kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Damızlık üretmeyene ithalat izni vermek büyük israfa yol açar'

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, sadece damızlık üretenlere ithalat izni verilmesi gerektiğini belirtti. Yılmaz, "Aksi halde Türkiye'de yine büyük bir israf yaşanmış olur" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Damızlık üretmeyene ithalat izni vermek büyük israfa yol açar'
Bir süredir et ve süt ürünleri sektöründe sıkça tartışılan damızlık ithalatı konusunu değerlendiren Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, ithalat kararı almak için üreticilerin ön hazırlıklarının bitmiş olmasının önemine dikkat çekerek, "Gerekli hazırlıklar tamamlanmadan yapılacak damızlık ithalatı israf olacaktır. Türkiye kendi damızlığını üretebilmeli" dedi. Yılmaz, ithalat izinleri verilirken, damızlık üretim taahhüdünün de alınması gerektiğini söyleyerek, aksi takdirde bu durumun popülizmden öteye gitmeyeceğini belirtti. Yılmaz, Türkiye'nin 1980'li yıllardan bu yana 300 bin damızlık ithal ettiğini bu rakamın bir ülkeyi dünya süt pazarında iddialı bir konuma taşıyabileceğini ekleyerek, şöyle devam etti: "Ancak bu damızlıklarla sektörde gereken değişim gerçekleştirilemedi. Biz kendi damızlık işletmemizi kurduk. Uludağ Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Kurduğumuz eğitim merkezinden 6 bin çiftçi sertifika aldı. Türkiye'nin her yerinden çiftçi, eşiyle, kızıyla geliyor. Sektör, sözleşmeli çiftçi modelini oluşturup bunun odağına üreticiyi değil sanayiciyi koymalı. Ve var olan ırkları geliştirecek altyapıyı oluşturmalı. Bu hazırlıkları yapmadan ithalatçı olmayı desteklemiyoruz."

SICAK, VERİMİ DÜŞÜRDÜ
Yılmaz ayrıca, Türkiye'deki mevcut hayvan varlığının da daha verimli kullanılabileceğine değinerek, hayvanların doğru beslenmesi, fiziki koşulların düzeltilmesi gibi iyileştirilmelerle süt üretiminin yaklaşık yüzde 20 düzeyinde artırılabileceğini anlattı. Özellikle Marmara Bölgesi'nde bilinçli üreticinin yıllık bir inekten 5 bin litre süt alabildiğini belirten Yılmaz, doğuya gittikçe bu oranın düştüğünü, Türkiye ortalamasının ise 2 bin 500 - 3 bin litrelerde olduğunu söyledi. Yılmaz, aşırı sıcakların da süt verimini yaklaşık yüzde 7 oranında düşürdüğünü dile getirdi.