kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Washington Post'dan Erdoğan'a "ihtiyatlı davran" çağrısı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Washington Post'dan Erdoğan'a "ihtiyatlı davran" çağrısı
Washington Post gazetesi, başyazısında Erdoğan'ın, "demokrasi ve ılımlı İslam'ın iyi bir karışım olabileceğini gösterdiği" belirtirken, cumhurbaşkanı seçimi ve PKK konusunda "ihtiyatlı" davranarak başarısını sürdürmesini istedi.
Washington Post, "Türkiye'deki tam zamanında zafer" başlığını kullandığı başyazısında "Recep Tayyip Erdoğan, demokrasi ve ılımlı İslam'ın iyi bir karışım olabileceğini gösterdi" yorumunu yaptı.

Ortadoğu'da demokrasi ve ılımlı İslam davalarının Türkiye'deki seçimlerin sayesinde çok ihtiyaç duyduğu bir destek sağladığını kaydeden gazete, Erdoğan'ın "inandırıcı" bir zafer elde ettiği, halkın da, ordunun AKP ile ilgili korkularını paylaşmadığını gösterdiği görüşünü dile getirdi.

Washingon Post, Türkiye'nin Irak dahil, Arap komşularından farklı olduğunu belirterek "Ancak AK Parti'nin hem hükümette, hem de seçimdeki başarısı, sadece köklerinde İslamı olan partilerinin demokratik siyasi sistemde yeşerebileceğini değil, aynı zamanda sistemi güçlendirmeye katkılarının olabileceğini de gösterdi" yorumunu yaptı.

Başbakan Erdoğan'ın iktidarda kaldığı beş yılda "yönetimi İslamlaştırmak veya laik Türklerin haklarını sınırlamak için herhangi bir adım atmadığı"nı belirten gazete, bunun aksine, kadın hakları dahil olmak üzere, liberal reformları yaptığını, dış ticaret ve yatırımın lokomotifi olduğu bir ekonomik hamle yaşandığını ve Türkiye'nin AB üyeliği için çaba gösterildiğini kaydetti. ABD'li gazete, Erdoğan'ın karşıtlarını ve askerleri kızdırmamak için cumhurbaşkanlığı için aday olmadığını, yerine "kabiliyetli" ve "ılımlı" Dışişleri Bakanı Gül'ü aday gösterdiğini ancak yine 27 Nisan bildirisinin yayınlandığını belirtti.

"Seçim sonuçları kendisini haklı çıkartmış olsa da" Erdoğan'ın başarısını daha çok ihtiyat göstererek sürdürebilir" ifadesini kullanan Washington Post, Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığı konusunda ihtiyatlı bir biçimde davranmasını isterken Erdoğan'ın "uzlaşı" arayacağı açıklamalarını anımsattı. Olası bir sınır ötesi operasyon konusunda Erdoğan'ın, orduda ve yeni parlamentodaki "şahinler"i de frenlemesi gerekeceğini de yazan gazete şöyle devam etti:

"Türklerin, hala daha çok ekonomik reformlara, yabancı yatırıma ve Avrupa ile entegrasyona ihtiyaçları var ve bu sadece ülkenin liderlerinin, milliyetçi veya İslamcı gündemlere boyun eğmemeleri halinde gerçekleşebilir. Eğer Erdoğan, bunu sağlayabilirse bundan sadece ülkesi değil, aynı zamanda etrafındaki sorunlu bölge de yararına olur."

ANKA