kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çeşitli ülke liderlerinden Erdoğan'a tebrik yağdı

Yeni Haber
AK Parti'nin seçim zaferinin ardından çeşitli ülke liderlerinden Başbakan Erdoğan'a tebrik mesajları yağmaya başladı. ..
İtalya, İngiltere, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi başbakanları Erdoğan'ı tebrik ederek, yaptıkları açıklamalarla Türkiye'ye mesajlar yolladılar.


PRODİ'DEN ERDOĞAN'A TEBRİK TELEFONU

İtalya Başbakanı Romano Prodi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, seçim zaferi nedeniyle kutladı.

İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği kaynaklarından edinilen bilgiye göre, seçim sonuçlarından dolayı Erdoğan'ı tebrik eden Prodi, İtalya'nın şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye ile işbirliğini sürdüreceğini kaydetti.

Erdoğan ile kısa süre içinde bir araya gelme temennisinde bulunan Prodi, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde verdikleri desteği sürdüreceklerini de aktardı.

BROWN: "SONUÇ, TÜRKİYE İLE AVRUPA'YI YAKINLAŞTIRIR"

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, AK Parti'nin dünkü seçim zaferinin "Avrupa ile Türkiye'yi birbirine yaklaştırmasını" temenni etti.

Haziran sonunda başbakanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk aylık basıntoplantısında konuşan Brown, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile daha önce konuştuğunu hatırlattı ve "Umarım onunla yakında görüşürüz" dedi. Brown, "Bu seçim sonucunun Avrupa ve Türkiye'yi yakınlaştıracağını ve müstakbel Türk hükümetinin, bizim de destekleyip teşvik ettiğimiz reform programını sürdüreceğini umarım" ifadesini kullandı.

PAPADOPULOS: "TÜRKİYE'NİN İYİ NİYETİ OLMADAN
RUMLAR KIBRIS SORUNUNU ÇÖZEMEZ"


Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, "Türkiye'nin iyi niyeti ve isteği olmadan Kıbrıslı Rumların Kıbrıs sorununu çözemeyeceğini" söyledi.

Rum radyosunun haberine göre, Türkiye'deki seçim sonuçlarını değerlendiren Papadopulos, Rum ve Yunan hükümetlerinin sadece şimdi değil, seçimlerden önce de Türkiye'deki çeşitli olanakları ve gelişmeleri takip ettiğini belirtti. Papadopulos, Rum ve Yunan hükümetlerinin, seçim sonuçlarıyla ilgili olarak değerlendirmeler
yaptığını ve görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. Papadopulos, "Türkiye'nin iyi niyeti ve isteği olmaksızın Rumlar Kıbrıs sorununu çözemez" dedi.

Rum tarafının tezlerinin istikrarlı olduğunu savunan Papadopulos, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin "yoluna girmesinin", Ankara'nın Kıbrıs sorunuyla ilgili tezlerinde daha olumlu gelişmeler yaşanmasına neden olması ümidini dile getirdi.


ROTH: ''BU, TÜRKİYE'DE AKLIN VE DEMOKRASİNİN AÇIK ZAFERİDİR''

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye'deki seçimlerle ilgili yaptığı değerlendirmede, seçim sonuçlarını ''aklın ve demokrasinin zaferi'' olarak nitelendirdi.

Roth, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim zaferinden dolayı kutlayarak, ''Bu, Türkiye'de aklın ve demokrasinin açık zaferidir'' dedi."Türklerin seçimlerle reformlara, Avrupa'ya, istikrarlı şartlara ve ülkenin daha da demokratikleşmesine 'evet' dediğini" ifade eden Roth, "aynı zamanda aşırı milliyetçiliğe, şovenizme, ordunun üstünlüğüne, eski güçlere ve Türkiye'yi sömüren bir siyasi tabakaya karşı çıktıkları" görüşünü dile getirdi.

Roth, "hükümetin şimdiki görevinin, halkın reform isteklerini hayata geçirmek, 301. maddeyi iptal etmek, adalet sistemini yenilemeye devam etmek, azınlık haklarının uygulanmasını garanti etmek olduğunu" kaydetti.

Alman hükümetinin de Türkiye'yi AB yolunda açık bir şekilde desteklemesi gerektiğini ifade eden Roth, hükümetin ''imtiyazlı ortaklık'' şeklindeki "zihin oyunlarından" vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Roth, DTP'li bağımsız milletvekillerinin meclise girmesinden de büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Yeşiller Partisinden Avrupa Parlamentosu milletvekili Cem Özdemir de "AK Parti yöneticilerinin bir din devleti kurmayı istediklerine inanmadığını" belirtti.

Alman Deutschlandfunk radyosuna açıklamalarda bulanan Özdemir, ''Türkiye'deki laik sistem için endişe duyuyor musunuz?'' sorusuna karşılık, ''Eğer AK Parti laik sistemi kaldırmak isteseydi, 4,5 yıl boyunca bunun için birçok imkânı vardı. Bunu yapmadı. Bilakis Sünni olmayan dini azınlıklar için özgürlükler vermeye çalıştı. Bu da genelde, ülkede laik güçler olarak tanımlanan çevrelerin bunu istememesi üzerine engellendi. AK Parti yöneticilerinin din devleti istediklerine inanmıyorum'' diye konuştu.

Özdemir, Türkiye'deki seçim sonuçlarının ''istikrar için şaşırtıcı bir sinyal'' olduğunu belirterek, ''Çünkü 1950'li yıllardan bu yana Türkiye'de ilk kez bir iktidar partisi, durumunu iyileştirerek korudu. Hatta oylarını büyük ölçüde artırdı'' dedi.


ALMAN BASINI

Alman basını da Türkiye'deki seçimlere geniş şekilde yer verdi. Der Tagesspiegel gazetesi ''Türkiye'de Erdoğan için zafer'' başlığıyla verdiği haberde, "Erdoğan'ın beklenenden fazla oy aldığını, muhalefetteki CHP ve MHP ortaklığından da bir çok konudaki farklı görüşlerinden dolayı endişe duymasına gerek olmadığını" yazdı.

Berlin'de yayınlanan ''B.Z'' gazetesi de, ''Türkiye nereye?'' başlığıyla verdiği haberde, "Erdoğan'ın yaklaşık yüzde 47 oranında oy aldığına ve tek başına iktidarı sürdüreceğine" işaret ederek, "Erdoğan'ın çok dindar bir insan olmasına rağmen, Türkiye'yi de hiçbir hükümetin olmadığı kadar AB'ye yakınlaştırdığını ve çok sayıda reform yaptığını" belirtti.


KARAMANLİS'TEN BAŞBAKAN ERDOĞAN'A KUTLAMA MESAJI

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in genel seçimde aldığı galibiyet için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kutlama mesajı gönderdiği bildirildi.

Atina Haber Ajansı'nın (ANA) haberine göre, Karamanlis mesajında şunları kaydetti: "Her şeyden önce dostum Başbakan Sayın Erdoğan'ı dünkü seçimlerdeki başarısı nedeniyle kutlamak isterim. Dün alınan sonucun, Türkiye'nin reform çabalarına daha sonuç getirici ve etkili biçimde devam etmesine ve AB perspektifi çerçevesinde üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesine katkısı olacağına inanmak istiyorum. Yunanistan bu çabayı özel bir ilgiyle takip etmekte ve desteklemektedir. Avrupa ve demokrasi yolunda ilerleyen, uluslararası anlaşmalara ve uluslararası hukuka saygısını aktif olarak gösteren bir Türkiye, hem Türk halkının hem de tüm bölgemizin çıkarınadır."