kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

MEB'in ahiret soruları

NERGİS DEMİRKAYA
Milli Eğitim Bakanlığı'nın müdür yardımcılığı sınavında sorduğu sorular mahkemeleri karşı karşıya getirdi. Mahkemelerin profesörlerden oluşturduğu bilirkişiler cevaplarda anlaşamadı..
Milli Eğitim Bakanlığı'nın iki yıl önce 26 Mart 2005'te düzenlediği müdür yardımcılığı seçme sınavında sorduğu sorular mahkemeleri karşı karşıya getirdi. Ankara İdare Mahkemesi'nin iki ayrı dairesinde açılan davalarda üniversite hocalarından oluşturulan bilirkişiler de lise düzeyindeki soruların doğru cevapları konusunda anlaşamadı. Bilirkişi raporlarına dayanılarak mahkemelerden birinin 'doğru' bulduğu soruya diğer mahkeme 'yanlış' dedi. Eğitim-Sen, binlerce öğretmenin katıldığı sınavdaki 9 ayrı sorunun hatalı olduğunu savunarak iptalini istedi. Davaya bakan Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nin atadığı bilirkişi 6 ayrı soruyu "Objektif ölçme değerlendirme ilkesine aykırı" buldu. Mahkeme, soruların yürütmesini durdurdu. Türk Eğitim Sen de aynı sınavdaki 6 sorunun hatalı olduğunu iddia ederek ayrı bir dava açtı. Davaya bakan Ankara 9'uncu İdare Mahkemesi'nin oluşturduğu bilirkişi ise 3 soruyu hatalı buldu. Mahkeme de bu soruların iptal edilmesi ve sınav sonuçlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine hükmetti. İki ayrı mahkemenin verdiği farklı kararlar bakanlığa geçtiğimiz aylarda bildirildi.

BAKANLIK ŞAŞKIN
Milli Eğiti kararlar karşısında şaşkına döndü. İnkılap tarihiyle ilgili 22'nci soru ile coğrafyayla ilgili 55'inci soruyu bir mahkeme doğru bulurken, diğeri iptal etmişti. Çelişkili iki kararı uygulayamayan Bakanlık, bir üst mahkeme olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Aradan geçen iki yıl içinde müdür yardımcılığına atama yönetmeliği değiştirildi ve sınav koşulu kaldırıldı. Ancak, bu sınava göre ataması yapılanlar yargının kararını bekliyor.