kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye sandık başında

Yeni Haber
23. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için tüm yurtta oy verme işlemi saat 17.00 itibariyle sona erdi. Sıcağa kalmamak için oy verme işleminin başlaması üzerine vatandaşlar sandık başına koştu.

Kayıtlı bulundukları sandık önünde kuyruk oluşturanlar, sırayla oy pusulalarını alarak seçimini yaptıktan sonra zarfları oy sandıklarına attı.

Öğle saatlerinde sıcağın çok arttığını belirten Denizli'den Hasan Uğurlu isimli yaşlı bir vatandaş, eşiyle birlikte erkenden oy kullanmayı tercih ettilerini dile getirdi.


Oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır,
Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te sabah saat 07.00'de başladı ve saat 16.00'da son buldu.
Bu iller dışındaki illerde sabah saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi
ise saat 17.00'de tamamlandı.

Oy verme işleminin tamamlandığı saatte sandık başında bekleyen ve hala
oy kullanamayan seçmenler ise sandık kurulu başkanlarının izni ve
gözetiminde oylarını kullanmaya devam edecek.

İZMİR'DE SANDIK SIRASI

İzmirliler, 23. dönem milletvekilliği seçimi için sabah saat 08.00'den itibaren sandık başlarına adeta akın etti. Pazar olmasına rağmen erken saatlerde kalkan vatandaşlar, bir süre sıra bekledikten sonra oylarını atabildi.

Bornova ilçesi Altındağ semtindeki Yunus Emre İlköğretim Okulu'nda da vatandaşlar, Yüksek Seçim Kurulu ve parti gözetmenlerinin eşliğinde oylarını kullanmaya başladı. Önce ismini kaydettiren vatandaşlar, daha sonra mühürle birlikte önceden hazırlanan kapalı bölümlere geçti.

Burada tercih yapıp zarfa yerleştirdikten sonra seçim sandığına attılar. Daha sonra oy kullandıklarına dair imza atan vatandaşlar, bir görevlinin işaret parmağnı boyamasıyla vatandaşlık görevlerini tamamladı.

Herhangi bir asayiş olayı yaşanmazken vatandaşların emniyet içinde oy kullanabilmesi için her türlü tedbirin alındığı gözlendi.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

Propaganda dönemi, siyasi partilerin radyo ve televizyonda dün yaptıkları son konuşmalarla saat 18.00'de sona erdi. Bu saatten, bugün saat 21.00'e kadar yayın yasağı uygulanacak.

Bugün saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Yüksek Seçim Kurulunca gerek görülmesi halinde, saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

PLAJLAR BOŞ KALDI

Turizm kentlerinde, 22 Temmuz milletvekili seçimlerinde oy kullanmak için kayıtlı bulunduğu beldelere giden tatilciler nedeniyle sahiller de boş kaldı. Her pazar büyük kalabalıklara hitap eden pilajlar boş şezlonglara kaldı. İnsanların yokluğundan faydalanan hayvanlar ise denizin tadını çıkarıyor.
Muğla'nın Fethiye ilçesi son zamanlarda yaşamadığı sessizliği yaşıyor. Tatilcilerin günler öncesinden oy kullanmak için şehri terk etmesinin ardından şehir yerli halk ve yabancı turistlere kaldı.

Tatilcilerin kentten ayrılmasıyla sokaklarla birlikte plajlar da boş kaldı. Fethiye'nin dünyaca ünlü plajı Çalış'ta birkaç yabancı turist hariç hiç kimse kalmadı. İşletme sahipleri yaşanan durgunluğu seçime bağlarken, pazartesi ile birlikte eski hareketliliğin yaşanacağına inanıyor. Fethiye Belediyesi Çalış Plaj görevlisi Mehmet Çarboğa, geçtiğimiz pazar günü plajda iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalık bulunduğunu söylerken bu hafta yaşanan durgunlu özetledi.

Seçim nedeniyle plajda insan bulmakta zorlandığını vurgulayan Çarboğa, "Geçen pazar burada insanlar değil boş şezlong bırakmak şezlongsuz yerleri bile doldurmuştu. Bu hafta ise şezlonglar kendileri güneşleniyor. Onlara oturacak insan bulamıyoruz." dedi.

ENGELLİLERİN OY ÇİLESİ

22 Temmuz seçimlerinde en fazla bedensel engelliler mağdur oldu. Oy sandıklarına ulaşmada büyük sıkıntı yaşayan engelliler, bir çok alanda olduğu gibi yine unutulduklarını dile getirdi.

Adana'nın Atakent Mahallesi'nde oturan 42 yaşındaki 5 çocuk babası Celal Sabo'nun oy kullanmak için çektiği acı, diğer engellilerin halini anlatıyor.

Küçükken geçirdiği ateşli hastalık sonucu belden aşağı felç geçiren Sabo, koltuk değnekleri ve eşi Leyla'nın destekleriyle Dervişler İlköğretim Okulu'na oyunu kullanmaya geldi. Okul merdivenlerini güçlükle çıkan Sabo, oy kullanacağı sandığın bulunduğu üçüncü kata çıkamadı.
Sabo, asansörün de çalışmadığı okulun girişindeki bankta uzun süre bekleyip sorunun çözülmesini istedi. Büyük bir özveri göstererek en büyük vatandaşlık görevi olan oy hakkını kullanmaya geldiğini dile getiren Sabo, "Biz engellilerin birinci katlarda oy kullanması gerekirdi. Ama kimse bizi hesaba katmıyor. Şimdi görevlilere 'oyumu kullamak için sandığın aşağıya getirilmesini rica ettim.' Olumlu cevap almasam, oy kullanmadan eve döneceğim." dedi.

Eşi Leyla Sabo da bir çok hizmetten yararlanmayan özürlülerin oy kullanırken de perişan edildiğine dikkat çekti.

Sabo'nun oyunu kullanması için çevreden yardım eden vatandaşlar da bedensel engelilerin yok sayıldığını vurguladı. Adana'daki bedensel engeliler seçim öncesinde oylarını okulların birinci katında kullanmak istediklerini belirterek, tekerlekli sandalyeleriyle eylem düzenlemişti. Öte yandan kalp hastası olan 69 yaşındaki Gülsever Genç de üst kata çıkıp oyunu kullanamadı.


YSK SİTESİNDE ADI VAR, SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI VAR OY KULLANAMIYOR

Bu arada bir çok vatandaş Yüksek Seçim Kurulu'nun web sayfasında ismi çıktığı, muhtarlıklardan Seçmen Bilgi Kağıdı'nı aldığı halde sandık başındaki listede ismi olmadığı için oy kullanamadı.Atakent Mahallesi'nde oturan 74 yaşındaki Hatice Kardaşlar, bu şekildeki oy kullanamayan onlarca mağdurdan biri. Elindeki Seçmen Bilgi Kağıdı'yla Dervişler İlköğretim Okulu'da 2002 nolu sandıkta oyunu kullanmaya gelen Kardaşlar, listede adı yok diye oyunu kullanamadı.

Adana'daki aşırı sıcaklara rağmen okula gelen yaşlı kadın, oyunu kullanamamanın üzüntüsüyle evine döndü. Bu duruma tepki gösteren komşuları, Mustafa Zorluoğlu adlı kişinin hem Hatice Kardaşlar'ın yerinde hem de 2007 nolu sandıkta gözüktüğünü açıkladı. Bir siyasi parti adına sandık gözlemcisi olarak görev yapan Avukat Halil Aklar, bir çok vatandaşın ellerindeki seçmen kartlarına rağmen oy kullanamadığını hatırlattı.

Aklar, şunları söyledi: "İnsanlar ellerinde devletin gönderdiği resmi seçmen kartı ile oyunu kullanmaya geliyor. Ama sandık listelerinde adı yok diye oy kullanamıyor. Böyle bir çelişki olabilir mi?" şeklinde konuştu.
Atakent Mahallesi'nde ikamet eden Salim Gümüş de sabah saatlerinde eşiyle birlikte büyük umutlarla oy kullanmak için sandık başına gittiğinde aynı sorunla karşılaştı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun web sayfasında sandık ve seçmen numarasını öğrenen Gümüş, sandık görevlilerin elindeki listede ismi olmayınca oy kullanamadı.

Gümüş, "Hayatımda ilk kez oy kullanacaktım. Bunun için işe gitmeden erkenden oyumu kullanacağım okula gittim. Ama listede adım olmayınca vatandaşlık görevimi yerine getiremedim. Bu çok zoruma gitti." açıklamasını yaptı.