kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

BBC: Türkler AKP'yi tehdit gibi görmüyor

Dünya basını, "Türkiye tarihinin en büyük seçimi" başlığıyla verdiği dünkü seçimleri yakından takip etti. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılan yorumlarda "İlk sonuçlar, Türklerin AKP'yi bir tehdit olarak görmediğini gösteriyor" şeklinde yorumlandı..
BBC İngiltere
Kuzey Irak oyları etkiledi
İktidardaki AKP'nin ülke çapında sayılan oyların büyük bir kısmını aldığına dikkat çekerek "Açık bir farkla önde gidiyor" dedi."İktidardaki parti, Türkiye'deki seçimde önde gidiyor" başlığını kullandığı haberinde, "Türkiye'nin diğer ülkelerle ilişkileri, Kürtlerle yaşanan çatışmalar ve Kuzey Irak'a operasyon oyları etkiledi. Ancak ilk sonuçlar, AKP'nin tehdit olarak görülmediğini ortaya koydu" yorumunu yaptı. "Sandıklar laik gelenek için kritik bir test olacak seçim için açıldı" dedi.

Observer İngiltere
Avrupa merdiveninde
Kritik seçim, laikleri ve İslamcıları karşı karşıya getirdi. Ancak büyüyen etnik gerilimler ve şiddet, belirleyici faktör olabilir. AKP'nin çıkardığı reformlar olmadan Türkiye'nin Avrupa merdiveninde bir yeri olmazdı.

Times İngiltere
Laiklerin asıl ihtiyacı
Türban savaşındaki Türkiye sandığa gidiyor. Türkiye'de bazı laiklerin de Atatürk'ün 1923 projesini güncelleştirmeye ihtiyacı var. Ordu kışlasında kalacak mı?

Le Monde Fransa
Kürt vekiller ne yapacak?
İslam, laiklik, Avrupa: Türkiye, tercih yapıyor... Kürt milletvekillerinin, Erdoğan'ın onlarla işbirliği için şart koştuğu PKK'yı kamuoyu önünde kınama olasılığı az.

Liberation Fransa
İki kavram karşı karşıya
Ulus ve cumhuriyete ilişkin iki ayrı kavramı yüz yüze geldi. İlkbahardaki krizden sonra gerçek seçim anı... Türkiye AB'den önce kendisine uygun toplum modelini seçmeli.

El Cezire Katar
Seçim için ittifak yapar
Seçım sonucu Kürtlerin cumhurbaşkanlığı seçiminde "kilit" bir rol oynamalarına yol açabilir ve AKP seçim için Kürtlerle "ittifak" kurabilir.

Washington Post Amerika
Seçimin nedeni türban
İslamcı giysi, Türkiye'nin dünkü seçimleri öncesinde tartışmaların hakimi durumundaydı. Bu kumaş parçası olmasaydı, Türkler bugün seçime gitmezlerdi. Türban tartışmaları, Türkiye'nin, Müslüman dünyasının büyüyen muhafazakarlığına boyun eğip etmeyeceğine ilişkin derin kaygıları yaratıyor.

NYT Amerika
Denge açısından çok önemli
Türkıye'nin İslami kökenli partisi AKP oyların büyük bir çoğunluğunu alarak zafere doğru gidiyor. Seçim yarışı, ülkede İslam ile laikliğin dengesini belirlemek açısından çok önemliydi. Türkiye ekonomik ve siyasi kaostan çıkmak adına büyük atılımlar yaptı. Seçimin çoğunluğu Müslüman ülkede ayrılıkları daha da derinleştirmesinden endişe edildi, ancak kampanya barış içinde geçti. AKP'nin zaferi, İslam ile demokrasinin birarada bulunabileceğinin kanıtı olarak görülüyor. Meclisin ilk görevi, cumhurbaşkanını seçmek olacak. Diğer önemli gündem de Kuzey Irak operasyonu olacaktır.

El Mundo İspanya
Mecliste gerilim olur
Seçimlerin baş aktörleri İslamcılar ve Kürt krizi. Kürtlerin statüsü ve Müslüman nüfusu ile laik devlet arasındaki denge önemli. Sonuç ne olursa olsun Kürt sorunu parlamentoda ciddi gerilimlere yol açacak.

Mega TV Yunanistan
Muhtıra da etken oldu
AKP'nin bu kadar oy kazanmasında 3 önemli faktör rol oynadı. Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığının bu şekilde reddedilmesi, bayrak mitingleri ve Genelkurmay'ın emuhtırası. Erdo4ğan'ın cumhurbaşkanlığına uzlaşılacak bir aday göstermesi en mantıklı karar olur.

Antenna Yunanistan
Kriz oyları MHP'ye
MHP'NİN
neredeyse bir oy patlamasıyla TBMM'ye girmesindeki en büyük sorumluluk, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda yaptığı hataya ait. AKP'li bir adayda ısrar etmesi, milliyetçilik duygularını tetikledi ve MHP'nin CHP'den oy koparmasına yol açtı.