kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya seçimi konuşuyor

Yeni Haber
AK Partinin 22 Temmuz seçimlerinde elde ettiği ezici zafer dünya basınında geniş yankı buldu. İtalyan basını Erdoğan'ın zaferini manşetten verirken, New York Times, yazılan ve konuşulanların aksine Recep Tayip Erdoğan ve partisinin Türk halkı tarafından tehdit olarak görülmediğinin ortaya çıktığının altını çizdi.

AB Komisyonu Başkanı Barroso Erdoğan'a bir kutlama mesajı yollarken, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Chase Beamer da, tamamen hür ve adil ortamda geçen genel seçimlerden dolayı Türk halkını tebrik ettiklerini söyledi.


WASHINGTON POST: " AKP AÇIK FARKLA KAZANDI"


ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, Türkiye'deki genel seçim sonuçlarını değerlendirirken, ülkenin ekonomik durumunu önemli ölçüde ilerleten AK Parti'nin açık farklı bir zafer kazandığını yazdı.

Gazetenin İstanbul çıkışlı haberinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim sonuçlarının belli olmasından sonra yaptığı açıklamada dile getirdiği "bu demokrasi sınavını geçtik ve dünyaya örnek olacağız" sözüne yer verildi.

Haberde, AK Parti'nin yaklaşık beş yıllık iktidarında, daha önce çok yükseklerde seyreden enflasyonu dizginlediği, yüzde 7'lerden fazla yıllık büyüme sağladığı ve ülkeye kayda değer ölçüde refah getirdiği ifade edildi.

The Washington Post, AK Parti'nın açık farklı zaferinin, birçok seçmen ve gözlemci tarafından "Ordunun nisan ayındaki siyasete müdahale girişimine karşı Erdoğan'in desteklenmesi" olarak değerlendirildiğini yazdı.

Haberde, kuzey Irak'taki gelişmelere ilişkin kamuoyunda oluşan kızgınlığın, Milliyetçi Hareket Partisi'nin TBMM'ye girmesine katkı sağladığı dile getirilerek, Cumhuriyet Halk Partisi'nin de sandalye kaybetmesine karşın Meclis'e girdiğine işaret edildi.



GUARDİAN: "AK PARTİ'Yİ ZAYIFLATMA ÇABALARI FİYASKO İLE SONUÇLANDI"

İngiltere gazetelerinde, 22 Temmuz seçim sonuçlarına ilişkin yazılar yer aldı. The Guardian gazete, AK Parti'yi zayıflatma çabasının "fiyasko" ile sonuçlandığını yazdı.

Guardian, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün gece zafer kazandı. TSK bildirisinin ardından gidilen seçimlerde seçmenlerin yarısından oy alarak bir dönem daha iktidarda kalmayı sağladı." dedi. Erdoğan'ın seçimleri öne çekerek bir kumar oynadığını belirten Guardian, AK Parti liderinin bu taktiğinin iyi sonuç verdiğini belirtti. Gazete, seçmenlerin tatillerini yarıda keserek oy vermek için sandık başlarına geldiğini de yazdı. Gazete, seçmenlerin yüzde 80 oranında oy kullandığını belirterek, hükümetin gücünü zayıflatma çabalarının "fiyasko" ile sonuçlandığını da yazdı.

Gazete, "Dün geceki zafer, AK Parti hükümetinin yurtiçindeki ve dışındaki meşruiyetini tescil etti. Erdoğan'ı da tartışılmaz bir pozisyona yerleştirdi." yorumunda bulundu. Bununla birlikte gazete, cumhurbaşkanlığı seçimi ile oluşan kriz havasının dağılıp dağılmayacağını görmek için beklemek gerektiğini de yazdı.
"Erdoğan için ülke çapında zafer kazandı" başlığı ile sonuçları okuyucularına duyuran Financial Times, bu zaferin laikçilere de "aşağılamakla" eşdeğer olduğunu yazdı. Gazete, yorumcuların ve uzmanların bu sonuçların iş çevreleri için "en olumlu sonuç" şeklinde değerlendirdiğini belirtti. Gazete, " AK Parti en çok oyu, Anadolu'daki muhafakazar Müslüman işadamlarından, tüccarlardan ve onların ailelerinden topluyor. Laik çevreler, toplumun bu kesimini, onlarca yıldır iktidarın dışında tutuyordu." yorumunda bulundu. Gazete, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı için uzlaşmaya gitmemesi halinde siyasi krizin uzayabileceği şeklinde yorumlar yapıldığını da yazdı.
Times, Erdoğan'ın zaferinin boyutlarının orduya, yargıya, bürokrasiye ve ana muhalefet partisine güçlü bir mesaj verdiği yorumunda bulundu.


NY TİMES: "ERDOĞAN'IN TEHDİT OLUŞTURMADIĞI" GÖRÜLDÜ


ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, AK Parti'nin yüzde 46,6 oy oranı ile kazandığı Türkiye'deki parlamento seçimlerini Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "bir tehdit oluşturmadığı görüldü" şeklinde duyurdu. Bir önceki seçimde Ak Parti'nin yüzde 34 oranında oy aldığını hatırlatan NY Times, laik kesimin Erdoğan'ı "gizli İslami bir gündemi" olduğu gerekçesi ile cezalandırmasının beklendiğini; ancak AKP'nin 46,6 laik CHP'nin ise sadece yüzde 20,9 oy aldığını vurguladı.
MHP'nin Kürt ayrımcılığı üzerine oynadığı rol ile yüzde 14,3 oy kazandığını dile getiren NY Times, seçim sonuçları ile Erdoğan'ın partisinin Türk demokrasisi için bir tehdit oluşturmadığı mesajının verildiğini belirterek, Ak Parti'nin en az 340, CHP'nin 111, MHP'nin 71 ve bağımsızların 28 civarında milletvekilini meclise göndereceğini açıkladı.

Seçim sonuçlarının açıklanması ile Ankara'daki parti merkezinde bir konuşma yapan Erdoğan'ın, Türk ulusunun Ak Parti'yi toplumun merkez gücü olarak gördüğünü söylediğini aktaran NY Times, kendisine oy vermeyen seçmenlerin mesajını da aldığını ve farklılığın demokratik hayatın bir zenginliği olduğunu dile getirdiğini kaydetti.

Gazete, Türkiye'de dört hükümet deviren ordunun tepkisinin nasıl olacağının ise henüz bilinmediğini ifade etti.
Türkiye'deki laiklik endişelerinin aslında bir sınıf mücadelesinden kaynaklandığını kaydeden NY Times, "Geleneksel, kırsal, dindar Türkler hep bir alt sınıf olarak görülüyordu" ifadesini kullandı. Yazıda ünlü Türk şairi Necip Fazıl Kısakürek'in bu grubu "kara Türkler" olarak nitelediği hatırlatıldı.

Ancak 1980'den sonra kırsal kesimde yaşayan çok sayıda kişinin şehirlere taşındığını belirten gazete, bu göçün de yeni bir İslami orta sınıf oluşturduğunu kaydetti. Bu yeni sınıfın nisan ayında da yargının, ordunun ve elit bürokratların elinde olan Cumhurbaşkanlığına göz diktiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı adayı gösterilen Abdullah Gül'ün eşinin başörtülü olduğunu kaydeden NY Times, bunun bazı kesimler tarafından "tehdit" olarak algılandığını; bazıları için ise demokratik bir tercih olarak görüldüğünü kaydetti.
Gazete, seçimlerin aynı zamanda Erdoğan'ın ekonomik performansı için bir referandum özelliği de taşıdığını ifade etti.


CHİNA DAİLY SEÇİMLERE GENİŞ YER AYIRDI

Çin'de günlük İngilizce olarak yayınlanan Chinadaily gazetesi AP' ye dayanarak verdiği haberde "İslami kökenli iktidar partisinin" yeniden zafer elde ettiğini yazdı. Parti yöneticilerinin ve halkın seçimlerden sonra yaptığı açıklamalara da yer verilirken Erdoğan'ın konuşmasına geniş yer ayrıldı.

Gazete ayrıca "Kürt sorunu"nu vurgularken yeni meclisin Kürt isyancılarla nasıl savaşacağına karar vereceğini yazdı. Seçimlerin barış havasında ve büyük bir katılımla gerçekleştiği, AK Parti'nin 550 koltuklu meclisin büyük ihtimalle 341'ini alacağı vurgulandı.