kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İki hedge fon battı, dolar bir anda 1.28 YTL'ye çıktı

Mortgage krizinin Avustralya kıtasına sıçraması sonrası iki hedge fon faaliyetlerine ara verince, carry trade yapan yatırımcılar risk almadı. Borsa yüzde 4.2 düştü, dolar 1.28 YTL'den işlem gördü..
Geçtiğimiz şubat ayından beri ABD'de mortgage sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle olumsuz etkilenen yurtdışı piyasalarda mortgage endişesinin dün Avustralya kıtasına sıçramasıyla yatırımcının risk iştahı kaçtı, dünya borsalarında sert düşüşler yaşandı. ABN Amro'nun yüzde 50 hissesine sahip olduğu Sidney merkezli Absolute Capital, 177 milyar dolarlık iki hedge fonunu geçici olarak faaliyete kapatmasıyla, mortgage endişeleri yeniden alevlendi. Avrupa borsaları arasında en sert düşüş İMKB 100 Endeksi'nde yaşandı. Seçimlerden AKP'nin tek parti olarak çıkmasının ardından tarihi seviyelere yükselerek rekor kıran endeks dün yurtdışı piyasalardan etkilenerek 2 bin 319 puan ve yüzde 4.23 değer kaybetti. Borsa dün 52 bin 512 puandan kapattı. Dolar ise bankalararası piyasada 1.2850 - 1.2900 YTL bandında işlem gördü. Önceki gün 1.23 YTL ile 2001 haziran ayına dönen dolarda ise iki günde 5 kuruşluk artış yaşandı. Bono faizleri de yurtdışı gelişmelere paralel olarak yükselişe geçti. 6 Mayıs 2009 tarihli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 17.33'e yükseldi.

ÜLGEN: RISKTEN KAÇIŞ BAŞLADI
Avrupa borsaları dün değer kaybederken, dolar uluslararası para birimleri karşısında değer kazandı. Ucuz para birimleri ile yüksek getirili kıymetlerin fonlanması anlamına gelen 'carry trade' ile uluslararası piyasalarda aktif rol alan fon ve yatırımcılar Japon Yeni dolar karşısında değerlenince risk almaktan çekindi. Londra'da işlem gören FTSE 100 Endeksi yüzde 1.54 düşerken, Frankfurt borsası yüzde 1.5, Paris borsası ise yüzde 1.52 değer kaybetti. ABD Ticaret Bakanlığı'nın yeni konut satışlarında yüzde 6.6'lık düşüş olduğunu açıklamasına rağmen Dow Jones yüzde 0.63 düşüşle güne başlarken, Nasdaq Endeksi ise yüzde 1.34 düşüşle açıldı. HSBC Portföy Yönetim A.Ş Baş Ekonomisti Murat Ülgen, dünya genelinde riskten ciddi anlamda kaçma dönemi bulunduğunu belirterek, "Şu an dünya çapında bir riskten kaçınma dönemindeyiz. Dünyada, ciddi anlamda riskten kaçınma, güvenli limanlara kaçma yönünde bir eğilim var. Türkiye de bundan nasibini alıyor, burada çok yüksek pozisyonlar var, bunların bir miktarı çözülüyor" dedi. Ülgen, yen-dolar paritesinin takip edilirse, çok keskin düşüşün olduğunu ve 120'nin altına indiğini söyleyerek, ABD'nin uzun vadeli bonolarının faizinin 4.85'lere kadar indiğine dikkat çekti. Bu arada Macaristan'da ulusal para forint dün birkaç saat içinde yüzde 2,5'luk değer kaybetti. Sabah saatlerinde bankalar arasında 1 Euro 245 forinte satılırken, şimdilerde ise 251'e satılmaya başlandı. Macar ekonomi uzmanları, Macaristan Merkez Bankası'nın bu hafta başı faizlerde yapması gereken 0,25'lik indirimi yapmaması sonucu piyasada kaos yaşandığını söylediler.