kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Geçen seçimlerdeki yüzde 34.42'lik oyunu 22 Temmuz'da yüzde 47'lere çıkaran AK Parti'nin Meclis'te tek başına iktidar olması kesinleşti.
*AK Parti'nin Meclis'te tek başına iktidar olması kesinleşti.
*CHP ikinci parti oldu.
*MHP barajı aştı.
*DP ve Genç Parti Meclis'e giremedi.
*27 Bağımsız vekil Meclis'te.

İŞTE SONUÇLAR

AKP %46,6
CHP % 20,8
MHP %14,5
DP % 5.4
GP % 3.0
BAĞIMSIZLAR %5,2


TÜRKİYE GENELİ MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI (550)

AKP 341
CHP 111
MHP 70
BAĞIMSIZ 27


AKP'DE İLK SONUÇLAR SEVİNÇLE KARŞILANDI

İlk açıklanan seçim sonuçları AKP Genel Merkezi'nde sevinçle karşılandı.
Genel merkez önünde bekleyen partililer ilk sonuçları alkışlarla kutlayarak, "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Vur vur inlesin Deniz Baykal dinlesin" sloganını attılar. Genel merkezden yapılan anonsla partililerin miting meydanlarındakiler dışında slogan atmaması, sevinç gösterilerinde ölçüyü kaçırmaması istendi ve provokasyonlara karşı uyarı yapıldı.
Parti genel merkezi önünde sinevizyon ekranında seçim sonuçları verilirken, kalabalık giderek artıyor. Ayrıca genel merkezin önünde AKP'nin seçim şarkıları ve Başbakan Erdoğan'ın seçim konuşmalarının yayını yapılıyor.

AKP'Lİ KAPUSUZ: "SONUÇLAR BEKLEDİĞİMİZ GİBİ"

AKP Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz, seçim sonuçlarının bekledikleri gibi çıktığını belirterek, "Bu seçim sonuçlarıyla siyasette yeni bir dönem açılmıştır" dedi.Kapusuz, AKP Genel Merkezi'nde seçim sonuçlarını değerlendirdi. Sonuçların bekledikleri gibi çıktığını söyleyen Kapusuz, "Millet AKP'nin geçirdiği 5 yılı başarılı buldu, yeni bir 5 yıl daha verdi. İnanıyorum ki bu 5 yılın sonunda milletimiz daha da mutlu olacaktır. Demokrasi kazanmıştır, Cumhuriyet kazanmıştır, halkımız kazanmıştır" diye konuştu.

Bir gazetecinin DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın istifa etmesini hatırlatması üzerine Kapusuz, "Hayırlı olsun, bu seçim sonuçlarıyla siyasette yeni bir dönem açılmıştır" dedi.


CHP'Lİ ÖNDER SAV: HENÜZ GENEL BAŞKANIMIZLA İLGİLİ DEĞERLENDİRME YAPMADIK


Seçimlerde beklediği sonucu alamayan CHP'de seçim değerlendirmesini CHP'li Önder Sav yaptı. CHP Önder Sav: "Seçmen CHP'ye yine ana muhalefet görevini verdi" dedi. Baykal'ın genel sonucu nasıl değerlendirdiği konusunda ise Sav, "Başarısızlığın gereğini düşüneceğiz. Henüz genel başkanımızla ilgili değerlendirme yapmadık" dedi.


MHP: ETKİLİ MUHALEFET YAPACAĞIZ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, MHP'nin Meclis'te etkili bir muhalefet yapacağını söyledi.

Cihan Paçacı, şu anda oyunu arttıran iki parti bulunduğunu, bunlardan birinin AKP diğerinin ise MHP olduğunu belirtti. "Meclis'te sandalyesi bulunmayan MHP, hükümetin yoğun baskısı altında gerçekleşen seçimde oyunu yüzde 100'e yakın oranda artırmıştır" diyen Paçacı, milletin MHP'ye Meclis içinde hükümetin icraatlarını denetleme görevi verdiğini kaydetti. Paçacı, MHP'nin bu görevi etkin biçimde gerçekleştireceğini söyledi.

BAĞIMSIZLAR REKORA İMZA ATTI


Genel seçimlere ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre 23. Dönem Meclisi'ne en az 23 milletvekili sayısına ulaşacağı tahmin edilen bağımsızlar rekora imza attı. 1946 yılından bu yana yapılan seçimlerde toplam 47 bağımsız milletvekili Meclis'e girerken, en çok bağımsız milletvekili 1969'da seçilmişti.

Genel seçimlere ilişkin kesin olmayan sonuçlar, AKP'nin oy oranını artırarak bir kez daha tek başına iktidar olacağını ortaya koyarken, bağımsız milletvekillerinde de daha önceki seçimlerle kıyasla büyük bir patlama yaşandı. Çok partili siyasi yaşama geçilen 1946'dan bu yana yapılan genel seçimlerde toplam 47 bağımsız milletvekili Meclis'e girmişti. Meclis'e en çok bağımsız milletvekilinin girdiği seçim ise 1969 seçimleri olmuştu. TİP'in katılmadığı 1969 yılındaki seçimlerde, 13 TİP'li bağımsız milletvekili olarak Meclis'e girmişti.

DTP DE AYNI YÖNTEMİ İZLEDİ

22 Temmuz genel seçimlerinde ise Demokratik Toplum Partisi (DTP) aynı yöntemi izlerken, seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre, Diyarbakır'dan Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, Akın Birdal gibi isimler 23. dönem Meclisinde yer alacak. Bu isimlerin yanı sıra Meclis'e girecekleri kesinleşen diğer bağımsız adaylar da Rize'den eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve Sivas'tan Muhsin Yazıcıoğlu oldu. Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre yeni dönemde Meclis'te en az 23 bağımsız milletvekilinin yer alacağı belirtiliyor.

AĞAR'IN İSTİFASIYLA DP'DE OLAĞANÜSTÜ KONGRE GÜNDEMDE

DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın istifasıyla olağanüstü kongre gündeme geldi. Parti tüzüğüne göre Merkez Karar Kurulu ve Genel İdare Kurulu toplanarak partiyi temsil yetkisini bir üyeye verecek. Bunun ardından da 45 gün içinde olağanüstü kongreye gidilmesi gerekecek.
İlk seçim sonuçlarının DP'nin yüzde 10'luk barajı aşamadığını ortaya koymasının ardından Mehmet Ağar, parti genel başkanlığından istifa ederken, DP'de de önümüzdeki günlerde olağanüstü kongreye gidilmesi gerekecek. DP tüzüğüne göre Merkez Karar Kurulu ve Genel İdare Kurulu birlikte toplanacak ve partiyi temsil yetkisini bir üyeye verecek. Bunun ardından da yeni genel başkanın seçilmesi için DP, 45 gün içinde olağanüstü büyük kongresini yapacak.

KADIN VEKİL SAYISI ARTTI

Genel seçimlerin resmi olmayan kesin sonuçlarına göre 23. dönemde Meclis'teki kadın ağırlığı artıyor. 22.dönemde 24 olan kadın milletvekili sayısının yeni dönemde 40'a ulaşması bekleniyor.

23. dönem Meclisi'nde kadınlar daha çok milletvekili ile temsil edilecek. Hemen her dönem kadın milletvekili sayısının azlığı nedeniyle eleştirilen TBMM'de 23. dönemde kadın milletvekili sayısının 40'a ulaşması bekleniyor. Meclis'e girecek kadın milletvekilleri arasında DTP'li bağımsız adaylar Aysel Tuğluk, Pervin Buldan, Fatma Kurtulan, Ayla Akat ve Bengi Yıldız, Gülten Kışanak, Emine Ayna, Sevahir Bayındır gibi isimler de bulunuyor. Meclis'e girecek isimler arasında ayrıca cumhuriyet mitinglerine ile öne çıkan Prof.Dr. Nur Serter ve Prof.Dr. Necla Arat da yer alıyor.

CHP'den 22. dönem Meclisinden Nevin Gaye Erbatur, Birgen Keleş, Özlem Çerçioğlu, Bihlun Tamaylıgil gibi isimler yeniden Meclis'e girerken, Baykal'ın danışmanı Nesrin Baytok da Meclis'e giren isimler arasında yer aldı. AKP'den ise 22. dönemde yer alan ve listeye giren isimlerin yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen de Meclis'e girdi. MHP'den vekil olan isimler arasında Meral Akşener de yer aldı.