kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: "AKP sayı sorununu çözmüştür"

Yeni Haber
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı konusunda MHP'nin yaklaşımı ile Ak Parti'nin sayı sorununu aştığını söyledi. ..
Baykal, ''Ak Parti, uygun gördüğü adayı üçüncü turda seçebilecek durumda.'' dedi. Baykal ayrıca Ak Parti'nin ortak aday belirlemesi halinde Meclis'teki oylamaya katılacaklarını da söyledi.

CHP Genel Başkanı Baykal, başını Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün çektiği muhaliflerin istifa çağrısını değerlendirerek, ''Muhaliflerin istifa çağrısının siyasi bir içeriği yok.'' şeklinde konuştu.

CHP Genel Merkezi'nde ATO Başkanı Sinan Aygün'ü kabul eden Baykal daha sonra gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığını değerlendiren Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklamaların ardından Ak Parti'nin cumhurbaşkanını seçme konusunda sayı sıkıntısını aştığını söyledi.

''Artık üçte 2 çoğunluğun sağlandığı açıkçı görünüyor'' diyen Baykal, ''MHP'nin yaklaşımı ile Ak Parti sayı sorununu aşmıştır. Şimdi görünen seçimde zorluk olmayacağıdır. Ak Parti üçüncü turda uygun gördüğü adayı seçebilecek durumdadır.'' dedi.

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrası yaptığı ''uzlaşma'' çağrısına atıfta bulunan Baykal, ''Erdoğan'ın uzlaşma arayıp aramayacağı önemlidir. Uzlaşma aranması Türkiye'nin faydasınadır. Daha önceki Meclis'de uzlaşmayı iktidar reddetmiştir.'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ı görüşme için beklediğini söyleyen Baykal, ''Sayın Başbakanı bekliyorum. İşin doğrusu Erdoğan'ın uzlaşma aramasıdır. Erdoğan buraya bilgi vermek için geliyorsa bunun anlamı olmaz. Erdoğan adaylık konusunda bizimle tartışacaksa buna katkı veririz. Uygun isim ortaya çıkarsa Meclis'deki oylamaya katılırız.'' dedi.

Ak Parti'den yeni milletvekili seçilen Prof. Zafer Üskül'ün basına yansıyan sivil Anayasa sözlerine de değinen Baykal, ''Üskül'ün yaklaşımını kınıyorum. Üskül'ün Kemalizm maddesi kalksın sözleri üzüntü vericidir. Dakika bir gol bir. Atatürk'ün inkılapları Anayasa'dan kalksın denmeye başlandı. Bunlar hoş karşılanabilecek şeyler değil.'' şeklinde konuştu.

Zülfi Livaneli'nin basına yansıyan açıklamalarına da değinen Baykal, Zülfi Livaneli'nin Erdoğan'a yönelik seçim yasağını bir fırsat gördüğünü ancak kendilerinin böyle düşünmediğini söyledi.
Baykal, ''Arkadaşımızın yaklaşımı yakışıksız bir yaklaşım. Terlik zirvesi şeklinde çıkan sözler çok çirkin. Ne yani Müslüman evine bu şekilde girmek suç mu? Üstüne üstelik o anda bir terlik krizi de çıkmış değil.'' dedi.