ciddi kayıp demektir. Su sıkıntısı yaşayan yerler var, ancak Polatlı bunlardan biri değil. Gelecek yıllar ne gösterir bilemeyiz. Yapılması gereken suyumuzu dikkatli tüketmektir.'' Çelik, Polatlı köylerinde sulu tarım yapan köylülerin, Sakarya Nehri'nin kurumaya başlamasından dolayı endişe duyduklarını bildirdi.

AKYURT

Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş da yaptığı açıklamada, Tatarçayı mevkisinde bir süre önce yaptıkları sondaj çalışmasında, saniyede 40 litre ve 30 litre su çıkan iki kuyu bulduklarını ve bu suları ilçeye su sağlayan depolara aktardıklarını bildirdi.

Bu sularla birlikte Akyurt'un uzun yıllar su sorunu yaşamayacağını ifade eden Ayantaş, ancak vatandaşların bilinçli su kullanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

ŞEREFLİKOÇHİSAR


Ankara'nın Şereflikoçhisar İlçe Belediyesi yetkilileri de ilçenin içme suyunun kuyulardan karşılandığını ve şu anda yeterli derecede suyun bulunduğunu bildirdiler. Şu an şehir içme suyu şebeke inşaatının devam ettiğini ifade eden yetkililer, bazı bölgelerde söz konusu çalışmalardan dolayı günü birlik su kesintisine gidildiğini kaydettiler.

Belediye yetkilileri, su kaynaklarının durumunun şu an için yeterli olduğunu belirterek, ''Herhangi bir su seviyesi düşmediğinden ve sularımızı göl ve akarsudan temin etmediğimiz için kuyularımız rezerv olarak yeterlidir'' diye konuştular.

AA