kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mehmet Şimşek

'Merkez'den faizi indirmesini beklemek doğal'

Merkez Bankası'nın geçen yılki dalgalanma sonrası faizi 4 puan artırdığını hatırlatan AK Parti Gaziantep Milletvekili Şimşek, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla faizde düşüş beklemenin normal olduğunu söyledi..
AK Parti Gaziantep Milletvekili Şimşek, bütçede önlem alınacak olursa kesintinin harcama tarafında yapılacağını söyledi. Şimşek, kısa bir süre içinde eski mali disiplinin yerine oturacağını kaydetti. Yeni hükümetin ekonomi kurmayları arasında yer alması beklenen AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek, yılın ilk yarısında az da olsa seçim nedeniyle harcamaların arttığını söyledi. CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Şimşek, "Ciddi seçim ekonomisi uygulanmadı. Çok kısa sürede eski disiplin yerine oturtulacak" dedi. Bütçedeki açık nedeniyle önlem paketi tartışmalarını değerlendiren Şimşek şunları söyledi: "Önlem paketi olursa mutlaka harcama tarafında olmalı. Gelir tarafındaki artışlar rekabet gücümüzü azaltan faaliyetler. Kamu harcamalarının milli gelire oranı aşağı çekilmeli. Bazı sektörler de vergi yükünü aşağı çekmeli. Bunu yapmak için de harcamaları kısmak lazım." Merkez Bankası'nın geçen yıldan bu yana temkinli duruşunu sürdürdüğünü belirten Şimşek, "Siyasi belirsizlik ortadan kalkınca MB'nin de ona göre davranması beklenir. Geçen yıl dalgalanma oldu; onun sonunda faizler 4 puan artırıldı. Enflasyon düşme trendine girmesine rağmen faizlerin yüksek kalması bazı beklentiler yaratıyor. Seçim belirsizliği ortadan kalktıktan sonra Türkiye'de risk primi iner. MB'den faiz indirimi beklentileri de yoğunlaşacak. Bunu normal karşılamak gerekiyor" diye konuştu.

LİKİDİTE ŞOKU ÖNGÖRÜLMÜYOR
Yakın dönemde ciddi bir likidite şoku öngörmediğini belirten Şimşek, Türkiye'nin kırılganlıklarını azaltmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Ekonomide bir yavaşlama görüldüğünü ancak ciddi boyutta olmadığını ifade eden Şimşek, talepten çok, belli hizmet kategorilerdeki fiyat katılıklarının yarattığı bir enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, enflasyonu düşürmenin mikro reformlardan geçtiğini söyledi.